Kommentti: Nashvillen karmea epäonni avaa loistopaikan – nähdäänkö NHL:ssä yllättävä suomalaisdebyytti?

© Kuva: Juha Tamminen

Nashville Predators sai torstaina karseita uutisia, kun joukkueen kärkipuolustaja Ryan Ellis joutui polvivamman takia leikkaukseen, josta toipumisen odotetaan kestävän peräti 4-6 kuukautta.

Ellisin paikkaajaksi tulee suurella varmuudella Montreal Canadiensista Vegas Golden Knightsiin laajennusdraftissa valittu venäläispuolustaja Aleksei Jemelin, joka kaupattiin kesällä Predatorsin puolustukseen.

Ellisin loukkaantumisen jälkeen Predatorsilla on vain kaksi ehjää oikea käsi alhaalla ampuvaa puolustajaa (P.K Subban ja Yannick Weber), joten luonnollista korvaajaa kuuden parhaan puolustajan seurasta joukkoon ei löydy. ”Leftin” puolustaja Jemelin pystyy kuitenkin pelaamaan myös oikeaa puolustajaa, joten siinä on korvaaja kanadalaispuolustajan pelipaikalle.

Predatorsilla jää Ellisin poissaolon takia kokoonpanoon seitsemän yksisuuntaisen sopimuksen omaavaa puolustajaa, joten joukkueen on suurella todennäköisyydellä nostettava AHL:stä kahdeksas pakki mukaan NHL-rotaatioon.

Vaihtoehtoja AHL:n puolelta nostettaviksi pelaajiksi on tasan kaksi, ellei Predators päätä hankkia ulkopuolelta NHL-kokemusta hankkineita vahvistuksia.

Yksi vaihtoehto on kanadalaispakki Alexandre Carrier, joka pääsi viime kaudella maistelemaan NHL-tahtia kahden ottelun verran. ”Rightin” pakkina hän toisi oivan lisän Predators-puolustukseen. 20-vuotias pakkilupaus teki viime kaudella AHL:ssä 39 tehopistettä (6+33) 72 ottelussa.

Toinen vaihtoehto on KalPassa viime kaudella loistavasti pelannut Joonas Lyytinen, joka siirtyi Oulun Kärppiin kesällä, mutta päätti kuitenkin tavoitella NHL-paikkaa Predatorsin farmijoukkueessa Milwaukeessa.

22-vuotias Lyytinen on Predatorsin viidennen kierroksen 132. varaus vuodelta 2014.

KalPan juniorimyllyn käynyt puolustaja teki viime kaudella Liigassa 24 tehopistettä (8+16) ja oli joukkueensa toiseksi tehokkain puolustaja.

Jos 183-senttinen suomalaislupaus pystyy näyttämään taitonsa NHL:n harjoitusleirillä tai syksyn aikana AHL:ssä, voi NHL-kutsu olla hyvinkin mahdollinen.

Vaikka Lyytinen olisi Predatorsin puolustushierarkiassa kahdeksannella tai yhdeksännellä sijalla, loukkaantumisia NHL:ssä tulee jatkuvalla syötöllä, joten hyvällä tuurilla debyytti ensi kaudella taalaliigassa on täysin mahdollinen.

Lauri Saastamoinen
Twitter: @LauriSaasta