NHL:ssä on viime vuosien aikana levinnyt huolestuttava trendi, joka ei varmasti miellytä keskimääräisesti lyhyitä maalivahteja. Nykyään torjujan taidot eivät pelkästään ratkaise, vaan pitää löytyä myös fyysistä pituutta, jotta paikka taalajäillä aukeaisi.

Kesästä 2007 lähtien 231 varatusta maalivahdista vain 12,2 prosenttia ovat olleet alle 183-senttisiä, ja lukemat ovat laskeneet entisestään. Neljän vuoden jaksolta lukema on vaipunut alle kuuteen prosenttiin. Suurinosa näistä maalivahteista ollaan varattu viimeisillä kierroksilla eli neljännellä tai myöhemmällä.

Saros ja Raanta esimerkkeinä

Nashville Predators varasi suomalaisen Juuse Saroksen kesällä 2013 numerolla 99. Varauskesän jälkeen Saros vietti kaksi kautta HPK:ssa ja siirtyi AHL:ään. Nykyään hän on Predatorsin luotettu kakkosmaalivahti ja todennäköisin ykkönen, kun Pekka Rinne astuu sivuun.

Noustessaan NHL-seuran ykköseksi Saros taistelee lyhyiden maalivahtien puolesta. Forssalaiselta löytyy mittaa ”vain” 178 senttimetriä, eikä yhdessäkään muussa joukkueessa pelaa lyhyempää veskaria. Pituus ei ole ollut este Saroksen menestymiselle, sillä hän on torjunut 20 kauden ottelussa vakuuttavalla torjuntaprosentilla .925 ja voittosaldolla 8-5-7.

– Olen aina ollut pienempi kaveri, joten minun on oltava aina erittäin tarkka kaikessa tekemisessä, enkä voi olla huolimaton, Saros kertoi NHL.com:lle.

Toinen hyvää esimerkkiä lyhkäsille torjujille on näyttänyt Antti Raanta (183cm), joka on ollut kuluneella kaudella yksi Arizona Coyotesin harvoista onnistujista. Heikon pelaajaryhmän maalilla loistanut Raanta on pysäyttänyt kiekkoja tällä kaudella .926 prosenttisesti, mikä on NHL:n seitsemänneksi korkein lukema yli 22 ottelua pelanneilla maalivahdeilla.

Moni lahjakkuus jää varaamatta

NHL:ssä vuodesta 2010 asti pelannut Jonathan Bernier (180cm) tiedostaa seurojen lisääntyneen tavan jättää varaamatta taitavia, mutta lyhyitä maalivahteja. Saroksen ja kumppaneiden otteet ovat syystäkin miellyttäneet kanadalaista.

– On hyvä huomata, että lyhyt maalivahti voi edelleen pärjätä täällä. Moni lahjakas veskari on jäänyt rannalle, koska ei ole 190-senttinen. Mielestäni maalivahdin koko ei ole tärkein tekijä vaan taidot, Bernier kertoi NHL.com:lle

Bernieriä voidaan pitää nykyään poikkeuksellisena pelaajana, sillä hänet varattiin jo ensimmäisellä kierroksella vuonna 2006. Nykyään Coloradoa edustava maalivahti tietää, että pienillä molareilla on myös etuja koostaan. Hän kertoo, että hyökkääjät löytävät enemmän koloja isoista veskareista ja hyödyntävät näiden hitautta.

– Voit huomata, että 194-senttisellä maalivahdilla kestää kauemmin liikkua puolelta toiselle. Sen huomaa paljaalla silmällä. Luulen, että keskivertopituisilla veskareilla on suurin etu kiekkoja torjuessa. Mielestäni sillä ei ole merkitystä oletko 184-senttinen vai 194, kunhan sinulla on jalkoja ja pelikäsitystä.

Saros ja Raanta eivät taistele tänä vuonna Vuoden maalivahti -pokaalista eli Vezina Trophysta. Palkinnon ennakkosuosikit ovat Rinne (195cm) sekä Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevski (190cm). Viimeisestä 14 voittajasta ainoastaan Tim Thomas on alle 181 senttimetriä pitkä.

 

Lähteet: NHL.com, Eliteprospects

 

 

Sami Ikonen