Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Mikko Rantanen pelaa aivan uskomattoman huikeaa kautta NHL:ssä.

Pisteiden valossa parempaa kuin kukaan suomalainen aikoihin.

Rantanen, 21, saalisti viime yönä Suomen aikaa pelatussa ottelussa Minnesota Wildia vastaan jo kauden 70. tehopisteensä. 68 pelatun ottelun jälkeen Rantasen tehot kirjataan lukemin 23+47=70.

Avalanchella on jäljellä 13 runkosarjan ottelua. Ja kun Rantasen pistetahti tähän mennessä on hieman yli piste per ottelu, on helppo tehdä laskutoimitus, jonka lopputulos on järisyttävä: Rantanen voi yltää tällä kaudella yli 80 tehopisteeseen!

Se olisi vasta toista kokonaista NHL-kauttaan pelaavalta Nousiaisten kasvatilta aivan käsittämätön suoritus. Edellinen 80 pisteeseen NHL:n runkosarjassa yltänyt suomalainen on – niin, arvaatte kyllä – Teemu Selänne. Finnish Flash tehtaili tasan 80 pistettä (31+49) kaudella 2010–11 Anaheim Ducksin paidassa.

Itse asiassa Rantanen saavutti jo viime yön pisteellään rajapyykin, johon yksikään suomalainen ei ole yltänyt sitten Selänteen mainitun kauden. Tuo sesonki oli ennen tätä edellinen, jolloin suomalaispelaaja oli tehnyt NHL:ssä edes 70 pistettä.

Viime kaudella Minnesota Wildin Mikael Granlund sai kasaan 69 (26+43) tehopistettä. Nykyisistä suomalaisista NHL-pelaajista 70 pisteeseen on yltänyt vain Granlundin joukkuetoveri Mikko Koivu, joka nakutti 22+49=71 pistettä kaudella 2009–10.

Rantanen johtaa luonnollisesti myös NHL:n suomalaisten sisäistä pistepörssiä. Florida Panthersin Aleksander Barkov on vain pisteen perässä kerättyään 66 ottelussa pisteet 25+44=69. Suomalaisten sisäisen pörssin voitosta käydäänkin kova vääntö, sillä Panthersilla on vielä 15 ottelua pelaamatta Avalanchen kolmeatoista vastaan.

Koko NHL:n pistepörssissä Rantanen on sijalla 16, Barkov sijalla 18.