Veini Vehviläinen ja Kaapo Kähkönen jakoivat torjuntavastuun, kun Nuoret Leijonat tammikuussa 2016 ylsi maailmanmestariksi ikimuistoisissa Helsingin MM-kisoissa.

Viime Liiga-kausi meni kummaltakin nuorelta maalivahdilta ailahdellen, mutta nyt kaksikko vuorostaan jakaa koko Liigan maalivahtipörssin kaksi kärkipaikkaa!

Vehviläinen, 20, ja Kähkönen, 21, ovat maalivahtien tilastossa itse asiassa aivan omilla luvuillaan.

Oulun Kärppien Vehviläinen on pörssikärki niin voittojen määrässä (16), torjuntaprosentissa (93,78), päästettyjen maalien keskiarvossa (1,53) kuin voittoprosentissakin, joka on suorastaan huikea 74,00.

Rauman Lukon Kähkönen taas on tilastokakkonen torjuntaprosentissa (93,29) ja päästettyjen maalien keskiarvossa (1,83). Kähkönen on pelannut Liiga-vahdeista selvästi eniten (1972.17 minuuttia) ja torjunut eniten laukauksia (834).

Tiistaina, viimeisellä liigakierroksella ennen joulutaukoa, kaksikko oli taas ilmiliekeissä. Kähkönen torjui 31 kertaa ja saalisti toisen peräkkäisen nollapelinsä. Vehviläinen taas torjui ex-seuraansa JYPiä vastaan 17 kertaa ja päästi taakseen vain yhden kiekon, mutta silti Kärpät hävisi 0–1.

Viime perjantaina Kähkösen nollapeli HIFK:ta vastaan irtosi 32 torjunnalla. Neljässä viime pelissä Kähkönen on torjunut 121 laukausta ja päästänyt vain neljä maalia, eli miehen torjuntaprosentti on huikea 96,8.

Mutta se tärkein, eli voittoprosentti, on näissäkin otteluissa ollut sama kuin Kähkösellä koko kaudella: tasan 50. Tämä on seurausta Lukon kroonisesta tehottomuudesta. Ennen tiistain 4-0-voittoa KooKoosta joukkue teki yhdeksässä ottelussa yhteensä 12 maalia.

Vaikka maalivahtien tilastot ovat samankaltaiset, Kärpät lähtee joulutauolle Liigan piikkipaikalta, Lukko sijalta seitsemän.

– Kärpät on lennossa, puolustaa hyvin ja latoo maaleja. Mekin olemme puolustaneet alkukaudella hyvin, mutta viime aikoina emme ole saaneet maaleja. Siinä se ero, Kähkönen kommentoi SuomiKiekko-sivuston haastattelussa viime perjantain HIFK-voiton jälkeen.

Ei taikatemppuja taustalla

Kähkösen mukaan ainakaan hänen kohdallaan parantuneiden otteiden taustalla ei ole mitään taikatemppuja.

– Vaikea sanoa, miksi meillä molemmilla nyt kulkee. Ai meinaatko, että meillä oli mestaruuskrapula, hän naurahti.

– Itse olen tehnyt kaiken melko samalla tavalla kuin aiemminkin. En ainakaan keksi mitään hirveitä eroja. Jo viime kauden loppu meni hyvin, sain pelata paljon ja olen pystynyt jatkamaan siitä. Se on oma fiilikseni tästä hommasta. En usko, että tämä jostain syystä yhtäkkiä lähti tänä vuonna kulkemaan uudestaan paremmin, Kähkönen kuittaa.

Kähkönen pelaa nyt toista kauttaan Raumalla. Vaikea viime kausi päättyi koko joukkueelta pettymykseen, kun suurin odotuksen ja suurella budjetilla kauteen lähtenyt Lukko jäi kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

– Totta kai nyt oli helpompi tulla, kun tiesin, miten kaikki täällä toimii. Mutta ei tässä mitään taikaa ole takana. Jääkiekko on joukkuepeli, ja jokaisen yksilön menestys on kiinni siitä, miten joukkueena pelataan. Niin kauan kuin hyvät yksilöt pelaavat joukkueena yhteen ja hoitavat ruutunsa, sieltä erottuvat yksilötkin, Kähkönen järkeilee.

Lue lisää Kaapo Kähkösen mietteitä SuomiKiekko-sivustolta joulunpyhinä.