Arvio: Ketkä Karjala-turnauksen Leijonista nähdään olympialaisissa?

HELSINKI. Karjala-turnaus eli toiselta nimeltä Leijonien olympialeiri yksi on saatu pakettiin.

Leijonat nappasi kolmesta pelistä kolme voittoa ja jätti positiivisen kuvan itsestään.

Millaisia suorituksia Helsingin turnauksessa sitten nähtiin? Ketkä antoivat kovimmat näytöt olympialaisia ajatellen? Keiden matka olympialaisiin näyttää jo nyt varmalta?

Läpikäynti Karjala-turnauksen Leijonista:

Maalivahdit

#19 Mikko Koskinen
– Suomen ykkösvahti Etelä-Koreassa. Kolmen metrin Koskisen asemaa ei horjuta kukaan Euroopassa. Pelaa olympialaisissa suurimman osan peleistä.

#31 Joni Ortio
– Ei saanut peliaikaa Helsingissä. Ortio on tyrkyllä kakkos- tai kolmosvahdiksi, mutta kilpailutilanne on erittäin kova. Uhkaa jäädä sivuraiteelle.

#35 Eero Kilpeläinen
– Kilpeläinen pääsi tolppien väliin Kanada-ottelussa. Ei huikaissut, mutta ei myöskään vakuuttanut. Ortion kanssa sama tilanne. Hilkulla.

Puolustajat

#2 Jyrki Jokipakka
– Ei ollut hirveästi esillä, mikä on toisaalta hyvä juttu puolustavana puolustajana. Jokipakka on omassa roolissaan kova vaihtoehto Leijonien valmennusjohdolle. Etelä-Koreaan.

#4 Mikko Lehtonen
– Ei jättänyt mitenkään loisteliasta kuvaa. Lehtonen oli välillä pahoissa vaikeuksissa, eikä hän ollut läheskään sillä tasolla, missä hän oli esimerkiksi viime kevään MM-kisoissa. Uhkaa jäädä rannalle.

#5 Lasse Kukkonen
– Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen luottosoturi. Kapteeni. Vaikka ikää tulee, niin Lasse painaa mukana. Mukana olympialaisissa.

#7 Niko Mikkola
– Mikkola aloitti isossa roolissa, mutta ailahtelevaisuus vaivasi. Isokokoinen, potentiaalinen, mutta kaipaa vielä lisää jämäkkyyttä otteisiinsa kansainvälisellä tasolla. Kysymysmerkki.

#18 Sami Lepistö
– Lepistö viilettää korkealla tasolla KHL:ssä ja hän on Leijonien ykköspakki Etelä-Koreassa. Erittäin hyvä myös Karjala-turnauksessa. Johtohahmo.

#21 Jesse Virtanen
– Pelannut hyvin Ruotsissa, mutta ei ollut erikoisen hyvä Karjala-turnauksessa. Ei asiaa olympialaisiin.

#42 Miro Heiskanen
– Muutamia virheitä, mutta paljon hyvää. Heiskaselta nähtiin ennakkoluuloton tulo A-maajoukkuetasolle. Sai tulosta aikaiseksi ja antoi näyttöjä omasta osaamisestaan. Puolustuspelaamisessa on vielä tekemistä, mutta muut avut vievät hänet Etelä-Koreaan.

#47 Ville Lajunen
– Suoranainen luottomies. Lajunen ei mitenkään väläytellyt, mutta ei hän huonokaan ollut. Leijonilla ei ole kovin montaa oikeankätistä vaihtoehtoa, eikä Lajusta tiputeta ulos. Olympialaisissa.

#50 Miika Koivisto
– Liigasta tutut sensaatiomaiset otteet eivät aivan jatkuneet Leijonissa. Koivisto ei toki saanut esimerkiksi ylivoimavastuuta, minkä myötä näytöt jäivät peruspelaamisen puolelle. Taistelee viimeisistä olympiapaikoista.

#55 Atte Ohtamaa
– Luottopakki. Ohtamaa hoitaa oman pään, mutta pystyy myös tukemaan hyökkäyksiä. Iso palanen alivoimalla ja saa paljon minuutteja tasakentällisin. Etelä-Koreaan.

Hyökkääjät

#12 Marko Anttila
– Loistava myös Leijonissa. Anttilalta nähtiin pyyteetöntä työtä alivoimalla ja oli suoranainen uhka tasakentällisin. Olympialaisiin.

