Kommentti: Kunykin tuntuva pelikielto on Liigalta vahva signaali – mutta mitä ihmettä Tero Lehterä päästi suustaan!

Jääkiekon Liiga on määrännyt SaiPan kanadalaishyökkääjälle Cody Kunykille viiden ottelun pelikiellon avauskierroksen törkeästä päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kunyk kävi raukkamaisesti ajamassa kuolleesta kulmasta kovalla vauhdilla KooKoon Michael Kerästä juuri, kun tämä oli laukonut kiekon kohti SaiPan maalia. Keräsellä ei ollut tilanteessa mitään mahdollisuutta nähdä sivulta päälleen jyrännyttä Kunykia.

Ja teille, jotka siellä jo mutisette, että pelaajan pitää aina olla varautunut taklauksen mahdollisuuteen: ei pidä.

Itse asiassa juuri päinvastoin. Pelaajien tulee voida luottaa vastustajien arviointikykyyn sen verran, että esimerkiksi vastustajan kanssa kamppaillessa tai kiekkoa laukoessa kukaan ei jyrää päälle kuolleesta kulmasta.

Sitä kutsutaan muun muassa kanssapelaajan ja sitä myötä itse pelin kunnioittamiseksi.

Voit katsoa Kunykin taklauksen tästä Liigan linkistä.

* * *

Viiden ottelun pelikielto on Liigalta oikeansuuntainen tuomio, vaikkakin rangaistus olisi voinut olla jopa kovempi. Näin etenkin ottaen huomioon, että juuri kauden alla Liiga julkisti uudet kurinpidon linjauksensa. Niissä ensimmäisen kohdan ensimmäinen lause kuuluu näin:

”Päähän kohdistuneet taklaukset on asetettu korostuneen huomion kohteeksi.”

Toinen kohta taas alkaa näin:

”Erityisesti tahalliseksi tulkittavien sekä merkittävää huolimattomuutta osoittavien päähän kohdistuneiden taklauksien rangaistusasteikkoa korotetaan aikaisemmasta rangaistustasosta.”

Kunykin teko oli erittäin helppo tulkita tahalliseksi, ja varsinkin se osoitti merkittävää huolimattomuutta. Teon tahallisuutta vielä korostaa se, että Kunyk suoritti teloituksensa selvästi provosoituneena. Kunyk oli vain pari sekuntia aiemmin itse lentänyt jään pintaan törmättyään juuri Keräsen kanssa siniviivalla. Heti ylös noustuaan hän suuntasi aggressiivisen kostonsa Keräseen.

Myös SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä myönsi Etelä-Saimaan haastattelussa, että pelikielto oli odotetun mittainen.

– Tuli tasan sen verran, mitä odotin, Lehterä sanoi lehdessä.

Hyvä. Valmentajakin siis myönsi teon tuomittavuuden.

* * *

Mutta mutta. Lehterä ei tuominnut itse tekoa, ainakaan julkisesti. Se on tietysti ymmärrettävää oman joukkueen pelaajan suojelua. Mutta Lehterä myös sanoi jotakin, mikä jäi pahasti kaikumaan korvieni väliin.

– Se tuli ja meni.

Siis se vaan tuli ja meni? Ihan kuten mikä tahansa peliin luonnollisena kuuluva tilanne! Vähän kuin, että näitä nyt tulee ja näitä nyt menee!

Ei. Juuri tämä tilanne nimenomaan ei vain ”tullut ja mennyt”. Se oli edellisestä tilanteesta hermonsa menettäneen – näillä sanoilla tilannetta kuvailtiin jopa Liigan virallisilla nettisivuilla – pelaajan aggressiivinen kosto.

Lehterä puhuu usein paljon ja nopeasti, ja tämäkin kommentti mennee nopean, osittain ajattelemattoman ”heiton” piikkiin. Mutta kun tämä on juuri sellainen asia ja tilanne, josta ei saisi lausua mitään puolivillaista.

Jos Liiga-joukkueen päävalmentaja lausuu julkisuuteen, että tällaisia puun takaa tulevia taklauksia suoraan päähän nyt vain tulee ja menee, se antaa Liigasta ja koko lajista ulospäin erittäin huonon signaalin.

Liiga osoitti antamallaan rangaistuksella, että Kunykin taklauksen kaltaisia tekoja sarjassa ei enää haluta nähdä – tuollainen ei enää sovi sarjan arvoihin.

Toivon todella, että myös SaiPan pukukopissa ja etenkin seuran juniorien harjoituksissa teosta puhutaan painavammin sanakääntein kuin Lehterä nyt teki.

Tällä asialla ei nimittäin ole leikkimistä.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10