HäSa: Hurja paljastus: Jukka Jalosen ura oli päättyä uhmakkaaseen vedonlyöntiin – ”Fakta on, että Leijonia ei olisi tullut valmennettua”

© Kuva: Ilari Isotalo

Leijonien ruoriin jälleen ensi kaudella palaava valmentaja Jukka Jalonen paljasti Hämeen Sanomille hurjan tarinan 12 vuoden takaa.

Jalonen oli vuonna 2006 HPK:n peräsimessä, eli vuonna jolloin hämeenlinnalaisseura kruunattiin Suomen mestariksi.

HPK:n täytyi kuitenkin finaalipaikan ja lopulta mestaruuden eteen päihittää kiven kova HIFK välierissä.

Jalonen teki valmennustiiminsä Timo Lehkosen ja Jari Kaarelan kanssa sopimuksen HIFK-pelin toisella erätauolla, että mikäli HIFK voittaa välierän koko kolmikko lopettaa valmentamisen.

– Jukka sanoi painavan sanan, että lopetamme valmentamisen, mikäli emme voita. Hän kysyi, oletteko mukana? Ja me olimme. Se oli kova erätauko. Muistan hyvin, että siitä oli leikki kaukana, Timo Lehkonen sanoi Hämeen Sanomille.

– Meitä oli kutsuttu pronssikerhoksi ja kuraa tuli niskaan. Meitä pidettiin suurin piirtein paskoina koutseina ja oli fiilis, että ajateltiin, että emme osaa voittaa. Kuitenkin täytyy muistaa, että meillä ei ollut parasta materiaalia, mutta parasta peliä kyllä pelasimme.

HPK oli Jalosen valmennustiimin johdolla päässyt neljänä edellisvuotena välieriin, mutta jokainen kerta tie oli tyssännyt siihen. Asiaan haluttiin kuitenkin iso muutos ja suurimmalla mahdollisella panoksella.

– Välierät oli ollut se meidän kynnyksemme. Piti mennä epämukavuusalueelle, ja se kuvasi sitä, että tämä on meidän hetkemme. Kaikki oli pelissä sielua myöten. Olimme tosissamme ja henkisesti ytimessä. Joukkue laittoi kroppaa likoon tiukoissa paikoissa ja sieltä se ero mentaalipuolella tuli, Jalonen kertoo.

– Ihan tarkkaan en muista, miten harkittu kommentti se oli. Mutta sydämestä se tuli. Jotenkin silloin mietti niin, että jos emme voita, onko mitään järkeä enää valmentaa. Löimme itsemme selkä seinää vasten, että nyt tämä pitää hoitaa. Ihminen saa usein niin parhaan ulos.

HPK voitti lopulta HIFK:n ratkaisevassa välieräottelussa lukemin 1-0. Voittomaalin ampui Jukka Voutilainen

Jos HPK:n matka olisi tyssännyt siihen, ei Jalosta olisi välttämättä nähty Leijonien päävalmentajana voittamassa MM-kultaa vuonna 2011 tai Nuorten Leijonien päävalmentajana kultaa kotikisoissa 2016.

– On aika lailla varmasti fakta, että Leijonia ei olisi tullut valmennettua. Se oli käänteentekevä hetki omalla urallani. Hetkessä elettiin ja nyt elämä kuljetti näin, Jalonen paljastaa.

Lue Hämeen Sanomien uutinen klikkaamalla tästä.