Seurauskollisuuttakin löytyy vielä – ruotsalaistähdet jo 17 vuotta Canucksissa

© Kuva: Getty Images

Seurauskollisuus tuntuu olevan nykypäivän huippu-urheilussa aina vaan harvinaisemmaksi käyvä luonnonvara.

Erityisesti rahakkaissa sarjoissa, kuten NHL:ssä, joissa seurat houkuttelevat pelaajia toinen toistaan suuremmilla palkoilla, ja joissa pelaajat mittaavat omaa arvostustaan rahalla, nähdään harvoin todella pitkiä uria samassa seurassa.

Kolikon toinen puoli on se, että pelaajakaupat kuuluvat kiinteänä osana bisnekseen. Pelaajat ovat seurajohtajille kauppatavaraa, ja näitä saatetaan siirrellä hyvinkin äkkiä paikasta toiseen.

Mutta säännön vahvistavia poikkeuksiakin löytyy.

Kanadalaishyökkääjä Patrick Marleau pelasi syksystä 1997 viime kevääseen yhtäjaksoisesti 20 vuotta San Jose Sharksin paidassa, kunnes siirtyi tänä kesänä Toronto Maple Leafsiin. Marleau pelasi Sharksissa yhteensä 1493 runkosarjan ottelua ja summasi näissä tehot 508+574=1082. Pudotuspeleissä Marleau edusti Sharksia 177 kertaa ja kasasi tehopisteet 68+52=120.

Alkujaan venäläinen mutta myös kanadan passin omistava puolustaja Andrei Markov siirtyi kesällä 2000 Moskovan Dynamosta NHL:n Montreal Canadiensiin. Markov viihtyi Montrealissa 17 vuotta, eli tähän kesään asti. Välissä Markov kävi pelaamassa työsulkukaudella 2004–05 Dynamossa.

Aiemmin tällä viikolla saatiin tieto, että Markov ja Canadiens eivät ole päässeet jatkosopimukseen, ja puolustaja siirtyy takaisin Venäjälle ja KHL:ään. Miehen uudeksi seuraksi on arveltu AK Bars Kazania.

Markov pelasi Canadiensissa kaikkiaan 990 runkosarjan ottelua, joissa keräsi tehot 119+453=572. NHL:n pudotuspelejä Markoville kertyi 89 ja näissä tehot 5+27=32.

Marleaun ja Markovin vaihdettua maisemaa pisimpään samaa NHL-seuraa edustaneiden pelaajien ”titteli” siirtyy länsinaapuriimme. Ruotsalaiset ihmekaksoset Daniel ja Henrik Sedin ovat edustaneet NHL:ssä vain Vancouver Canucksia syksystä 2000 alkaen. Työsulkukauden 2004–05 kaksoset kävivät pelaamassa kasvattajaseurassaan MoDossa Ruotsin Elitserienissä.

Tällä viikolla, tarkemmin 27. heinäkuuta, tuli kuluneeksi 18 vuotta siitä, kun kaksoset allekirjoittivat ensimmäisen sopimuksensa Canucksin kanssa. NHL:ään he siirtyivät vuotta myöhemmin.

Sedinien NHL-uran tilastot ovat hengästyttävää luettavaa. Keskushyökkääjä Henrik on pelannut NHL:n runkosarjassa 1248 ottelua tehoilla 237+783=1020, eli tämä on takonut 0,82 pistettä per ottelu. 105 pudotuspelissä Henrik on kerännyt pisteet 23+55=78, eli miehen pistetahti on ”hyytynyt” 0,74 pinnaan per ottelu.

Vasemapana laitahyökkääjänä pelaava Daniel ei jää juurikaan veljensä lukemista. Tämä on melko luonnollista, sillä kaksoset ovat pelanneet käytännössä koko uransa yhdessä. Henrik on tehnyt 1225 runkosarjan ottelussa pisteet 370+616=986, eli 0,8 pistettä per ottelu. 102 pudotuspelissä Danielin pistesaldo on lihonnut 25+46=71 pisteen edestä, eli 0,7 pisteellä per ottelu.

Huomionarvoinen lukema 36-vuotiaiden ruotsalaiskaksosten tilastoissa on plus-miinus-lukema. Runkosarjassa se on Henrikillä +187, Danielilla +168. Mutta pelien koventuminen pudotuspeleissä näkyy myös veljesten teholukemassa: se on kummallakin -14.

Kaksosten asemasta ja merkityksestä Canucksissa kertoo vastaansanomatonta kieltään myös se, että Henrik on toiminut seitsemän viime kauden ajan joukkueen kapteenina, Daniel yhtä pitkään varakapteenina.

Merkille pantavaa todellisten seuraikonien Marleun, Markovin ja Sedinien kohdalla on sekin, että kukaan ei ole koskaan voittanut kyseisessä seurassa Stanley Cupia.

He eivät, ennen kuin Marleau tänä kesänä, ole lähteneet hakemaan menestystä muista seuroista.

Se, jos mikä, kertoo näiden herrojen todellisesta seurauskollisuudesta.

Harri Pirinen