NHL:n tulokasseura Vegas Golden Knights joutui viikonloppuna keskelle odottamattomia vaikeuksia. Joukkueen kakkosmaalivahtina kauteen lähtenyt Malcolm Subban loukkaantui St. Louis Blues -ottelun kolmannen erän loppupuolella.

Ykkösvahti Marc-Andre Fleury oli saanut aivotärähdyksen jo aiemmin syksyllä, eikä ole vieläkään toipunut pelikuntoon.

Niinpä päävalmentaja Gerard Gallant joutui komentamaan maalin suulle kokemattoman ruotsalaisvahdin Oscar Danskin.

Parin viime päivän ajan on arvuuteltu, aikooko Golden Knights hankkia jostakin kokeneen vahdin täyttämään vaativan tontin. Nyt rivissä olevat vahdit, Dansk ja Maxime Legace eivät nimittäin ole koskaan aloittaneet NHL-ottelua.

Ensi yönä Suomen aikaa tilanne muuttuu. Dansk saa uransa ensimmäisen NHL-startin. Golden Knights tiedotti asiasta nettisivuillaan.

Gallant vahvisti asian medialle tänään joukkueen aamuharjoituksissa.

– Hän (Dansk) voitti meille pelin viimeksi. Eli hänen uransa saldo on 1–0 (1 voitto, 0 tappiota), Gallant veisteli.

– Myös Legace on pelannut (NHL:ssä) vain kolme ottelua, eli ei kovin paljon. Kausi on vasta alussa, enkä osaa sanoa, kuka on maalivahtiosastollamme numero kolme ja kuka neljä. Annamme molemmille jätkille mahdollisuuden, Gallant lupasi.

Dansk pääsi lauantaina pelaamaan ensimmäiset NHL-minuuttinsa, kun Subban loukkaantui 9.10 minuuttia ennen kolmannen erän loppua. Vegas johti ottelua tuolloin 2-1.

Ruotsalaisen debyytti olisi voinut alkaa paremminkin, sillä heti ensimmäinen laukaus, Bluesin puolustajan Alex Pietrangelon viivakuti upposi maaliin.

Gallant kuitenkin huomautti, että maali ei mennyt Danskin piikkiin.

– Ei hänellä ollut siinä maalissa paljon mahdollisuuksia. Suurin osa maalivahdeista ei olisi ottanut sitä kutia, kun Pietrangelo pääsi laukomaan siltä paikalta.

Jatkoajalla Dansk torjui viidesti, myös laukauksia hyviltä maalipaikoilta.

– Jatkoajalla hän otti todella tärkeitä torjuntoja. Pidin siitä, mitä näin, Gallant korosti.

Ensimmäisessä aloittamassaan NHL-ottelussa Dansk ei voisi kohdata juuri suurempaa haastetta. Golden Knights kohtaa nimittäin Chicago Blackhawksin, jonka hyökkäysarsenaali Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen johdolla on yksi koko maailman kovimmista.

Dansk sanoo, että yrittää olla psyykkaamatta itseään liikaa ja pitää asiat yksinkertaisina – kuin kyseessä olisi mikä tahansa ottelu.

– Pikkupoikana katsoin paljon näiden pelaajien tekemisiä. Olen nähnyt paljon heidän huippusuorituksiaan.

– Tämä on mahtava kokemus, aivan varmasti. Menen jäälle ja pelaan omaa peliäni. Peli täytyy ottaa vastaan sellaisena kuin se tulee. Menen vain kehiin ja teen parhaani, Dansk analysoi viileästi.