#13 Julius Junttila
– Oli hyvä Venäjä- ja Ruotsi-peleissä. Junttila modosti vahvan ketjun Joonas Kemppaisen ja Teemu Hartikaisen kanssa. Junttila on ollut loistavassa iskussa Liigassa ja hän on hyvin lähellä kisapaikkaa. Vielä kuitenkin pieni kysymysmerkki.

#20 Eeli Tolvanen
– Voiko Tolvasen maalintekopotentiaalille sanoa ei? Näytti pärjäävänsä myös kansainvälisen tason turnauksessa. Tolvasen taso ei tipahtanut yhtään siitä, mitä se on ollut KHL:ssä. Torstaina Tolvanen jäi hieman jumiin, mutta viikonloppuna meno oli huimaa. Olympialaisiin.

#22 Mika Niemi
– Ei ollut huono Karjala-turnauksessa. Koko Jokereiden ketju vakuutti. Niemen kohdalla kysymys liittyy siihen, haluaako Leijonien valmennusjohto nelossentteriksi hänet vai Jani Lajusen? Lähellä kisapaikkaa.

#23 Joonas Kemppainen
– Huikean hyvä. Kemppainen on tällä hetkellä Euroopassa pelaavista pelaajista Suomen paras hyökkääjä. Loistava jokaisella osa-alueella. Alivoimalla, aloituksissa, ylivoimalla ja tasakentällisin. Saattaa olla jopa ykkössentteri olympialaisissa.

#24 Jani Lajunen
– Antoi tutun vahvoja näyttöjä. Jos Leijonien valmennusjohto valitsee Jokereiden nelosketjun kokonaan, Lajunen saattaa aloittaa olympialaiset 13. hyökkääjänä. Mutta on mukana, ehdottomasti.

#25 Sakari Manninen
– Oli pirteä ja väläytteli. Manninen jää vain numeroiden alle. Karjala-turnauksen ulkopuolelta tulee vielä vähintään 1-2 hyökkääjää mukaan, minkä myötä Manninen tipahtaa ulos joukkueesta.

#27 Petri Kontiola
– Oli surkea torstaina, mutta paransi viikonloppuna. Iso kysymys Kontiolan kohdalla on se, pystyykö hän kantamaan ykkössentterin roolia olympialaisissa? Pystyykö olemaan pelillinen johtohahmo, suunnannäyttäjä? Olympialaisiin, vaikka muutamia kysymysmerkkejä on ilmoilla.

#37 Mika Pyörälä
– Pyörälä on ollut Bernissä erikoisen pyörittelyn keskellä, mutta vakuutti taas kerran Leijona-paidassa. Niin luottolenkkien luottolenkki kuin olla ja voi. Olympialaisissa.

#40 Jarno Koskiranta
– Tasaisen varma. Koskiranta on vähintään Leijonien kolmossentteri. Sopii kuin nenä päähän sille tontille. Olympialaisissa.

#41 Antti Pihlström
– Pihlström oli huiman hyvä. Energiaa täynnä ja loi useita paikkoja. Varmasti olympialaisissa.

#70 Teemu Hartikainen
– Muodostanut Kemppaisen kanssa todella kovan tutkaparin Salavat Julajev Ufassa. Hartikainen jatkoi huikeita otteita myös Leijona-paidassa. Mukana Etelä-Koreassa.

#74 Antti Erkinjuntti
– Pörrää kyllä, mutta ei mitenkään hirmuisen vakuuttavasti. Erkinjuntti jää ulos olympiajoukkueesta.

#81 Jukka Peltola
– Alivoiman expertti ja ottanut vain lisää kehitysaskeleita viime vuosien aikana. Peltolan roolissa on kova kilpailutilanne päällä, eikä häntä täten voi pitää varmana olympiakävijänä.

#86 Veli-Matti Savinainen
– Savinainen on kinkkinen tapaus. Jälleen kerran raastoi, taisteli, tappeli, väänsi ja käänsi. Mutta. Savinainen uhkaa menettää jopa 3. tai 4. ketjun roolinsa muille. Kuuluu isojen kysymysmerkkien joukkoon.

Yhteenveto

Varmat lähtijät olympialaisiin: Koskinen, Jokipakka, Kukkonen, Lepistö, Heiskanen, V.Lajunen, Ohtamaa, Anttila, Tolvanen, Kemppainen, J.Lajunen, Kontiola, Pyörälä, Koskiranta, Pihlström, Hartikainen

Hilkulla/kysymysmerkit: Ortio, Kilpeläinen, Lehtonen, Mikkola, Koivisto, Junttila, Niemi, Peltola, Savinainen

Jää ulos joukkueesta: Virtanen, Manninen, Erkinjuntti

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen