NHL:ään saapuvia nuoria eurooppalaisia kiekkoilijoita odottaa monta uutta asiaa vieraalla mantereella.

Yksi näistä uusista asioista on autokoulun käyminen.

Eurooppalainen ajokortti on vain vuoden ajan voimassa Yhdysvalloissa, joten autokoulussa käyminen on pakollista, jos haluaa laillisesti ajaa autoa.

Washington Capitalsin tshekkiläinen supertulokas Jakub Vrana kävi juuri ensimmäisessä ajokokeessaan. 21-vuotiaalla nuorukaisella oli paljon vaikeuksia vuokra-auton ominaisuuksien kanssa, mutta lopulta kaikki meni hyvin.

– Olen niin iloinen, että pääsin läpi siitä. En halua enää koskaan elämässäni kuulla sanaa ”ajokortti”, nuorukainen sanoi Washington Postin toimittajalle Isabelle Khurshudyanille.

– Ajattelin, että en voi ostaa autoa, ennen kuin minulla on ajokortti. Nyt minulle näytettiin vihdoin vihreää valoa, joten voin mennä ostamaan auton. Tämän on iso asia minulle, tshekkipeluri iloitsee.

Kaikkien NHL-tähtien kokemukset autoilusta eivät menneet niin nappiin kuin Vranalla.

Capitalsin ruotsalaishyökkääjä Andre Burakovski ei onnistunut läpäisemään Yhdysvalloissa pidettävää testiä.

– Luulin, että se olisi ollut ihan helppo, joten en edes lukenut siihen, 22-vuotias ruotsalainen sanoo.

Virginiassa, missä Burakovski oli ajokokeessa, on yhdessä osassa yhteensä 10 kysymystä, joista vähintään kahdeksan täytyy saada oikein.

Testiä erityisesti ruotsalaiselle vaikeutti se, että koe on saatavilla vain englannin, ranskan, saksan tai venäjän kielellä. Burakovski ei ymmärtänyt monessakaan kysymyksessä, mitä niissä edes tarkoitettiin.

Mikä tekee Burakovskin tilanteesta hyvinkin kieron, on se, että hän on läpäissyt Ruotsin autokoulun pahamaineisen teoriakokeen. Yhtenä maailman vaikeimmista autokoulun teoriakokeista pidetyssä testissä on peräti 70 kysymystä, joista vähintään 52 täytyy saada oikein.

– Kun viimein läpäisin sen Ruotsissa pidetyn kokeen, kerroin itselleni, että en aio enää koskaan opiskella ajokokeeseen. Sitten tulin tänne ja he sanoivat, että minun pitää hommata ajokortti, jotta voin ajaa, Burakovski valittelee.

Kaikille NHL-tähdille autokoulu ei kuitenkaan ole maistunut, koska yksi nimettömänä pysyttelevä pelaaja paljasti Khurshudyanin haastattelussa, että hän on ajanut jopa yli seitsemän vuotta eurooppalaisella ajokortilla.

Capitalsin konkaripuolustaja Brooks Orpik taas kertoo joukkuetoverinsa erikoisesta kokemuksesta.

– Olen nähnyt, kun poliisit pysäyttivät joukkuetoverini. Hän vain avasi ikkunaansa noin 10 senttiä ja ojensi käteistä ikkunasta, jenkkipakki paljastaa.

– Se ei tietenkään toimi täällä kovinkaan hyvin. Sitten hän ei myöskään puhunut ollenkaan englantia, joten hänen täytyi soittaa toiselle joukkuetoverille, joka voisi puhua poliisille. En aio sanoa, kuka hän oli, mutta se oli todella hankalaa, Orpik jatkaa.

Lue tästä aikaisempi juttu Kari Lehtosen todella erikoisesta autokoulukokemuksesta.