Eurooppalaisen kiekkoilijan NHL-uran alkuun kuuluu paljon enemmän hoidettavia asioita kuin voisi uskoa.

Yksi näistä asioista on autokoulun hoitaminen, koska eurooppalainen ajokortti on vain yhden vuoden voimassa Pohjois-Amerikassa.

Yksi nimettömänä pysyttelevä eurooppalainen NHL-pelaaja paljasti Washington Postin toimittajalle Isabelle Khurshudyanille, että hän on ajanut samalla eurooppalaisella ajokortilla jo seitsemän vuotta.

Monille eurooppalaisille kiekkoilijalle ajokortin hankkiminen tuottaa isoja ongelmia, koska teoriavaihe on ainostaan saatavilla englanniksi, ranskaksi, saksaksi tai venäjäksi.

Dallas Starsin suomalaisvahti Kari Lehtonen sanoi Khurshudyanin haastattelussa, että hän on kuullut ”todellisia kauhutarinoita joidenkin jätkien autokouluista.”

Lehtosen Yhdysvalloissa Chicagossa käymä autokoulu ei kuitenkaan kuulosta ollenkaan niin pahalta.

Suomalaisvahti saapui Pohjois-Amerikkaan 20-vuotiaana ja hänet lähetettiin aluksi Atlanta Thrashersin farmiseuraan Chicago Wolvesiin.

Siellä Lehtosen oli määrä suorittaa myös autokoulu. Siinä kohtaa nuorella suomalaispojalla tuskin oli tiedossa, mitä tuleman pitää.

– He sanoivat minulle: ”Ei hätää, mennään sinne harjoitusten jälkeen”, Lehtonen naurahtaa.

– Joten… Tämä vanhempi herrasmies nimeltään Mike ”The Hat”, joka oli omistajan kaveri ja teki työtä myös joillekin seuroille, vei minut Cadillacillaan liikennevirastoon. Siellä meitä odotti jättimäinen jono. Hän vain sanoi jotain jollekulle ja kävelimme kaikkien ohi. Menimme paikan taakse ja teimme kirjallisen testin yhdessä, suomalaisvahti kertoo.

– Englannin kieleni ei ollut kovin hyvää, joten hän vain kertoi minulle oikeat vastaukset kaikkiin tehtäviin. Seuraavaksi menimme liikenneviraston parkkipaikalle hänen Cadillacillaan. Hän antoi Cadillacinsa minulle, ja minun piti vain kääntää auto ja ajaa se suoraan seuraavalle parkkipaikalle. Ja siinä se oli, Lehtonen paljasti.