Oulussa Kärppien viime kausi oli täynnä turbulenssia. Erinäköisiin käänteisiin ja vaiheisiin ei tarvitse enää sen enempää palata, mutta floppikauden seurauksia Oulussa paikkailtiin kovasti alkukesän aikana.

Kai Suikkanen sai lähteä ja Mikko Manner nousi hänen seuraajakseen päävalmentajaksi.

Pelaajiston puolella Kärpät koki pahan menetyksen, kun merkittävä johtajahahmo Mika Pyörälä lähti vuodeksi Sveitsiin.

Kauden alla iso kysymys olikin se, miten Pyörälän jättämä aukko voitaisiin täyttää.

Viime kaudella Pyörälä iski 60 runkosarjaottelussa tehot 26+29=55. Hänet valittiin myös runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Nyt vastauksia on alkanut tulla.

Kärpissä isoa roolia on kantanut trio Julius JunttilaMikael RuohomaaCharles Bertrand.

– On tärkeää saada ykkösketju, joka on hyvässä vireessä ja jossa pelaajien ominaisuudet ovat sellaisia, että he pystyvät pelaamaan huipputasolla. He ovat luistelunopeita ja päästään nopeita pelaajia, Kärppien tuore päävalmentaja Manner kuvailee tehonyrkkiä SuomiKiekko-sivustolle.

– On tärkeää muistaa, etteivät he ole vahingossa pelanneet hyvin. He kaikki kolme tekivät kovasti töitä kesän aikana sellaisen oman henkisen vireystilansa eteen. Fysiikka heillä kaikilla on ollut varmasti kovalla tasolla jo aiemmin, mutta nyt he ovat näyttäneet suuntaa koko joukkueelle. He näyttävät, millainen joukkue me halutaan olla, Manner painottaa.

– Se taas on vaatinut heiltä vähän omien käyttäytymismallien mietiskelyä ja uusien mallien omaksumista. Monesti pelaaja haluaa vastuuta, mutta ei ole välttämättä henkisesti valmis kantamaan sitä. Esimerkkiä pitää pystyä näyttämään myös silloin, kun menee huonosti. Silloinhan ne kovat liiderit mitataan.

Näitä vaikeita hetkiä Kärpille ei ole vielä hirveästi tullut. Kuuden ottelun jälkeen oululaisseura on sarjataulukossa toisena.

Iso kiitos tästä lähtee Junttilan, Bertrandin ja Ruohomaan suuntaan.

– Kärki vetää. Siinä ketjussa laiturit tekevät kovasti hommia ja antavat joukkueelle kovan työmäärän jokaisena iltana. Ruohomaa on siinä vähän sellainen kapellimestari. Hän järjestelee paikkoja, mutta hän pystyy myös itse viimeistelemään. Siinä on kemiat kohdallaan, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho myhäilee.

Kolmikko istutettiin yhteen jo harjoituskaudella. Silloin tulosta ei vielä tullut.

Liigakauden alkuvaiheissa tilanne on ollut täysin toinen.

– Paljon puidaan itse peliä, joka tuntuu koko ajan paremmalta ja paremmalta. On alettu löytämään rytmejä, ja toivottavasti kehitys jatkuu. Paljon on vielä hommia jäljellä, vaikka tuloksellisesti kaikki on mennyt hyvin. Tasaisuutta kaivataan vielä pelien sisällä, ketjun sentteri Ruohomaa miettii.

Kolmikosta Bertrand on takonut kuuteen otteluun tehot 6+2. Junttila on kerännyt kasaan roiman määrän syöttöjä (1+7) ja Ruohomaa on kunnostautunut molemmilla osa-alueilla (3+3).

– Siinä on kaikki elementit olemassa. Taito, nopeus, maalinteko, kaikki. Ne vain pitää kolmistaan sitten yhdistää ihan timanttiseksi, Ruohomaa maalailee.

Vastauksia isoon kysymykseen

Kauden alla Ruohomaan ja Junttilan rintaan lyötiin A-merkit. Heille annettiin ihan konkreettisesti johtavien pelaajien vastuu.

– Heidän käytöksensä esimerkiksi arjen harjoittelussa ja peleihin valmistautuessa on ollut upeaa. Se käytös on tuonut tuon tuloksen, Manner näkee.

– Kuvio ei ole mennyt niin, että ensin on tullut tulos ja sitten vasta on tullut positiivinen kehonkieli. Päinvastoin. Se positiivinen kehonkieli on ollut läsnä päivästä yksi lähtien.

Onnistumiset ovat tuoneet kuitenkin ison helpotuksen, sillä kauden alla nimenomaan Junttilan, Bertrandin ja Ruohomaan harteille kasattiin isoja odotuksia. Heidän lisäkseen nuorelta kaksikolta, Saku Mäenalaselta ja Ville Leskiseltä vaaditaan tehokkuutta, jotta oululaisseura voi havitella menestystä tällä kaudella.

– Ollaan iloisia siitä, että nyt jätkät ovat saaneet tulosta aikaiseksi. Se taas varmasti lisää ymmärrystä siitä, että ”hei, nyt on löytynyt oikea tapa toimia”. He ovat kuitenkin jo sen verran kokeneita tyyppejä, että he ovat pelanneet tässä sarjassa jo usean vuoden ajan. Ehkä aiemmin he ovat saattaneet olla kakkosviulun soittajia tai he ovat olleet sellaisessa joukkueessa, jossa ei ole oltu sarjataulukon kärjessä, Manner pyörittelee.

– Nyt he ovat sellaisessa ympäristössä, missä tavoitellaan nousua takaisin huipulle. He ovat nyt niitä mikapyörälöitä, lassekukkosia ja esapirneksiä. Heidän tekemisensä heijastuu muuhun joukkueeseen. Heidän kehonkielestään ja ahkeruudestaan olen ollut vielä ylpeämpi kuin kaikesta tuosta tuloksesta. Kun se oikea kehonkieli on läsnä, siellä on myös sitä taitoa olemassa. Sitten se tulos tulee myös ennemmin tai myöhemmin, Manner miettii ilon täyttämänä.

Manner viittasi omassa puheenvuorossaan isoon kysymykseen. Kyseinen superketju on täyttänyt Pyörälän jättämää hurjaa aukkoa.

– Meillä on käytökseltään Pyörälän tyylisiä liidereitä, kuten Jyri Junnila. Tuloksenteossa nämä kaveri ovat tulleet ottamaan sitä roolia, Manner kiittelee.

– Ei olla oltu missään vaiheessa vielä tyytyväisiä, mikä on ihan hyvä juttu. Me kaikki haluamme tehdä ihan hemmetisti tulosta, ketjun sentteri Ruohomaa painottaa.