Leijonalegenda on vakuuttunut: Suomi voittaa olympiamitalin – ”Kukkosella ei ole niitä vielä tarpeeksi!”

© Kuva: Juha Tamminen

Kahdet olympiakisat urallaan pelannut Ossi Väänänen uskoo, että Suomi palaa kotiin Etelä-Koreasta jalometallia kaulassaan. Väänänen veikkaa turnauksesta tasaista, mutta näkee, että Suomen mahdollisuudet piilevät tutussa asiassa: vahvassa joukkuepelissä.

Väänänen voitti Leijona-paidassa mm. maailmanmestaruuden 2011 sekä olympiapronssia 2014. Fyysisenä peruspuolustajana tunnetuksi tullut Väänänen pelasi myös mittavan uran NHL:ssä: kausina 2000-09 Phoenixissa, Coloradossa, Philadelphiassa ja Vancouverissa ynteensä 479 runkosarkan ottelua tehoilla 13+55=68 ja puolustajan kannalta mukavalla teholukemalla +25. Pudotuspelejä Väänänen pääsi pelaamaan 20 tehoilla 0+1, +3.

Suomessa pelatessaan Väänänen edusti aina Jokereita: SM-liigassa 339 runkosarjan ottelun verran ja KHL:ssä 102 runkosarjaottelussa.

Väänäsellä riittää siis kompetenssia arvioida alkavaa olympiaturnausta monelta kantilta. Haastattelimme Väänästä turnauksen alla.

Miten näet olympiakisat nyt, kun NHL ei ole mukana?
– Olympialaiset ovat olympialaiset, mutta onhan se selvä, että kun maailman paras liiga jää pois karkeloista, se vaikuttaa tasoon. Turha sitä on peitellä. Olen varma, että jokainen pelaaja olisi halunnut olla kisoissa mukana, ja on ikävää, ettei asiasta päästy sopuun. Olympialaiset on uskomaton ja ikimuistoinen kokemus. NHL:ssä on maailman parhaat pelaajat, eli valovoimaa puuttuu olympiakaukaloista heidän kauttaan. Pelien taso olisi kovempi, jos NHL olisi kisoissa edustettuna.

Onko NHL-pelaajien puuttuminen Suomelle etu vai haitta?
– Suomen nykyedustus on tosi vahva NHL:ssä, mutta niin se on kaikilla kärkimailla. Onko se sitten Leijonien kohdalla plussaa vai miinusta, en tiedä. Kaikki pelaavat samoilla korteilla.

Suomen vahvuus on aina ollut vahva joukkuepeli, ja siitä kannetaan ylpeyttä.

Millaisena näet Suomen mahdollisuudet?
– Suomen vahvuus on aina ollut vahva joukkuepeli, ja siitä kannetaan ylpeyttä. Tämä on lyhyt turnaus, jossa vaaditaan joukkueena nopeaa hitsautumista. Siinä Suomi on ollut aina hyvä. Näen Suomen mahdollisuudet hyvinä. Menestys ratkeaa hetken kunnon ja sen perusteella, kuinka nopeasti porukka hitsautuu yhteen.

Ykkössentteristä tai sen puutteesta on ollut paljon puhetta – onko Leijonilla ykkössentteri?
– Puuttumatta siihen, onko meillä sellainen, tärkeämpää on, että meillä on tasainen hyvä nippu, joka pelaa yhtenäisesti. Voidaan rullata neljää kenttää, joista kaikilla on potentiaalia tehdä tulosta. Se on se isompi asia kuin tuijotella sitä, onko ykkössentteriä vai ei.

Millaista sijoitusta odotat Leijonilta?
– Sijoitus? No, odotan vahvaa sijoitusta. Veikkaaminen on aina hankalaa. En ole hirveästi nähnyt vastustajien pelejä, joten on vaikea miettiä, ketä vastaan Leijonien peli sopii tai ketä vastaan Suomi on vahvoilla. Lyhyessä turnauksessa Leijonien vahvuus on tulla yhtenäiseksi joukkueeksi. Uskon vahvaan panokseen olympialaisissa. Valot ovat kirkkaat ja ”stage” on erittäin iso.

Puristaako pelaaja mailaa vai ei ja pelaako rennosti ja luovasti?

– Paljon on kiinni siitäkin, miten jokainen yksilö saa potentiaalinsa irti noissa ympyröissä. Puristaako pelaaja mailaa vai ei ja pelaako rennosti ja luovasti? Tuolla pitää saada itsestään kaikki irti, ja se on sudenkuoppa joka maalla. Uskon, että Leijonat pelaa vahvat kisat. Toivon ja myös uskon, että mitali kaulassa tullaan takaisin.

– Kyllä Kukkosen Lassekin haluaa niitä mitaleita, sillä ei ole vielä niitä tarpeeksi…