Näin maallikkona on hyvin vaikeaa kuvitella, minkälaisia tunteita olympiakultamitalin menettäminen tuntuu lajissa kun lajissa.

Töitä on tehty ennen hurjaa olympiakoitosta useita vuosia, ja esimerkiksi jääkiekossa yksi maali voi tuhota kaiken.

Esimerkiksi Suomelta unelman vei Kanadan 1-0-häkki puolivälierässä, Pyeongchangin superyllättäjä Saksan haave maansa historian ensimmäisestä olympiakullasta valui syvälle romukoppaan, kun Kirill Kaprizov täräytti Venäjän Olympiaurheilijoille voittomaalin sunnuntaisessa finaalissa jatkoilla.

Mille ”kovalle” maalle tahansa tappio olisi karu, muttei haastaja-Saksalle. Turnauksessa OAR:na tunnettu joukkue nimittäin tasoitti pelin ajassa 59.04 – alivoimalla.

Se ei kuitenkaan tuntunut painavan joukkueen apukapteenina toimineen pakki Christian Ehrhoffin mieltä. Sotsin vuoden 2014 kisoihin maa ei edes päässyt, mutta nyt se nappasi historiansa kolmannen olympiamitalin ja parhaan sijan.

Päättäjäisissä maansa lippua kantanut hopeamitalisti Ehrhoff antoi Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n haastattelussa kommentteja ilmeisen ylpeänä. Ja täysin syystä.

– Voi, se on mahtavaa. Olen niin innoissani. Tiedäthän, se oli hieman latistavaa, kun otimme jatkoaikamaalin vastaan, puolustaja sanoi viitaten päättäjäisiin ja peleihin.

NHL:ssäkin pelannut pakki tosin tiedosti sen, että joukkue oli lähellä kirkkainta. Toisaalta, hopealle venyminen oli ikimuistoinen temppu.

– Meillä oli käsi kultamitalilla, mutta silti voit kuvitella, että olen niin ylpeä joukkueestani ja pelasimme niin hienot olympialaiset. Menemme kotiin mitalin kanssa ja se on suuri kunnia. Olemme niin innoissamme.

Jotain Saksan mitalin arvosta kertoo sekin, miten pelaajat reagoivat Venäjän tehdessä voittomaalin. Sensaatiojoukkueen pelaajista läheskään kaikki eivät nimittäin tippuneet heti jään tasalle, tai alkaneet hakata mailoja laitoihin tai minnekään muualle.

Ja ehkä kaikkein parhaana esimerkkinä toimii jutun kuvan ilmeet. Hopea oli voitettu.