Jääkiekon Naisten Liigassa pelaava järvenpääläinen KJT tiedottaa virallisilla Facebook-sivuillaan varsin erikoisesta tapauksesta. Joukkue viesti, että maahanmuuttovirasto on käännyttänyt meksikolaisen Maria Fernanda Chavezin takaisin kotimaahansa.

Chavezin tavoin myös Bertha Gonzalez joutuu poistumaan maasta 20. tammikuuta. Joukkue joutui karun kohtalon kynsiin, ja se avasi kummallista tapausta Facebookissa seuraavalla tavalla:

– KJT Naiset ovat tänä syksynä havainneet, että vaikka pelaaja asuisi perhemajoituksessa täydellä ylläpidolla, olisi täysin vakuutettu kaiken mahdollisen sairaanhoidon osalta ja pelaisi jääkiekkoa omilla rahoillaan määräaikaisesti Suomessa, ei hän saa oleskeluunsa oikeutusta, jos hänellä ei ole työpaikkaa.

– Työpaikan järjestämiseen taas eivät joukkueen resurssit tällä hetkellä riittäneet. On hyvin hankalaa järjestää työpaikkaa ulkomaalaiselle, joka ei puhu suomea ja jota ei hakuvaiheessa ole vielä tavannut. Kun kyseessä on aikuinen urheilija, eikä joukkueella ole varaa maksaa palkkaa, on haettava työperäistä oleskelulupaa, vaikka urheilijan oma varallisuus sallisi elää kauden Suomessa ilman töitä.

Samassa postauksessa joukkue kirjoitti, että KJT Naisten ja seuran puheenjohtaja Janne Mellinin mielestä maahanmuuttoa – lakia tai sen tulkintaa – tulisi muuttaa siten, että se mahdollistaisi urheilijoiden harjoittelun omalla kustannuksellaan Suomessa ilman työluvan tarvetta.

Ongelma koskee etenkin naisia – miehille kun palkkaa pystytään maksamaan esimerkiksi reilusti korkeampien katsojamäärien takia.

Ensimmäistä kauttaan Suomessa pelanneet naiset iskivät kumpikin yhden maalin. KJT on Naisten Liigassa viimeisenä kuudella pisteellään.