Vuoden 2016 alussa Nuoret Leijonat kultaan torjunut Kaapo Kähkönen on päätymässä ainutlaatuisen viritelmän keskelle.

The Athleticin toimittaja Corey Pronman jakoi varsin jänniä tietoja.

– NHL:ssä lähemmäs joka kesä on käyty keskustelua siitä, mihin yliopistotasolta vapaiksi agenteiksi päätyneet nuoret lupaukset päätyvät. Jos joku pelaaja on ollut NHL-seuran listoilla neljän vuoden ajan, hänestä voi tulla rajoittamaton vapaa agentti. Tuoreessa työehtosopimuksessa muutettiin sääntöä niin, että kahden vuoden sijaan myös eurooppalaiset pelaajat ovat neljän vuoden ajan NHL-seurojen listoilla, Pronman taustoitti kuviota.

– Saatamme saada ensimmäisen merkittävän eurooppalaisen vapaan agentin aivan piakkoin. Kähkönen varattiin aikanaan Minnesota Wildin toimesta neljännellä kierroksella. Läpimurtokautta Suomessa pelaava Kähkönen on kerännyt kiinnostusta muista NHL-seuroista, Pronman paljasti.

Kuvio siis meinaisi sitä, että Kähkönen ei tekisi sopimusta Wildin kanssa ensi kesään mennessä, minkä myötä hänestä tulisi NHL-seurojen osalta vapaa agentti. Tällöin 21-vuotias Kähkönen voisi neuvotella sopimuksesta minkä tahansa NHL-seuran kanssa.

Tällä kaudella Kähkönen on ollut todella iso tukijalka Lukolle. 13 ottelussa Kähkösen torjuntaprosentti on ollut peräti 93,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo vain 1,65.

NHL:n lähihistoriasta löytyy tapauksia, joissa eurooppalaiset pelaajat ovat päätyneet johonkin toiseen seuraan alkuperäisen varauksen jäljiltä. Esimerkkitapaus on San Jose Sharksissa viilettävä Joonas Donskoi, jolle Florida Panthers ei koskaan tarjonnut sopimusta. Donskoi joutui kuitenkin odottelemaan tovin ajan, ennen kuin NHL:stä lähestyttiin häntä.

Kähkösen tapauksessa ainutlaatuinen elementti on se, että hän on kerännyt kiinnostusta jo tässä vaiheessa muiden NHL-seurojen toimesta. Kyseinen paine voi ajaa ratkaisuun, jossa Kähkönen päätyykin johonkin muuhun NHL-seuraan Wildin sijaan.