Kun Veli-Pekka Ketola puhuu, muut kuuntelevat.

Porilaisen jääkiekkolegendan sanoilla on raskas painoarvo tämän mittavan peliuran, mutta myös luontaisen karisman ja mittavan elämänkokemuksen vuoksi.

”Vellu” oli kaukalossa ajoittain suvereeni – kuten myös yöelämässä. Siksi hän tietää, mistä puhuu, kun aiheena on Liiga Alumnin toiminta. Yhtenä Alumnin toiminnan ydinajatuksena on vaikeuksiin ajautuneiden entisten pelaajien auttaminen.

Niinpä tällä kertaa on syytä kuunnella Ketolaa poikkeuksellisen tarkasti.

– Kaikilla ei ole sitä ymmärrystä kuin minulla. Jos yhden järven juot, niin älä aloita sitä toista, Ketola sanoo kiekkoareena.fi -sivuston julkaisemassa artikkelissa.

Ketolan entinen pelitoveri Juha Rantasila perusti viime vuonna Alumnin Tukisäätiön. Perjantaina Ketola ja Rantasila kertoivat alumnitoiminnasta yleisesti sekä elokuussa Oulussa pelattavasta hyväntekeväisyysottelusta.

Liiga Alumni ja Kärpät järjestävät yhdessä tapahtuman, jonka tuotosta osa käytetään Tukisäätiön kriisirahaston perustamiseen. Rahaston tarkoituksena on auttaa ex-pelaajia taloudellisesti erilaisissa elämän kriisitilanteissa.

Ei ole salaisuus, että moni entinen jääkiekkoilija – kuten muidenkin lajien urheilija – ajautuu urheilu-uran jälkeen ongelmiin esimerkiksi päihteiden kanssa. Viime vuosina aiheesta on myös alettu puhua salailematta ja kaunistelematta.

Ketola kuitenkin huomauttaa, etteivät jääkiekoilijat ajaudu ongelmiin sen useammin kuin muutkaan ihmiset.

– Mutta ne tapaukset tulevat useammin julkisuuteen. Jos aletaan ottaa kuppia, siitä kirjoitetaan, Ketola toteaa Kiekkoareenan jutussa.

Oulun hyväntekeväisyysottelussa kaukalossa viilettävät kukin omaan tahtiinsa ainakin Patrik Laine, Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi, Jari Kurri ja Ketola.

– Silloin saattaa olla mahdollista nähdä Patrik Laine ja Teemu Selänne samassa joukkueessa, Rantasila vihjaa.

Vuoden kuluttua vastaava tapahtuma järjestetään Raumalla.