Helsingin IFK yllätti keskiviikkona julkaisemalla tuoreiden vahvistusten joukossa keskushyökkääjä Tommi Santalan ensi kauden kattavan sopimuksen.

38-vuotias kokenut hyökkääjä tunnetaan Suomessa paremmin kymmenen vuoden takaa, sillä kevään 2008 jälkeen Santala on pelannut ulkomailla. Sveitsiläisseura Klotenissa mies on pelannut peräti kymmenen kauden aikana.

Sveitsin pääsarjassa isokokoinen sentteri on tehnyt 427 ottelussa peräti 389 tehopistettä, mutta missä kunnossa hän saapuu takaisin Liigaan, jossa pelaaminen on fyysisempää?

Harva suomalainen on seurannut Santalan otteita viime vuosina, mutta tähän tuli vuosi sitten poikkeus.

KHL:n finaaleihin asti edennyt Metallurg Magnitogorsk hankki suomalaisen keväällä riveihinsä. Santala pelasi Oskar Osalan parina ja selvisi omasta urakastaan kunnialla Euroopan kovimmassa kiekkosarjassa.

Kahdella edellisellä kaudella Santala on tehnyt Klotenissa yhteensä 78 ottelussa tehot 24+44=68.

Liigassa Santala muistetaan tehokkaista vuosistaan HPK:ssa sekä kasvattajaseurassaan Jokereissa, jossa hän teki edellisellä visiitillään 2007-08 huimat 58 tehopistettä 56 pelissä.

Saapuminen HIFK:hon on siinä mielessä nostalgista, että Santalalla oli sopimus seuran kanssa kaudesta 2004-05, mutta tuolloin NHL-sopimus Atlanta Thrashersin kanssa lykkäsi punaisen paidan pukemista aina kevääseen 2018 asti.

Urallaan neljät MM-kisatkin pelannut Santala tulee olemaan ensi kaudella yksi mielenkiintoisimmista paluumuuttajista Suomen kaukaloihin.