Ex-jääkiekkoilija Jere Karalahti tottui aiheuttamaan kohuja jo peliuransa aikana.

Eikä tyyli ole muuttunut peliuran päätyttyäkään.

Lokakuussa ilmestynyt Aki Linnanahteen kirjoittama elämäkerta Jere (WSOY) oli ilmestyttyään monta päivää ykköspuheenaihe etenkin verkkomediassa. Karalahti tilittää kirjassa rehellisesti kaukalon ulkopuolisesta elämästään, joka äityi välillä kovinkin vauhdikkaaksi ja rankaksi. Nämä tarinat kiinnostivat kansaa kovasti.

Viime sunnuntaina Karalahti otti Aamulehden haastattelussa kantaa myös syksyn toiseen kuumaan kiekkokeskusteluun, päähän kohdistuneisiin taklauksiin. (Lue koko haastattelu tästä linkistä.)

Aiemmin syksyllä julkaistiin toinen ex-jääkiekkoilijan, Tommi Kovasen, kirja Kuolemanlaakso (Bazar). Se on raadollinen tarina päähän kohdistuneen taklauksen aiheuttamasta aivovammasta ja sen vaikutuksista Kovasen koko loppuelämään.

Karalahden kommentit eivät varmasti saaneet suurta ymmärrystä Kovaselta tai muiltakaan vakavia päävammoja saaneilta pelaajilta.

– Kaukalossa täytyy yhä olla valmis ottamaan iskuja vastaan. Miksi minua ei koskaan taklattu tajuttomaksi? Katsoin, mihin tungin pääni, Karalahti sanoi Aamulehdessä.

Karalahden mukaan aiemmin pelaajat olivat valmiimpia kovaan fyysiseen peliin ja osasivat ottaa paremmin taklauksia vastaan.

– Jengi osasi ottaa taklauksia vastaan ja kaikki tiesivät pelin hengen. Nykyään puolustaja menee kulmaan, eikä sillä ole hajuakaan, mistä tulee jengiä. Sen pitäisi olla ensimmäinen asia, että katsot tuleeko ketään kimppuusi. Sitten sieltä tulee Antti Tyrväinen tuhatta päälle. Se on sairasta.

Aivovammoihin Karalahti otti kantaa melko suorasukaisesti.

– Ennen vanhaan niitä kutsuttiin päänsäryiksi… En minä tiedä. Vähän enemmän kiviä taskuun, jengi, Karalahti sanoi Aamulehdessä.

Sattumalta juuri ensi viikolla vietetään kansainvälistä aivovammaviikkoa. Urheilijat yrittävät omalta osaltaan parantaa tietoisuutta aivovammoista kampanjalla, joka kulkee nimellä #pääasia.

Tämän kampanjan merkeissä Liiga-joukkue TPS:n hyökkääjä Jonne Virtanen puhui tänään aiheesta Turussa. Virtanen tunnetaan itsekin melkoisena kaukaloiden kovanaamana, mutta tässä asiassa hänen näkemyksensä oli perusteellisen erilainen kuin Karalahdella.

Iltalehti julkaisi Virtasen kommentit aiheesta aiemmin tänään. (Lue Iltalehden alkuperäinen juttu tästä linkistä.)

– Jere on tainnut jäädä 1980-luvulle. Jerenkin kannattaisi ottaa osaa aivovammatutkimukseen. On voinut tulla muutama liikaa, kun tuollaisia suustaan päästelee, Virtanen sanoi Iltalehden toimittajan Sasha Huttusen twiitin mukaan.

Kovanen oli linjauksissaan, tavoilleen uskollisesti, hieman malitillisempi. Silti hänenkään mielipiteensä Karalahden lausunnoista ei jäänyt epäselväksi.

– Jääkiekko on ottanut hienoja askeleita eteenpäin viime vuosina. Joidenkin askel junnaa menneisyydessä, Kovanen twiittasi.