Liiga-kauden 2018-19 alkuun on aikaa tasan kuukausi, joten on aika kurkistaa mitä tuleva kausi tuo tullessaan.

Katse kohdistuu tällä kertaa Liigan tulokaspelaajiin. Jokaisella joukkueella on omansa ja SuomiKiekko kasasi jokaisesta ne kiinnostavimmat:

  1. Kaapo Kakko, (17v, oikea laitahyökkäää), TPS

Suurin ehdokas pokkaamaan kauden päätteeksi Jarmo Wasaman muistopalkinnon (paras tulokaspelaaja) Sykähdytti viime kaudella TPS:n A-junioreissa paukuttamalla 38 peliin hurjat 55 tehopistettä (25+30). Pelaa nyt ensimmäisen täyden kautensa Liigassa. 2019 NHL-draftin yksi kärkinimistä.

2. Anttoni Honka, (17v, puolustaja), JYP

Olli Määttä, Sami Vatanen, Julius Honka… tarvitseeko edes muistuttaa, mitä Jyväskylässä tehdään oikein? Siellä tuotetaan loistavia puolustajia ja Julius Hongan nuorempi veli, Anttoni, on tästä jälleen yksi loistava esimerkki. 17-vuotias nuorukainen takoi menneellä kaudella pelaamassaan 20 Liiga-pelissä yhdeksän tehopistettä, jonka lisäksi hän keräsi A-junioreissa tehot 4+13. Tulevan Liiga-kauden yksi mielenkiintoisimmista puolustajista ja kesän 2019 NHL-draftin kärkisuomalaisista.

3. Aleksi Heponiemi, (19v, keskushyökkääjä), Kärpät

Florida Panthersin kesän 2017 toisen kierroksen varaus tekee paluun Suomeen ja tekee ensimmäiset piirtonsa miesten sarjaan. Loistava peliäly yhdistettynä terävään luisteluun tuottivat Heponiemelle hurjat 118 tehopistettä hänen viimeisellä WHL-kaudellaan. Valittiin itäisen konferenssin tähdistöön ja samalla myös herrasmiespelaajaksi. Tuli hakemaan viimeisen voitelun tulevalle NHL-uralleen.

4. Niklas Nordgren, (18v, oikea laitahyökkääjä), HIFK

Kakon ja Heponiemen suurin haastaja tulokkaiden pistepörssitaistelussa. Rymisteli A-junioreissa komeat 42 tehopistettä ja pokkasi kauden päätteeksi alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittamalla samalla turnauksen maalipörssin kahdeksalla täysosumallaan.

5. Toni Utunen, (18v, puolustaja), Tappara

Äärimmäisen aliarvostettu luottopuolustaja. Voittanut sekä alle 18-vuotiaiden MM-kultaa- että hopeaa. Pääsi viime kaudella pelaamaan 11 ottelua kirvesrinnoissa, josta matka jatkui Mestis-seura LeKiin. Nyt 18-vuotiaalla nuorukaisella on loistava sauma ottaa vakiopaikka Tapparan miehistöstä.

6. Linus Nyman, (19v, oikea laitahyökkääjä), Lukko

Vietti kaksi viimeisintä vuottaan kanadalaisessa juniorisarja OHL:ssä, jossa viimeisin tuotti hänelle komeat 85 tehopistettä (39+46). Toistaiseksi ilman NHL-varausta oleva kahdensuunnan hyökkääjä hakee uutta nostetta uralleen ja saa siihen Lukosta loistavan lähtölaukaisun.

7. Mikko Kokkonen, (17v, puolustaja), Jukurit

Jukureilla on käsissään kaksi todellista tulevaisuuden helmeä: Kokkonen ja Henri Nikkanen, joista povataan 2019 NHL-draftin kärkikierrosten varauksia. Kokkonen nousee kaksikosta edelle jo pelkästään sen takia, että hänellä on allaan jo muutamia pelejä miesten tasolla. Nyt hänellä on loistava mahdollisuus nousta yhdeksi Jukureiden kärkipuolustajista.

