Arvostellaanko maalivahteja täysin väärän tilaston kautta? – NHL-tähdeltä tymäkkä kannanotto

© Kuva: Getty Images

Chicago Blackhawksin tähtivahti Corey Crawford voisi tutkailla iloisin mielin nykyisiä tilastojaan. Crawford on nimittäin aivan NHL:n kärkikastissa, kun lasketaan torjuntaprosenttia tai päästettyjen maalien keskiarvoa.

Edelle menee vain Philadelphia Flyersin Michal Neuvirth (95,7% ja 1,36). Tshekkivahti on kuitenkin pelannut neljä ottelua vähemmän kuin Crawford (7 peliä, 94,5%, 1,86).

Usein maalivahteja arvioidaan nimenomaan torjuntaprosentin kautta. Muun muassa Pittsburgh Penguinsin suomalaisvahti Antti Niemi on ollut likapyykin kohteena nimenomaan surkeiden henkilökohtaisten tilastojensa myötä. Pääargumentiksi on noussut Niemen karmiva torjuntaprosentti 79,7.

Mutta pitäisikö maalivahteja tutkailla tarkasti nimenomaan torjuntaprosentin kautta?

Ei ainakaan Crawfordin mielestä.

– Kyse on vain ja ainoastaan voitoista. Jos joukkue pärjää, silloin muut tilastot ovat myös korkealla. Ei hyvältä näyttävä torjuntaprosentti satuta ketään, mutta sille on olemassa syy, miksi torjuntaprosentin perusteella ei jaeta mitään palkintoja, Crawford pohti Chicago Sun-Timesin toimittajan Mark Lazerusin mukaan.

– Ja syy on se, että torjuntaprosentti ei ole koskaan tarkka, Crawford painottaa.

Blackhawks-tähden mukaan muita tilastoja perataan läpi vielä jälkikäteen. Torjuntoja ei.

– Kyseessä ei ole mikään syöttö tai maali. Tilastoijat voivat aina palata ajassa taaksepäin ja katsoa, että ”jahas, hän koski kiekkoon, joten tuo on hänen maalinsa”. He eivät koskaan palaa takaisin ja tarkastele jokaista ammuttua laukausta.

– Peleissä tulee vastaan tilanteita, jossa joku kuti kimpoaa maalivahdin kautta laitaan, eivätkä he näe sitä. Jossain sinulle merkataan enemmän torjuntoja kuin pitäisi. Jossain taas suositaan todella pahasti omaa joukkuetta. Torjuntaprosenteissa mennään hyvin harmaalla alueella, Crawford näkee.

32-vuotias torjuja keskittyisi enemmän siihen, kuinka monesti maalivahti on pystynyt torjumaan joukkueensa voittoon.

– Torjuntaprosenteissa ollaan lähellä, mutta ne eivät ole koskaan tarkkoja. Ihan kiva, että tuollainen tilasto on olemassa. Se antaa osviittaa siitä, että joukkue voittaa. Silloin se on hyvä merkki.

– Mutta se ei kerro kaikkea, Crawford summasi.