NHL:n runkosarja päättyy kahden viikon kuluttua, jolloin keskustelut vuoden parhaista pelaajista on nyt hyvä aloittaa. Yksi mielenkiintoinen kisa käydään parhaan maalivahdin pokaalista Vezinasta, jossa mukana on kaksi kovaa ennakkosuosikkia.

Yksi ehdokas on Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevski, joka pelasi varsinkin alkukaudella lähes luonnottoman hyvin. Hän nousi heti useiden tilastojen kärkipaikalle, ja monet olivat joulun aikaan valmiina antamaan palkinnon venäläistorjujalle.

Vasilevski on saanut kilpakumppanikseen todellisen NHL-huipun, kun Pekka Rinne on nostanut Nashville Predatorsin runkosarjan piikkiin ja jättänyt useat venäläisen lukemat varjoonsa. Vuoden 2018 puolella suomalaisen voittosaldo on huikea 21-2-1, eikä väsymyksen merkkejä ole näkynyt – toisin kuin virkaveljellään.

Vasilevski on kuulunut NHL:n työllistetyimpien torjujien joukkoon, kun hänellä on takanaan 59 ottelua. Se on yhdeksän ottelua miehen yhden kauden ennätyksestä, minkä maalivahdin kroppakin on huomannut. Vasilevski kertoi Tampa Bay Timesille olleensa väsyneempi kuin koskaan aikaisemmin urallaan.

– Kun pelaat täällä yli 20 ottelua, voit luulla, että virtaa riittää yli 60:een. Mutta nyt 50:n jälkeen… tämä on raskasta. Sen takia en ole ollut yhtä tarkka kuin kauden ensimmäisellä puoliskolla. Minun täytyy nyt totuttautua tilanteeseen ja päästä takaisin pelini huipulle, maalivahti kuvaili.

Mistään joukkueen surkeasta peluutuksesta ei ole ollut kyse, sillä Vasilevski on aina ollut kiitollinen mahdollisuudesta päästä tolppien väliin käskyn kuultuaan. Joukkueen valmennusryhmä on ollut välillä huolissaan venäläisen korkeasta työmoraalista.

– En sanoisi sitä heikkoudeksi, mutta minun täytyy osata irtautua jääkiekosta. Minun pitäisi levätä enemmän. Voi olla, että pelaan lähemmäksi 70 ottelua, joten minun täytyy pysyä virkeänä, jotta joukkue saisi tärkeitä pisteitä ja säilyisi hyvässä iskussa.

Useat NHL-huippumolarit pelaavat kauden aikana yli 60 ottelua. Ruotsin tähtivahti Henrik Lundqvist tietää, mitä kausi vaatii ykköstorjalta.

– Opit enemmän itsestäsi pelaamalla paljon otteluita. Opit hallitsemaan tunteesi, ylä- ja alamäet sekä energiasi. Pitää varautua. Isot pelimäärät ovat taistelua ja vääntöä, mutta sinun pitää olla henkisesti valmis siihen, kahdeksalla eri kaudella 60 ottelua pelannut ruotsalaisvahti kertoi.

Vasilevskin väsymys on näkynyt myös tulostaululla. Viimeksi venäläinen päästi yhdessä ottelussa alle kaksi maalia 16. helmikuuta, kun Detroit Red Wings kaatui 4-1. Viime yönä Toronto Maple Leafsia vastaan verkko heilui kolmesti.

NHL-seurojen toimitusjohtajat äänestävät Vuoden maalivahdin runkosarjan jälkeen. Vasilevski voi alkaa toivoa, että aika kultaa muistot ja Rinne jää kakkoseksi, sillä nykyvireellä voittaja on selvä.