8. Severi Lahtinen, (19v, vasen laitahyökkääjä), Pelicans

19-vuotias Lahtinen edusti jo menneellä kaudella Pelicansia, jossa hänen tililleen kertyi 16 ottelua ja tehot 2+2. Jättipotti paukahti kuitenkin Mestiksessä ja Peliittojen väreissä, jossa Lahtinen tykitti pelaamassaan 32 kamppailussa 12 maalia ja yhteensä 37 tehopistettä. Nyt on vastuuta tarjolla.

9. Emil Oksanen, (19v, oikea laitahyökkääjä), SaiPa

Heponiemen ja Nymanin ohella Kanadasta palannut peluri hakee uralleen uutta nostetta palaamalla Suomeen. SaiPassa hänellä on mahdollisuus lunastaa paikka isossa roolissa – miesten liigassa. Oksanen on toistaiseksi ilman NHL-varausta, mutta hän nosti osakkeitaan viime kaudella ollen WHL-seura Regina Patsin neljänneksi tehokkain pelaaja 48 tehopisteellään.

10. Lenni Killinen, (18v, oikea laitahyökkääjä), Ässät

Carolina Hurricanesin 4. kierroksen varaus ei ole vielä päässyt todistamaan kykyjään miesten tasolla, mutta ensi kaudella siihen avautuu loistava tilaisuus. Pelasi päättyneellä kaudella Espoon Bluesin A-junioreissa tehoin 13+28 (41).

11. Leevi Aaltonen, (17v, vasen laitahyökkääjä), KalPa

17-vuotias Aaltonen on vielä suurelle yleisölle varsin tuntematon nimi. Tulevalla kaudella hänen nimensä on kuitenkin syytä kirjata muistioon, sillä kyseessä on äärimmäisen taitava hyökkäyspään pelaaja. Kokoonsa nähden (175cm, 70kg) varsin vahva hyökkääjä, joka omaa loistavat luisteluominaisuudet. C-junioreiden kaikkien aikojen toiseksi korkein pistesaldo (39+56=95) heti Aleksi Saarelan (100 tehopistettä) jälkeen.

12. Toivo Pennanen, (21v, puolustaja), Sport

Kalpan A-junioreiden mestaruuden kulmakivistä. Takoi pudotuspeleissä pelaamassaan 13 ottelussa huimat 12 tehopistettä (4+8). Sportilta tämä ei jäänyt huomaamatta ja vaasalaiset pestasivat hiljattain 21 vuotta täyttäneen puolustajan takalinjoilleen. Ensi kauden yllättäjistä?

13. Niki Koskinen, (20v, vasen laitahyökkääjä), KooKoo

Koskinen otti päättyneellä kaudella loistavan harppauksen urallaan ja nousi KooKoon A-junioreiden maali- ja pistepörssin kärkinimeksi. Tämän lisäksi hän otti ensiaskeleensa Liiga-miehistössä ja nyt laituri pääsee osoittamaan kykynsä vakituisessa kokoonpanossa.

14. Lassi Thomson, (17v, puolustaja), Ilves

Pikkuleijonien paidassa maailmanmestaruuden voittanut 17-vuotias puolustaja aloittaa luultavasti kautensa A-junioreissa, mutta saa varmasti oikealta ampuvana puolustajana näyttöpaikan Ilveksen Liiga-kokoonpanosta. Sijoittui A-junioreissa puolustajien pistepörssin kymmenenneksi 27 tehopisteellään (12+15).

15. Otto Latvala, (19v, puolustaja), HPK

Isokokoinen 195-senttinen puolustaja on valmis ottamaan paikkansa HPK:n kokoonpanosta. Viime kausi kului pääosin Mestis-seura LeKissä, jossa loistava oman pään luutija kasasi kuusi tehopistettä.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko