MM-kultasankari Petri Vehanen lopettaa huikean uransa – tunteikas viesti rankan pettymyksen jälkeen

© Kuva: Getty Images

Jääkiekkomaalivahti Petri Vehanen lopettaa uransa.

Vehanen, 40, ilmoitti uransa päättymisestä aamuyöllä jakamassaan tunteikkaassa twitter- ja facebook-päivityksessä.

Vehasen ilmoitus oli vaatimatomuudestaan ja maanläheisyydestään tunnetulle Vehaselle tyypillinen: ei sanaakaan omista, huikeista, saavutuksista, vaan pelkkiä kiitoksia hänen uraansa tukeneille ihmisille ja kiitollisuuden osoitus koko lajille.

– Aloitin 1980-luvun puolivälissä, ja jossain kohdassa harrastuksetani tuli ammattini. Nyt on aika kääntää sivua. Kiitos vanhemmilleni, perheelleni, Ari Moisaselle ja jokaiselle seuralle, joissa minulla on ollut kunnia pelata, Vehanen kirjoitti.

Vastikään KHL:n mestaruuden Ak Bars Kazanin maalivahtivalmentajana saavuttanut Moisanen oli Vehasen uran tärkein yksittäinen valmentaja. Vehanen pääsi Moisasen oppiin jo juniorivuosinaan Rauman Lukossa,

Viestinsä loppuun Vehanen kirjoitti ”kiitos”-sanan viidellä eri kielellä eli suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi, tshekiksi ja saksaksi – näissä maissa sekä Norjassa Vehanen urallaan pelasi.

Vehasen viimeinen ottelu päättyi kovaan pettymykseen. Hänen edustamansa seura Eisbären Berlin hävisi Saksan DEL-liigan seitsemännen finaalin maalein 3–6 Red Bull Münchenille. Vehanen torjui ottelussa 27 kertaa.

Vehanen voitti urallaan KHL:n mestaruuden Ak Bars Kazanin paidassa kaudella 2009–10. Tuolla kaudella hänet valittiin KHL:n parhaaksi maalivahdiksi, mitä hän oli myös tilastojen valossa. Myös seuraavana vuonna Vehasen torjuntaprosenti ja päästetyjen maalien keskiarvo oli sarjan paras.

Keväällä 2011 Vehanen oli Suomen ykkösmaalivahti Leijonien voittaessa MM-kultaa. Myös noissa Bratislavan MM-kisoissa Vehasen tilastot olivat turnauksen parhaat.

Suomen Liigassa Vehanen edusti aina Lukkoa. Ulkomailla hän pelasi kauden Norjassa Viking Stavangerissa, Italiassa Val Pusteriassa neljä ottelua, kauden Ruotsin liigan Mora IK:ssa, kauden KHL:n Neftekhimik Nizhnekamskissa, kolme kautta Kazanissa, kauden Lev Prahassa sekä uransa neljä viimeistä kautta Eisbären Berliinissä.

Katso Vehasen tyylikäs lopetusilmoitus alta.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10