Laittaako Ruotsi Eeli Tolvasen erikoisvartiointiin? Asiantuntija: ”Voi olla, että hänet huomioidaan peluutuksessa”

© Kuva: Getty Images
Tiistaina Valko-Venäjällä kolmas finaali - Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!

Nykyään Viasatin KHL-asiantutijana toimiva Antti-Jussi Niemi pelasi urallaan seitsemät MM-kilpailut ja yhdet olympialaiset (Torino 2006) Leijonien paidassa. Torinossa Suomi voitti hopeaa, MM-tasolta puolustajan palkintokaapin täytteeksi tuli kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Niemi analysoi pyynnöstämme Suomen otteita käynnissä olevissa PyeongChangin olympialaisissa sekä ennakoi iltapäivän Ruotsi-ottelua.

Suomen maalintekoprosentti (20) on kahden pelin jälkeen kisojen paras. Vaikuttaisi siltä, että maalinteko ei ole Leijonille ongelma?

− Niin se ”suomalainen perisynti”. Suomen peli arvokisoissa on yleensä perustunut hyvään maalivahtipeliin, tiiviiseen puolustukseen ja hyvään taisteluhenkeen. Mutta näin päinhän tilanne on oikein hyvä. Nyt onnistumisia on tullut, toki ennalta heikompia vastustajia vastaan se on oletusarvo. Kyllä kaikki lähtee itseluottamuksesta, ja onnistumiset ruokkivat sitä.

Ylivoimalla on syntynyt viisi maalia ja onnistumisprosentti on peräti 45. Kuinka tärkeää tällaisen turnauksen kannalta on, että erikoistilanteet lähtevät toimimaan heti alusta alkaen?

− Onhan tuo huima prosentti. Jos se tuossa pysyy, niin hyvin on pullat uunissa. Viidellä viittä vastaan on etenkin Ruotsia vastaan erittäin vaikeaa tehdä maaleja. Nyt ylivoima on lähtenyt alusta asti toimimaan hyvin, ja se on tärkeää. Sitä on hiottu ennen kisoja, ja totta kai kisojen aikanakin hiotaan. Mutta parempihan se on, ettei sitä tarvitse lähteä rakentamaan uudestaan kesken kisojen.

Suomella on alla 5–2-voitto Saksasta ja 5–1-voitto Norjasta. Ruotsi kaatoi avauksessa Norjan 4–0, mutta Saksa kaatui vain niukasti 1–0. Onko Suomi etukäteen ajateltuna niskan päällä?

− En lähtisi näiden kahden pelin perusteella tekemään suurempia johtopäätöksiä. Molemmilla on puhdas putki alla, niin kuin tässä vaiheessa pitikin olla. Ylivoima ja alivoima, ja totta kai maalivahdit, ovat erittäin isossa asemassa.

Ruotsi ei ole päästänyt vielä yhtään maalia koko turnauksessa. Jhonas Enroth ja Viktor Fasth ovat kumpikin pelanneet yhden nollapelin. Eikä Suomen Mikko Koskisen taaksekaan ole mennyt kuin kolme kiekkoa. Onko maalivahtipelissä etua kumpaankaan suuntaan?

− En tiedä Ruotsin maalivahtien peluutuksesta, mutta kyllä minulla on vahva luotto ”kolmen metrin Koskiseen”. Siinä on maalivahti, jolla on todella vahva luonne ja jota on myös kovissa paikoissa Pietarin SKA:ssa koeteltu. Uskon, että Koskinen haluaa kantaa ison vastuun ja pystyy sen myös kantamaan. Suomella on pullat hyvin uunissa sen suhteen, ja taustaltakin löytyy hyvää tukea.

Voiko Ruotsin valmennus laittaa Eeli Tolvasen erikoisvartiointiin?

− En jaksa uskoa, että siellä tulee mitään erikoisvartiointia. Voi olla, että peluutuksessa laitetaan jotain viisikkoa Tolvasen kenttää vastaan. Mutta kyllä Ruotsinkin joukkueen fokus on omassa suorituksessa ja omassa pelissä. Ei siinä voi eikä pidä keskittyä liikaa vastustajaan, eikä ainakaan yhteen yksittäiseen pelaajaan.

Tiistaina Valko-Venäjällä kolmas finaali - Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!