© Kuva: Getty Images

Tähtisentteriltä mielenkiintoisia havaintoja – näin hyvä Sidney Crosby oikeasti on: ”Aivan tajunnanräjäyttävää!”

Voita 2 hengen matka Mestarien liigaan!

• Pääpalkinto: 2 hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin
• Lisäpalkinto: viikoittain arvotaan 50€ lahjakortti Alkoon

Analyytikot ja eri toimijat tykkäävät tehdä arvioita eri pelaajista. Muun muassa NHL-tähdet ovat tiukassa syynissä ja kovan vertailun kohteena.

Winnipeg Jetsin ykkössentteri Mark Scheifele julkaisi tällä viikolla mielenkiintoisen kirjoituksen, jossa hän antoi lähietäisyydeltä havaintoja sarjan muutamista tähtipelaajista.

The Players Tribunen jutussa Scheifele kirjoitti tiukan analyysin siitä, kuinka hyvä pelaaja Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby oikeasti onkaan.

– Seuraan häntä enemmän kuin ketään muuta. Kaikki näkevät häneltä koosteita ja huippuhetkiä – ne ovat ihan uskomattomia. Mutta se mikä hänessä on aivan mieletöntä, on hänen tasaisuutensa.

– Joka kerta, kun hän on tuomassa kiekkoa alueelle ja puolustaja on tulossa tukemaan hyökkäystä hänen takanaan, mietin, että ”näkeeköhän ’Sid’ hänet? Ei, ei hän voi.”

– Ja totta kai hän näkee. Se on jotain, mikä ei välity edes tilastoihin. 99,9-prosenttisesti hän tekee oikean ratkaisun kiekon kanssa.

Jutussaan Scheifele toi esille sellaisia havaintoja, joita on vaikea tehdä kaukalon ulkopuolelta.

– On mahdotonta kuvailla sitä, kuinka kova pelikäsitys ja eri asioiden aistimiskyky hänellä on. Televisioon voi välittyä kuva siitä, että Crosby saa kaiken näyttämään niin helpolta. Mutta kun menet jäälle, kaikki on hyvin kaaottista. Pelaajat liikkuvat koko ajan äärettömän nopeasti ja kaikki tapahtuu aivan silmänräpäyksessä. On tilanteita, joissa puolustaja on tulossa iholle, tai joku hakkaa mailalla selkään, tai sitä katsoo hetken ajan alas, kun on kiekko hallussa. Kaikki tapahtuu samanaikaisesti, ja samalla pitää yrittää hahmottaa sitä, missä omat joukkuetoverit ovat. Ja kaikki pitää tehdä vielä täydessä vauhdissa, Scheifele perkaa ja kääntää puheen Crosbyn suorittamiseen.

– Jotta pystyy tekemään oikean ratkaisun joka kerta, kuten Sid tekee, aivoissa täytyy olla todellinen supertietokone.

– Vaikka olisi niin älykäs tai fyysisesti niin lahjakas kuin Sid on, sitä on koko ajan miljoonien muuttujien keskellä. Voi olla peräkkäisiä vieraspelejä, tai valmentaja räksyttää koko ajan korvan vieressä. Kinasteluja tyttöystävän kanssa tai mitä tahansa. Kaikesta tuosta pitää selvitä. Mutta kyse on siitä, pystyykö pelaamaan kaudessa 82 peliä ja pudotuspelit päälle niin, ettei koe taantumia. Ja vielä yli 10 vuoden ajan.

– Se on jotain, mitä Sidney Crosby on pystynyt tekemään. Ja se on aivan tajunnanräjäyttävää! Scheifele hehkuttaa.

Scheifele pureutui myös teknisesti Crosbyn vahvuuksiin.

– Hän luistelee kiekon kanssa keskialueen yli paremmin kuin kukaan muu. Hänen alavartalonsa on aivan älyttömän vahva, mikä taas näkyy siinä, että hän pystyy pitämään kiekkoa hallussaan kulmaväännöissä yli 15 sekunnin ajan. Omasta mielestäni hyvin aliarvostettu piirre hänessä on se, että ympärillä olevista pelaajista tulee parempia hänen kanssaan. Sen pystyi näkemään pudotuspeleissä kahden viime vuoden aikana. Esimerkiksi (Conor) Sheary ja (Jake) Guentzel oppivat häneltä niin paljon ihan pelien aikana.

– He pystyvät vaihtelemaan paikkoja niin mutkattomasti, kun he pelaavat yhdessä. Liikkeistä näkee, että noita on hiottu miljoonia kertoja harjoituksissa. Noissa näkyy myös se, miten kova liideri Crosby on.

– Ja noiden syiden takia he ovat mestareita, Scheifele niputtaa.

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!

Voita 2 hengen matka Mestarien liigaan!

• Pääpalkinto: 2 hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin
• Lisäpalkinto: viikoittain arvotaan 50€ lahjakortti Alkoon