Jokerit on maanantaina kotikaukalossaan tiukan paikan edessä, kun Moskovan TsSKA johtaa KHL:n läntisen konferenssin välieräsarjaa voitoin 2-0.

TsSKA oli kahdessa kotiottelussaan juuri niin vaikea vastus kuin etukäteen povattiin. Molemmat joukkueet hyvin tuntevan entisen Jokerien kapteenin Ossi Väänäsen luonnehdinnan perusteella TsSKA kuulostaa lähes täydelliseltä joukkueelta.

– Tiukka on tilanne. Moskova on hankala paikka pelata. TsSKA on äärimmäisen laadukas joukkue. Hyvin valmennettu, sitoutunut, todella paljon työtä tekevä ja atleettinen ryhmä. Kun taito ja atleettisuus yhdistetään kovaan työntekoon ja hyvin valmennettuun joukkueeseen, niin se on todella tiukka pala Jokereille, Väänänen arvioi.

Perjantain ensimmäisessä kohtaamisessa TsSKA vei voiton 4-0-lukemin. Toisessa ottelussa lauantaina Jokerit pääsi Väänäsen mukaan paremmin peliin mukaan, vaikka voitto jäikin Moskovaan lukemin 2-0.

– Jokerit pääsi paremmin peliin mukaan toisessa ottelussa. Toivottavasti trendi on sama, Väänänen toteaa.

TsSKA:n maali on kevään pudotuspeleissä ollut lähes noiduttu. Puolivälierissä Spartak Moskova onnistui neljässä ottelussa maalinteossa vain kerran, Jokerit ei toistaiseksi vielä kertaakaan.

– Tänä keväänä siihen ovat muutkin törmänneet. Joukkue puolustaa erittäin hyvin maalinedustaa. Myös koko kentän puolustaminen on todella hyvää, he karvaavat todella aktiivisesti, kun menettävät kiekon. He eivät anna aikaa eivätkä tilaa oikeastaan missään vaiheessa, Väänänen toteaa.

NHL:ssä ja KHL:ssä paljon kokeneen puolustajan resepti maalintekoon on selvä. Väänänen myös uskoo, että Jukka Jalosen luotsaamat narripaidat ovat samalla linjalla.

– Jokerien on itse luotava aika ja tila sinne kentälle. Pitää pelata hyvin yhdessä ja yksinkertaisesti. Maalin eteen pitää päästä, sieltä maalit tehdään. Sinne pitää löytää keino mennä ja saada kiekkoja sinne. Uskon, että tänään Jokerit on puhunut asiasta. Tänään kotikaukalossa on mentävä kovaa, siellä pitää olla röyhkeä, Väänänen kertoo.

Paikka konferenssifinaaleihin irtoaa neljällä voitolla. Väänänen uskoo ja toivoo, että Jokerit ottaa ensimmäisen askeleen maanantaina ja kaventaa sarjan 1-2:een. Tehtävä on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo.

– Siitä ei ole monta vuotta, kun vedettiin heitä vastaan ja itsekin olin vielä askissa. Silloin he vielä marssittivat lähes joka peliin kaksi tuoretta kenttää, jotka jaksoivat pelata sitä heidän kuluttavaa pelitapaansa. Tänä vuonna vaihtuvuus ei ole ollut enää yhtä suurta, mutta silti joukkue jaksaa toteuttaa aktiivista pelitapaansa. Silloin kun homma toimii, se on todella vaikea pala purtavaksi. Silloin on lähdettävä siitä, että siihen työntekoon ja kamppailuun pitää pystyä vastaamaan, Väänänen muistuttaa.

Jokerit – TsSKA Moskova -ottelu nähdään suorana lähetyksenä maanantaina 19.3. Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplay-suoratoistopalvelussa. Ottelua ennakoiva studio alkaa klo 18.00, Antti Mäkisen selostama ottelu klo 18.30.