Tällaista se tuppaa suomalaisessa urheilussa liian usein olemaan. Päätöksenteossa tunne ottaa vallan järjestä.

Ja silloin tulee harvoin tehtyä viisaita päätöksiä.

Edelleen ammattilaistasollakin toimivissa urheiluseuroissa tehdään tunteen vallassa äkkipikaisia päätöksiä esimerkiksi valmentajan vaihtamisesta, pelaajakaupoista tai – kuten nyt Vaasan Sportin tapauksessa – suhtautumisesta kannattajien esittämään kritiikkiin.

Sportin eilinen päätös poistattaa voimakeinoin päävalmentaja Tomek Valtosta (kuvassa) ”ulos” vaatinut lakana menee suomalaisen huononkin urheilujohtamisen kategoriassa aivan omaan lokeroonsa. Siinä ei tehty pelkästään joukkuetta tai seuraa koskeva huono päätös, vaan puututtiin yksilön ilmaisuvapauteen julkisella paikalla.

Samanlaisia, ja paljon voimakkaampiakin mielipiteitä esittäviä, banderolleja nähdään maailman urheiluareenoilla joka päivä. Mutta Sportissa vasta opetellaan huippu-urheilumaailman tavoille. Ja toisaalta vasta nyt Sportin johto myös saa kunnolla kritiikkiä ympäristöstään, kun joukkueen alkukausi on sujunut heikosti.

Onneksi Sportin johto sentään ymmärsi tänään pyytää anteeksi ”kovan paineen alla tehtyä virhepäätöstä” toimitusjohtaja Tomas Kurténin ja puheenjohtaja Heikki Hiltusen allekirjoittamalla tiedotteella. Siitä peukut Vaasan Hovioikeudenpuistikkoon Sportin toimistolle.

Sen sijaan Kurténin aiempi lausunto Kiekkoareena-sivuston jutussa oli vähintäänkin kummallinen.

(Lue Kiekkoareenan koko juttu tästä linkistä.)

– Käsky (lakanan poistamiseen) tuli minulta ja koko johdolta. Halusimme poistaa lakanan, koska siinä syytettiin yhtä henkilöä. Totuuden nimissä heikot tulokset johtuvat useammasta henkilöstä. Siellä on paljon pelaajia ja valmentajia päävalmentajan lisäksi, Kurtén sanoi Kiekkoareenan jutussa.

Paljon pelaajia ja valmentajia päävalmentajan lisäksi?

Ja kuka ne pelaajat ja valmentajat on palkannut? Ketkä ovat heidän esimiehiään? Esimiehiä, joiden tärkein tehtävä on tukea alaisiaan?

Valitettavan usein suomalaisessa urheilujohtamisessa nähdään tämäkin, että p*ska valutetaan alaspäin. Kun asia on niin, että kaikki, siis kaikki tekeminen ja sitä myötä tulokset ovat seurausta siitä, miten seuraa johdetaan.

Anteeksipyyntö kannattajilta oli Sportin johdolta ainoa oikea teko. Seuraavaksi Kurténin on asteltava joukkueen pukuhuoneeseen samoissa merkeissä.