Leijonatähden itseluottamus katossa – tuhoaako Liigan pistelinko muut olympialaisissa?

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Tuskin sitä enää kukaan muistaa, miten vaikea Liigassa kovia pisteitä takoneen Julius Junttilan viime kausi oli. SHL:ssä syntyi Luulajan sotisovassa 35 ottelussa vaatimattomat pinnat 3+7, pudotuspeleissä pistesarake näytti lukemaa 0+1.

Nyt kellossa on eri ääni. Liigassa 48 ottelun jälkeen tehoja on syntynyt miehekkäät 12+39=51, ja tuolla saldolla irtosi tätä haastattelua tehdessä pistepörssin ykköspaikka. Kärppien hyökkääjä lähtee Pyeongchangiin kovan itseluottamuksen turvin.

– Hyvä itseluottamus tällä hetkellä varmasti auttaa kovemmissa ympyröissä, Junttila sanoi SuomiKiekon viimeviikkoisessa haastattelussa.

Voisi kuvitella, että pelillisesti niinkin kovassa sarjassa kuin kotimaan Liigassa pistepörssin kärjessä viilettävältä pelaajalta sopisi odottaa kovaa pistetehtailua myös olympialaisissa?

– No, totta kai ennen kaikkea odotan, että menestytään joukkueena. Se on maajoukkuepaidassa tärkein juttu.

Mutta… Niitä tehopisteitä voi odottaa pelaajalta, joka niistä elää?

– Tietenkin, kun on hyvä kausi alla, niin haluaa sinnekin päästä onnistumisten makuun. Tavoitteena on sielläkin tehdä tulosta, kuten Liigassa, haastattelussa ensiksi joukkueen menestystä painottanut, ja silminnähden kovalla itseluottamuksella isoihin peleihin lähtevä Junttila myönsi perään.

Olympiapaikka yllätti

Tämän tekstin lukijoista tuskin monikaan olisi esimerkiksi puolitoista vuotta sitten uskonut, että Oulussa syntynyt 26-vuotias laituri pelaa helmikuussa 2018 olympiakiekkoa. Eipä siihen uskonut itse pelaajakaan.

– Eipä sitä osannut odottaa. Edelliskausi oli aika vaikea, muutenkin kun NHL-pelaajat ovat mukana (yleensä). Eikä silloin tiennyt, tuleeko NHL vai ei, niin ei se silloin sinällään ollut mielessä, että täällä oltaisiin, hyökkääjä mietti palaten ajassa taakse.

Junttilan lisäksi Kärpistä kisojen aikaan sivussa ovat pakit Lasse Kukkonen ja Miika Koivisto sekä päävalmentaja Mikko Manner ja maalivahtivalmentaja sekä joukkueenjohtaja Ari Hilli. Oululaisluotsi vakuutteli aiemmin seuran nettisivuilla, että Kärpät pärjää ilman suurimpia tähtiään. Siihen uskoo myös Junttila.

– Kyllä minullakin on kova luotto, että jätkät pystyvät hoitamaan. Hyvä kausi, meillä on aikaisemminkin ollut poissaolijoita. Aina ollaan hyvin pystytty pelaamaan, ihan sama keitä ollut pois.

– Hyvä valmennustiimi jää, vaikka Mannerkin lähti pois. Ihan luottavaisin fiiliksin.

Ja kun Junttila on yksi niistä, jotka kantavat Suomen edustusasua Etelä-Koreassa, nousee hymy miehellä lähes korviin asti.

– Aika hienoa. TV:stä on tullut seurattua pienenä niin kesä- kuin talviolympialaisia. Totta kai pikkupoikana haaveili, että tuolla olisi kiva olla urheilijana mukana. Nyt kun on tullut valituksi, niin aika innoissaan tällä hetkellä.

Miska Miettinen