Helsingin Jokereiden neljäs KHL-kausi päättyi eilen lauantaina. Moskovan TsSKA voitti Hartwall Arenalla pelatun kuudennen läntisen konferenssin välieräottelun 4-3-lukemin ja lähetti helsinkiläiset kesälomalle otteluvoitoin 4-2.

Tulos oli ikävä kyllä varsin odotettu, vaikka Jokerit haastoi venäläisen suurseuran jopa yllättävän hyvin. Mikäli Moskovan maratonottelussa loistanut Karri Rämö olisi kyennyt pelaamaan lauantaina, olisi Jokerit kenties pystynyt venyttämään ratkaisun jopa seitsemänteen peliin Moskovaan. Nyt jenkkivahti Ryan Zapolski päästi vähintään pari sellaista maalia selkänsa taakse, että haaveet vesittyivät lopullisesti.

Zapolskia on turha kivittää. Jokerit pelasi loistavan kauden, vaikka kesäloma alkoikin liian aikaisin. Syyskaudella Jokerit rikkoi jopa oman voittoputkiennätyksensä ja kaikki näytti hyvältä. Läntisen konferenssin kolmas tila takasi sen, että Jokerit sai vastaansa ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle HK Sotshin ja vältti lohkon kaksi kovinta joukkuetta vielä siinä vaiheessa.

Välieräsarjan alussa Jokerit hölmöili ihan itse ja laski suurseura TsSKA:n liian monta askelta edelle. Tähän kun lisätään vielä sairastelut ja loukkaantumiset, oli mäki yksinkertaisesti liian jyrkkä kiivettäväksi Jokereiden sinänsä laadukkaalle, mutta kapealle pelaajamateriaalille. TsSKA operoi täysin eri tason materiaalilla ja pitkissä ottelusarjoissa se näkyy väistämättä.

Viimeisen pelin päätyttyä mieleen hiipi väistämättä yksi ajatus: tässä Jokereiden maksimisuoritus KHL:ssä. Syitä on monia ja ne ovat varmasti monen tiedossa, mutta pieni kertaaminen ei pahaa tee.

Jokereiden suurin ongelma liittyy joukkueen maantieteelliseen sijaintiin. Helsinki sattuu sijaitsemaan lännessä, mikä määrittää Jokereiden pelipaikaksi juuri läntisen konferenssin. Samassa lohkossa pelaavat nyt ja aina KHL:n kaksi laadukkainta ja rikkainta joukkuetta. Pietarin SKA ja Moskovan TsSKA. Vaikka Jokerit sai revittyä joukkueestaan maksimit irti ja toistaisi tempun myös ensi kaudella, ei tie todennäköisesti vie edelleenkään tämän pidemmälle pudotuspeleissä. Viimeistään yleensä tässä vaiheessa vastaan asettuu juuri TsSKA tai SKA. Molemmat joukkueet ovat niin laadukkaita, ettei Jokerit pysty niitä kaatamaan.

Toinen suuri ongelma on joukkueen omistussuhteissa. Roman Rotenberg on SKA:n nokkamiehiä, mutta hän vaikuttaa keskeisesti myös Jokereissa. Rotenberg on julistanut olleensa jo lapsena Jokereiden kannattaja, mutta SKA on hänen todellinen suosikkinsa. Jokereiden mahdollisuudet kärkiseurojen kaatamiseen paranisivat olennaisesti, jos toimintaan lyötäisi enemmän euroja kiinni, mutta eihän Rotenberg halua Jokereiden olevan sentään liian kova. Asetelma on hyvin sairas. Jokerit saa kyllä haastaa, repiä, raastaa ja osallistua, mutta ei kaataa varsinkaan SKA:ta. TsSKA:n voittaminen voisi olla vielä jollain tapaa ”ihan okei”, mutta siihenkään Jokerit ei ainakaan tällä haavaa pystynyt.

Jokerit oli tällä kaudella niin hyvä joukkue, kun sen on vain mahdollista olla. Silti mahdollisuudet KHL:n mestaruuteen olivat käytännössä olemattomat.

Niin karulta kuin se kuulostaakin, olisi Jokereiden ainoa mahdollisuus oikeaan menestykseen siirtyminen itäiseen lohkoon. Siinä lohkossa Jokereilla olisi ollut aito mahdollisuus mennä konferenssin finaaliin saakka, jopa koko sarjan finaaliin. Mutta eihän lännen joukkuetta tietenkään itäiseen lohkoon siirretä.

Nyt Jokerit on sairaan asetelman vanki niin kauan, kun se KHL:ssä pelaa. Jokerit kasaa varmasti jatkossakin laadukkaita joukkueita, mutta jossain vaiheessa tulee aina SKA tai TsSKA vastaan. Ja siinä kohtaa tie nousee taas pystyyn.

Asetelma tekee hallaa koko sarjalle. Oikeastaan jokainen muu jääkiekkosarja maailmassa on tässä suhteessa paremmassa jamassa. Jos otetaan verrokiksi vaikka Suomen Liiga, niin ennen pudotuspelejä ei pysty varmuudella kukaan sanomaan miten käy. Kuka nostelee maljaa päädyssä? Liigassa on helposti viisikin joukkuetta, jotka pystyvät tällä kaudella voittamaan mestaruuden. Yllätykset ja aito kova kilpailu ovat kilpaurheilun suola.

KHL:stä tämä suola puuttuu. Se on myös suurin syy sille, miksei itäinen suurliiga pysty ikinä vakavissaan kilpailemaan maailman parhaan kiekkosarjan tittelistä. KHL on liigana vähän samanlaisessa tilanteessa kuin Jokeritkin. Se tarjoaa elämyksiä, hyvää kiekkoviihdettä ja ajoittain jopa kiiltelee loistokkuudessaan, mutta aito menestys kiertää sen kaukaa.

Ville Hirvonen

@hirvonenville