Helmikuussa 2017 sattunut onnettomuus muutti NHL:ssäkin pelanneen norjalaisen Ole-Kristian Tollefesenin elämän. Lopullisesti.

Tuolloin Ruotsin pääsarjajoukkue Färjestadissa pelannut pakki sai osumaa kolme vastaan kolme -treenissä joukkuekaveriltaan ottaessa kontaktia vastaan huonossa asennossa. Jäälle kaatunut pelaaja tunsi olonsa normaaliksi lievää huimausta lukuun ottamatta, kunnes hän astui pukukoppiin.

Seuraavat hetket ovat hämärän peitossa. Iskun seurauksena tullut aivotärähdys aloitti alamäen, joka lopulta päätti miehen uran.

Alkoivat tutkimukset, jotka venyivät. Noina aikoina Tollefsen oli ihmisenä erilainen, eikä hän jälkeenpäin muista vaimolleen soittamasta puhelusta juurikaan mitään.

– Lääkärit ottivat kuvia minusta. Ne olivatkin viimeiset kuvat pelaajauraltani. Vaimo kuuli puhelimen kautta, että olin erilainen. En muista puhelusta mitään. En muista edes sitä, miten pääsin sinä iltana kotiin, norjalainen viittasi kohtalokkaaseen iltaan ruotsalaisjoukkueen nettisivuilla.

Tuo ilta oli lopun alkua maataan olympia- ja MM-kisoissa edustaneen Tollefsenin uran päättymiselle. Norjalainen kärsi usein äkkipikaisista mielialavaihteluista ja joutui käymään psykologien tarkistuksissa.

Taistelijana tunnettu pakki selviää tätä nykyä pahimmista kohtauksista lääkkeiden turvin, mutta se on vain arvoitus, paraneeko mielialavaihtelu koskaan.

– Olen todella kiitollinen kaikille, jotka ovat tukeneet minua ja perhettäni. En halua olla katkera kohtalostani, koska se ei auttaisi minua ikinä.

Tollefsen kertoi katsovansa uraansa hymyissä suin.

– Jääkiekko on ollut jo pikkupojasta asti elämäni, ja se tulee aina olemaan sydämessäni.

Oslosta lähtöisin oleva 33-vuotias pakki on Columbus Blue Jacketsin kolmannen kierroksen varaus kesältä 2002.

Voisi kuvitella, että Tollefsenin yksi uran huippuhetkiä on Norjan kipparoiminen Sotsin olympiakisoissa 2014. Toinen saattaisi olla Ruotsin pääsarja SHL:n hopeamitali muutama kuukausi myöhemmin.