Karjala-turnauksessa mukana olleella Leijona-hyökkääjällä Jarno Koskirannalla KHL-arkeen paluu tapahtuu varsin raadollisissa merkeissä.

Sunnuntaina Koskiranta johdatti vielä Leijonien kolmosketjua ottelussa Kanadaa vastaan.

Tiistaina Koskirannan seurajoukkue SKA on Admiralin luona Vladivostokissa. Sunnuntain ja tiistain välisenä aikana on karavaani on kulkenut lähes 10 000 kilometrin mittaisen matkan.

Kyseiselle reissulle Koskiranta lähtee uuden joukkuetoverin kera. SKA kun nappasi Karjala-turnauksen alla itselleen NHL-kohupelaajan Vadim Shipatshevin.

– Erinomainen hankinta – vahvistaa meitä aivan varmasti, Koskiranta heitti kuin kaupan kassalta SuomiKiekko-sivustolle.

– Kun hän pääsee iskuun, niin ollaan varmasti valmiimpia keväällä, Leijona-hyökkääjä jatkoi Shipatshevista.

NHL:ssä Shipatshevin tapaksesta tuli melkoinen kohu. Kaikki lähti liikkeelle aivan NHL:n runkosarjan alla. Tulokasjoukkue Golden Knights laittoi 30-vuotiaan venäläissentterin AHL:ään kokoonpano-ongelmien takia.

Tai ainakin näin liikettä perusteltiin kyseisellä hetkellä.

Piakkoin Shipatshev nostettiin NHL-ryhmän mukaan. Kolme peliä ja yksi maali.

Tuli taas farmikomennuksen aika. Golden Knightsin GM George McPhee perusteli päätöstä jälkikäteen sillä, että hänen mielestään Shipatshev oli Golden Knightsin huonoin sentteri. Ainakin niissä peleissä, jotka Shipatshev ehti vetää NHL:n puolella.

Shipatsheville etsittiin uutta seuraa NHL:stä ja sellainen oli myös tarjolla. Sportsnetin toimittajan Elliotte Friedmanin mukaan Anaheim Ducks oli Shipatshevin kintereillä.

Samaan aikaan venäläissentteri oli pelikiellossa, koska hän ei osallistunut Golden Knightsin AHL-seuran peliin. Lopulta venäläissentteri allekirjoitti lähtöpaperit ja palasi KHL:ään.

SKA:ssa Shipatshev ei ole mitenkään uusi kasvo. KHL-jättiläisen riveissä häneltä on nähty huimia tehokausia viime vuosien aikana.

Koskirannan kohdalla olennainen kysymys on se, astuuko Shipatshev nyt hänen varpailleen?

– Noh, Koskiranta pysähtyy miettimään.

– Meillä on aika hyvin roolitettu joukkue. En usko, että hän tulee hirveästi syömään mun peliaikaa. Meillä on ollut kuitenkin loukkaantumisia tuossa syksyn aikana. Eismerkiksi (Pavel) Datsjuk on ollut sivussa ja niin edelleen. Meidän pitää kuitenkin valmistautua siihen, että jos jotkut tuollaiset kolhut voivat pitää pelaajia pitempään sivussa, Koskiranta mietiskelee.

Peliaikakysymys on olennainen siksi, että SKA:n sentteriosastolla on nyt suoranaista ylitarjontaa maajoukkuetason pelaajista. Datsjuk, Shipatshev, Sergei Kalinin, Koskiranta ja Nikolai Prohorkin, näin ensi alkuun lueteltuna.

– Ei siellä (Pietarissa) auta päätä pyöritellä, oli tilanne mikä tahansa. Siellä mennään päivä kerrallaan, Koskiranta ynnäilee.

Ei parasta Helsingissä

Sunnuntain Kanada-ottelun jälkeen Leijonista ei löytynyt paljoa pettyneitä kavereita.

– Kolme peliä ja kolme voittoa. Kanada-pelissä jouduttiin vähän kaivamaan, kun oli lauantailta Ruotsi-peli alla. Kanada tuli lujaa, mutta myös tuossa pelissä pystyttiin parantamaan, Koskiranta mietti hymyissä suin.

Viime syksynä tilanne oli toinen. Leijonat oli ottanut kuonoon World Cupissa, eikä Helsingin EHT-turnaus mennyt sen kaksisemmin.

– Siitä turnauksesta jäi mieleen ainakin se, miten jäätiin aivan Venäjän jalkoihin, jo silloin mukana ollut Koskiranta muisteli.

– Nyt haluttiin näyttää. Koko joukkue oli valmis kovaan tempoon ja uskon, että näytettiin aika monille täällä, 30-vuotias suomalaissentteri mietti.

Leijonista huokui aivan toisenlainen ilmapiiri. Viime syksynä pettymykset ja heikot otteet johtivat kireyteen. Nyt ilmapiirin täyttivät hymy ja vapautuneisuus.

– Täällä huomasi selvästi sen, mitä kohti ollaan menossa. Halu pelata joukkueelle oli todella kova joka pelissä. Riistettiin kiekkoja, blokattiin kuteja ja intensiteetti oli korkealla. Paljon hyviä asioita näkyi, Koskiranta kertasi.

Leijonille Karjala-turnaus oli olympialeiri yksi. Rupeama, jossa annettiin näyttöjä Etelä-Korean karkeloita varten.

Koskiranta vaikuttaa tällä hetkellä melko varmalta olympianimeltä. Tämä siitä huolimatta, vaikka Helsingissä ei nähty parasta Koskirantaa.

– Kyllä tässä jäi paljon parannettavaa. Erityisesti hyökkäyspäässä. Ei oikein saatu sitä meidän peliä rullaamaan. Esimerkiksi omista lähdöt olivat vaikeita, SKA-sentteri mietti, viitaten samalla koko Leijonien kolmosketjun otteisiin.

– Alivoimaan ja oman pään pelaamiseen voi olla tyytyväinen. Toisaalta taas isoihin turnauksiin kun mennään, niin tehoja pitää saada joka jätkältä, Koskiranta painotti.