Yksi suomalaisen jääkiekon suurimmista legendoista, Pekka ”Rocky” Rautakallio, edusti Leijonia kuudesti MM-kilpailuissa vuosina 1972–83 sekä kahdessa Kanada Cupissa (1976 ja 1981).

Rautakallio, 64, ei kuitenkaan koskaan päässyt osallistumaan olympialaisiin. Miksi?

– Tätä mietin itsekin tuossa pari päivää sitten. En ollut vielä maajoukkueessa mukana 1970-luvun alussa. Sitten seuraavassa vaiheessa tulivat tietyt ammattilaissäännöt ja ne taas estivät minun pelaamiseni olympialaisissa WHA:ssa pelaamisen seurauksena. Kun säännöt muuttuivat taas, minun aikani oli ohi. Osuin vähän tiettyyn välikköön, Rautakallio kertoo.

– Muuten onkin paljon muistoja maajoukkuepelaamisesta. Ajat ovat kyllä muuttuneet: minun aikanani tuli yleensä ensin vastaan Neuvostoliitto ja sitten Tshekkoslovakia. Kolmantena pelinä tuli Ruotsi. Ja oikeastaan vasta sitten meidän kisamme alkoivat. No, joskus voitimme Ruotsin ja oli sitten positiivista lähteä pelaamaan Itä-Saksaa, Länsi-Saksaa ja Puolaa sekä muita vastaan. Nyt tilanne on aivan toinen, ja hyvä niin.

Mitä nostaisit esiin Suomen toistaiseksi kovimmasta ottelusta, Ruotsin kohtaamisesta?

– Minua on miellyttänyt se, ettei Suomi enää viljele viivelähtöjä samalla tavalla kuin jokin aika sitten. Sitä kautta pelaaminen näyttää luonnolliselta, kun pyritään pelaamaan nopeammin. Ruotsin pelaaminen ei aiheuttanut yllätyksiä: Ruotsi pelasi niin kuin Ruotsissa pelataan – ylöspäin. He ovat hyviä siinä omassa jutussaan.

Nyt ei enää pisteitä lasketa, vaan homma on kerrasta poikki. Miten arvioit tulevan tiistain ottelun Etelä-Koreaa vastaan?

– Tietyt avainasiat ovat kunnossa: ylivoimapeli, samoin alivoimapeli. Myös maalivahtipelin merkitys korostuu, kun kaikki ratkaistaan yhdessä ottelussa. Yksi yhtä vastaan -tilanteissa pitää onnistua hyvin, kun mitaleista pelataan. Etelä-Korea on vain maan nimen puolesta eksoottinen vastustaja: valtaosa joukkueesta taitaa olla Pohjois-Amerikasta, kahden passin miehiä. Enemmänkin taitaa olla niin, että joukossa on muutama korealainenkin…

– Näissä peleissä yhden maalin ja jopa yhden vaihdon merkitys korostuu. Tästä on Suomella täysi
tietoisuus enkä epäile, etteikö joukkue hoida tietään jatkoon, Rautakallio sanoo.