Moninkertainen Stanley Cup -vahti ainutlaatuisen haasteen edessä: ”Tästä tulee outoa ja hullua”

© Kuva: Getty Images

Marc-Andre Fleuryä jännittää.

Vegas Golden Knightsin 33-vuotias maalivahti on pelannut NHL:ssä jo kaudesta 2003–04 alkaen, ja mies on muun muassa voittanut kolme Stanley Cupia (2009, 2016 ja 2017).

Mutta nyt Fleury on aivan uudenlaisen tilanteen edessä. Sellaisen, johon ei kenties koskaan kuvitellut joutuvansa.

Fleury pelasi syksystä 2003 viime kesään, kolmetoista kautta, aina samassa joukkueessa, Pittsburgh Penguinsissa. Viime kausikin päättyi riemukkaissa tunnelmissa, toisissa peräkkäisissä Stanley Cup -juhlissa.

Pian juhlien jälkeen kaikki muuttui Fleuryn kohdalla.

Penguins jätti hänet suojaamatta kesän laajennusdraftissa, ja NHL:n tulokasjoukkue Vegas nappasi miehen riveihinsä.

Tänään Penguins matkustaa Washingtonista Pittsburghiin. Huomenna Fleury, todennäköisesti, pelaa ensimmäisen kerran Penguinsia vastaan Pittsburghissa.

Se jännittää kokenuttakin pelimiestä.

– Tämä on ollut tulossa. Sanon aina, että en mieti mitään muuta kuin seuraavaksi tulossa olevaa peliä. Mutta nyt tämä on edessä, ja se aiheuttaa varmasti paljon sekavia tunteita, Fleury myönsi nhl.comin haastattelussa.

Tunteiden sekamelskaa ei varmasti helpota se, että katsomossa ovat Fleuryn vaimo Veronique, tyttäret, vanhemmat ja sisko. He ovat paikalla, koska kyseessä on Fleurylle aivan erityinen ilta: hän saa ennen ottelua viime kauden Stanley Cup -sormuksen Penguinsin omistajalta, itseltään Mario Lemieux’lta.

Kuten tapoihin kuuluu, hallin valotaululla esitetään varmasti tribuuttivideo Fleuryn komeasta urasta Penguinsissa.

Fleury myöntää suoraan, ettei osaa etukäteen edes ajatella, millaisia tunteita hän käy läpi ennen ottelua ja sen aikana, tai miten käsittelee tilanteen.

– Sitä on vaikea sanoa, sillä tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut. Sain ehkä vähän esimakua, kun Penguins kävi Vegasissa. Mutta tästä tulee todella tunteellista, erilaista, outua ja vähän hullua, Fleury arvelee.

Fleurystä tuli todella suosittu pelaaja Penguinsin fanien keskuudessa. Joukkuetoveri Nate Schmidt, joka oli sunnuntaina samassa tilanteessa pelaamassa entisessä kotikaupungissaan entistä seuraansa vastaan, arveli Fleuryn saavan valtaisat huomionosoitukset.

– Halli on aivan täynnä ja siellä on aivan hirveä meteli, kun luistelemme jäälle. Katsomossa on varmaankin (Fleuryn) paitoja numerolla 29 enemmän kuin mitään muita, Schmidt veikkasi.

Se kertoo paljon siitä arvostuksesta, jota Fleury yhä Pittsburghissa nauttii.