HIFK:n paidassa seuralegendan asemaan noussut Toni ”Söde” Söderholm tuntee saksalaisen jääkiekon läpikotaisin. Söderholm päätti uransa vuosi sitten Red Bull Münchenin varakapteenina Saksan mestaruuteen. Nykyään hän on RC Riessenseen valmentaja ja Saksan 20-vuotiaiden maajoukkueen valmennustiimin jäsen.

Toni Söderholm, Saksassa eletään kiinnostavia kiekkohetkiä. Mitä sanot tästä olympiamenestyksestä?

– Aika kova juttu kyllä. Joukkue pelaa sitoutuneesti. Ei menestys ihan yllätyksenä tullut. Samat jätkät ovat pelanneet pitkään yhdessä, heillä on vahva joukkuehenki ja he ovat joukkueena pelanneet loistavasti.

– He lähtivät puolivakavissaan hakemaan menestystä: heittelivät yhdessä vähän tsoukkina, että ”going for gold”. Se vitsi on nyt muuttunut vakavaksi puheeksi.

Millainen joukkue Saksalla mielestäsi on?

[nosto tasoitus=”oikea”]He tekevät kimpassa tätä hommaa ja tietävät, että he voivat pärjätä vain kimpassa.[/nosto]

– Sitoutunut. Mielenkiintoinen. Se on hyvä yhdistelmä kokeneita pelaajia ja tulokkaita. Pelaajilla on loistava yhteistyö valmentaja Marco Sturmin kanssa. Pelaajat todella pelaavat valmentajalleen. He tekevät kimpassa tätä hommaa ja tietävät, että he voivat pärjätä vain kimpassa.

– Tämä oli tämän joukkueen iso mahdollisuus. Voi olla, että muutama jätkä lopettaa maajoukkueessa tähän tai koko pelaamisen tähän kauteen. Tämäkin on olennainen osa menestystä.

Henkilökohtaisia onnistumia tarvitaan tietysti myös, joukkuepelaamista unohtamatta?

– Ilman muuta. Kokeneet, entiset NHL-pakit ovat pelanneet paljon ja hyvin. Hyökkäyspäässä on taitoa, erityisesti maalintekotaitoa. Joukkue pystyy tekemään hyviä syöttöketjuja ja siinä on pelaajia, jotka eivät pelkää ratkaista. Moni Saksan joukkueen pelaaja haluaa tehdä sen ratkaisumaalin. Vastuuta ei siirrellä.

Myös maalivahtipeli on ollut ilmiömäistä…

– Veskaripeli on onnistunut erittäin hyvin. Tunnen Danny aus den Birkenin hyvin. Hän oli viime kaudella Münchenin maalivahti, kun voitimme mestaruuden. Hän on kehittynyt hirmuisen paljon viime vuosina. Mestaruusvuonna hän pelasi vahvasti ja on päässyt sitä kautta kiinni voittavaan tapaan pelata. Hän pysyy rauhallisena – ylipäätään hän on kasvanut maalivahtina todella paljon.

Miten sensaatiomainen välierävoitto on näkynyt Saksassa?

[nosto tasoitus=”oikea”]Kyllä jääkiekko on Saksassa tänä viikonloppuna iso juttu.[/nosto]

– Se on näkynyt paljon. Isot televisiokanavat sekä lehdet ovat nostaneet juttua oikein isosti. Suuret futistähdet ovat antaneet tukensa ja kannustuksensa somessa ja vastaavaa. Kyllä jääkiekko on Saksassa tänä viikonloppuna iso juttu.

– Saksan jääkiekkoilun identiteetti on vahvistunut muutenkin, mutta tämä vain parantaa tilannetta. Luistelutaito, syöttäminen – kaikki ominaisuudet ovat parantuneet muutaman viime vuoden aikana. Saksassa pelataan laadukasta jääkiekkoa.

Tuoko tämä lisää hyviä asioita Saksan jääkiekolle?

– Uskon niin. Jääkiekko kiinnostaa jo nyt aika mukavasti, esimerkiksi meidän otteluissamme DEL2 -liigassa on 3000–4000 katsojaa, kuten monella muullakin kakkostasolla pelaavalla joukkueella. Tämä tuo toivottavasti lisää harrastajia, joista sitten saadaan jalostettua enemmän uusia laatupelaajia.

– Iso kysymys onkin, mitä tämän sukupolven jälkeen? Christian Ehrfoff, Marcel Goc, Marcus Kink… he ovat uransa loppupuolella. Nyt olisi muutenkin ollut etsikkoaika tuoda uusia pelaajia esiin. Nyt se voi olla helpompaa, kun tämän kaltainen iso menestys on saavutettu.