Moni pitkäaikainen NHL:n seuraaja ilahtui, kun Calgary Flames teki sopimuksen konkarihyökkääjän Jaromir Jagrin kanssa.

Jagr ja Flames päätyivät yhden vuoden mittaiseen diiliin, jossa hänen peruspalkkansa on miljoona dollaria. Jagr, 45, voi kuitata toisen miljoonan, mikäli hän pelaa 50 ottelua ja Flames etenee runkosarjan päätteeksi pudotuspeleihin.

Tähän mennessä tshekkilegenda on ehtinyt pelata kolme ottelua Flamesin paidassa. Näissä taistoissa Jagrille on merkattu yksi syöttöpiste.

Nähdyt otteet ovat kuitenkin herättäneet kritiikkiä ihan jopa Calgaryn suunnalla.

Jagrin hitaus on noussut suoranaiseksi pilkan kohteeksi.

Kritiikkiä ei ole tullut pelkästään fanien suunnalta.

– Hän näytti metsään eksyneeltä kaverilta, The Athleticin toimittaja Justin Bourne kuvaili Jagria avauspelin jälkeen.

Calgary Heraldin sivuilla toimittaja Eric Francis hyökkäsi kritiikkiä vastaan kovin sanoin.

– Joku ehti jo väittää, että tämä kokeilu on tuomittu päättymään epäonnistumiseen – tai että hän ei ansaitse kärkiketjujen minuutteja.

– He ovat väärässä, Francis naputtaa.

– Jagrilla happi saattaa olla vähissä, mutta taitojen osalta hän kuuluu edelleen tähän liigaan, Francis näkee.

Jagr istutettiin tuoreeltaan Flamesin ykkösketjuun tähtikaksikon Johnny Gaudreaun ja Sean Monahanin vierelle. Myös tämä liike nostatti monilla kulmakarvoja.

– Eihän sillä ole mitään väliä, että 45-vuotias Jagr ei ollut pelannut yhtään ottelua viimeisten kuuden kuukauden aikana. Vaikka hän ei olisi ollutkaan parhaassa iskussa, niin vain harvoin tuollaiset isot miehet näyttävät hyvältä kovan valvonnan alla. Jopa Mario Lemieux näytti välillä hitaalta ja kankealta uransa aikana, koska hän oli isokokoinen pelaaja.

– Jagria on turha verrata esimerkiksi ketjukaveriin Gaudreauhun, jonka peli on täynnä dynaamisuutta ja nopeutta. Jagr on lähes kaksimetrinen peto, joka lähestyy peliä aivan toisella tavalla. Hänen kokonsa takaa sen, ettei hän hurmaa vaihdosta toiseen.

– Vain tyhmä odotti sitä, että 24 vuotta NHL:ssä pelannut kaveri tulisi ja veivaisi vastustajan puolustajat aivan pihalle päästä päähän -hyökkäyksen päätteeksi, Francis iskee vastaan.

Francis painottaa kaiken kuvailun keskellä sitä, että Jagr tarvitsee aikaa.

– Hänellä on vielä matkaa siihen, että hän on parhaassa iskussa. Samalla pitää muistaa myös se, että ei hän ole päässyt kehittämään kemiaa eri ketjukavereiden kanssa.

Tähän myös Jagrin uusi ketjukaveri Gaudreau viittasi.

– Hän on taitava ja fiksu kiekon kanssa. Hän osaa suojata sitä aivan poikkeuksellisella tavalla. Uskon, että hän on hyvä lisäys meille. Nyt vain haemme yhteisiä kokemuksia, Gaudreau sanoi Calgary Heraldille.

Francisin mukaan Flamesin päävalmentaja Glen Gulutzan todennäköisesti kokeilee Jagrin lisäksi Curtis Lazaria ja Micheal Ferlandia ykkösketjun laidalla.

– Joka tapauksessa Jagrille annetaan luottoa ja vapauksia, Francis uskoo.

– Kritiikkiä antaneiden pitää vain katsoa peliä niin kuin he ovat katsoneet aina ennenkin. Seuratkaa kiekkoa, kunnes se loppujen lopuksi päätyy verkon perukoille. Ja useina iltoina se päätyy sinne Jagrin ansiosta.

– Pelin viimeinen rokkistara tuo Flamesille niin paljon muutakin kuin vain pelkkää hyökkäyspään potentiaalia. Vaikka hän ei ole vakuuttanut monia vielä, niin hän tuo rautaisaa kokemusta ja viihdettä, monien muiden asioiden kera. Ne, jotka laskivat hänet ulos heti alkuvaiheilla, joutuvat piakkoin syömään lauotut mielipiteensä, Francis vakuuttaa.