NHL:n runkosarjan alkumetreillä suomalaisten osalta isoin yllätys on löytynyt Pittsburgh Penguinsin suunnalta.

Puolustaja Olli Määttä on osoittanut aivan toisenlaista virettä viime kauteen nähden.

Aikanaan tulokaskaudellaan peräti 9 maalia ja 29 pistettä nakuttanut Määttä on kokenut monennäköisiä vaikeuksia. Kasvaimenpoistoa, olkapäävammaa ja sikotautia. Muun muassa.

Viime kaudella Määtän otteet herättivät kuitenkin kysymysmerkkejä, kun hän jäi 55 ottelussa vain seitsemään (1+6) tehopisteeseen.

Nyt?

Aivan toinen meno.

– Yritän vain toimittaa kiekkoa maalille. Se on jotain, missä meidän on parannettava selkeästi. Mielestäni hyökkääjät ovat tehneet hyvää työtä ajamalla jatkuvasti maalille, Määttä käänsi huomion hyvästä alkukaudestaan muualle Tribliven mukaan.

Jo harjoituskaudella Määttä oli esillä maalitalkoiden puolella. Esiin alkoi tulla niitä piirteitä, joita häneltä nähtiin varausikäisenä.

Määtän tilastoista paljastuu varsin hämmentävä fakta.

23-vuotias suomalaispuolustaja on iskenyt enemmän maaleja mitä esimerkiksi Sidney Crosby, Jevgeni Malkin ja Phil Kessel. Ailahtelevasti kauden aloittaneen Penguinsin riveissä tähtikolmikon jäsenillä on vain yksi osuma, kun taas Määttä on heiluttanut verkkoja jo kahdesti.

– Olemme aina uskoneet Ollin hyökkäyspään kykyihin. Hän hyppää mukaan hyökkäyksiin, kun hän näkee sauman sille, Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan puhuu suomalaispakista.

– Peliäly on hänen suurin vahvuutensa. Hän näkee jään hyvvin ja hän on fiksu pelaaja niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä.

Sullivanin mukaan Määtän hyökkäyspään tehot ovat kertoneet huomattavasti kasvaneesta itseluottamuksesta.

– Hän on kaveri, joka voi auttaa meitä hyökkäyspelillisesti peräpäästä. Pelitavassamme puolustajien pitää osallistua hyökkäyspeliin. Nykypäivänä on vaikea luoda paikkoja ja itse peliä pelkkien hyökkääjien avulla.

– Olli on tuossa tärkeässä asemassa, Sullivan näkee.