Se oli Brian Boylen ilta. Kirjaimellisesti.

NHL-seura New Jersey Devilsin hyökkääjällä todettiin syyskuussa krooninen myelooinen leukemia, joka on luuytimen verisolujen esiasteiden eli kantasolujen syöpäsairaus.

Tähän syöpään ei ole toistaiseksi keksitty parannuskeinoa, mutta se on yleensä hyvin hallittavissa lääkkeillä. Valtaosa kyseiseen syöpään sairastuneista elää ainakin kymmenen vuotta diagnoosin jälkeen.

Tänä syksynä NHL:ssä on ollut käynnissä mittava Hockey Fights Cancer -nimeä kantava syövän vastaista taistelua tukeva kampanja. Sen puitteissa jokaisella NHL-paikkakunnalla muun muassa järjestetään erityinen kampanjaottelu. Näissä on mm. vieraana syöpää sairastavia lapsia, ja otteluissa kerätään varoja syövän vastaiseen taisteluun.

Eilen vuorossa oli New Jersey Devilsin Hockey Fights Cancer -ottelu.

Arvaattekin jo. Brian Boyle teki ottelussa maalin, vieläpä aivan ällistyttävän hienon.

Tai oikeastaan Boylen osana ei ollut kuin kiekon toimittaminen tyhjään maaliin. Aivan uskomatomasta esityöstä vastasi joukkuetoveri Will Butcher.

Enemmän kuin urheilua

Jotenkin vaikutti siltä, että Butcher halusi tehdä tämän juuri tässä ottelussa, juuri Boylelle.

Devils pelasi ylivoimaa, kun Butcher sai omalle siniviivalle jättösyötön Taylor Hallilta. Butcher lähti nousuun, harhautteli itsensä kaikkein kentällä olleiden Vancouver Canucksin neljän pelaajan välistä hyökkäysalueelle ja näiden ohi. Kun edessä oli enää Canucksin maalivahti Jakob Markström, Butcher syötti vierelleen Boylelle, joka pääsi tekemään Devilsin 2–1- johtomaalin.

Se oli tunteellinen hetki paitsi Boylelle, koko joukkueelle ja jokaiselle areenalla olleelle. Kuten NHL kirjoitti twitter-tililleen, ”tämä oli niitä hetkiä, jotka eivät koskaan unohdu”.

Maalin jälkeen yleisö alkoi laulaa Boylen nimeä.

Se oli niitä hetkiä, joiden vuoksi urheilu on paljon enemmän kuin urheilua.

– Minua jännitti, halusin vain auttaa joukkuetta, mutta maalin jälkeen… Tuo yleisö… Menin taas aivan hämilleni, Dusty sanoi nhl.comin otteluraportissa.

– Ei sitä välttämättä haluaisi itse olla osallisena tällaisessa, mutta minusta tuntuu loistavalta. Kaikkialta ympäriltäni saamani tuki on ollut aivan uskomatonta, Boyle kiitteli.

”Inspiraatio koko joukkueelle”

Boyle joutui jättämään väliin Devilsin kymmenen ensimmäistä ottelua. Ensimmäisen maalinsa hän teki kauden viidennessä ottelussaan. Tuolloin Boyle purskahti maalinsa jälkeen itkuun. Nyt tunne oli yhtä voimakas.

– Hänellä on todella hyvä ajoitus. Hän teki maalin ensimmäisessä pelissään kotona, ja toisensa tällaisena erityisenä iltana, Devilsin maalivahti Cory Schneider veisteli.

– Hän on ollut meille todella suuri lisä. On mahtavaa nähdä hänet pelaamassa. Hän haluaisi varmasti vain jatkaa eteenpäin ja olla vain yksi jätkistä pelaamassa jääkiekkoa. Mutta kyllä hän on myös vahva inspiraatio meille muille, Schneider huomautti.

Boylen maali vaikutti suuresti ottelun lopputulokseen, sillä Devils voitti maalein 3–2. Boyle sai kuitenkin, tietysti, sympatiaa myös vastustajan leiristä.

– Emme tietenkään halunneet, että hän tekee maalin meitä vastaan. Mutta hän käy läpi sellaista, että hänelle voi toivoa vain parasta. Ja hän pelaa upeasti, mikä on hieno nähdä, Canucksin hyökkääjä Daniel Sedin mietti.

Tällä kertaa voitolla tai tappiolla ei ollut kovin suurta merkitystä. Oli – ja on – niin paljon suurempia asioita pelissä.

Voit katsoa Boylen maalin ja sen jälkeiset juhlinnat alla olevasta twiitistä tai tästä linkistä.

NHL

@NHL
On the @NJDevils' #HockeyFightsCancer night, @BriBrows22 scores on an amazing feed from @WillButcher4.

These are moments you never forget. #BoyleStrong