Viisi pointtia: Venäjä-Suomi – ”Kunnianhimo on niin kovaa luokkaa”

© Kuva: Ilari Isotalo

KÖLN. Leijonilla kevään MM-kisojen taival päättyy pronssiotteluun, jossa vastassa on Venäjä.

Välierissä Suomi koki tappion Ruotsille, joka oli parempi lukemin 4-1.

Venäjällä taas välieräottelussa tuli vastaan sulaminen, sillä se johti ottelua Kanadaa vastaan 2-0 vielä kolmannen erän alkuhetkillä.

Nyt Leijonat pyrkii saamaan jonkinnäköisen palkinnon mukaansa vaihderikkaan pariviikkosen taipaleen päätteeksi.

Pointit Venäjä-peliin:

1) Tahtotila

– Leijonien leirissä pettymys paistoi läpi Ruotsi-pelin jälkeen. Totta kai. Jokainen pelaaja tiesi sen, että parhaana päivänä kaikki olisi ollut mahdollista. Ruotsi oli niin vaarallinen kuin siitä uskottiin ja esimerkiksi kovan luokan puolustajat pistivät kiekkoa pussiin näyttävällä tavalla.

– Ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä siinä, että kiinnostavatko pronssimitalit Suomea. Leijonien joukkue on käynyt läpi vaiheita, joissa epäilyksiä riitti, jossa kritiikkiä tuli vaikka kuinka paljon. Tälle turnaukselle Suomen joukkue hakee aivan varmasti iloisempaa loppua.

2) Virheherkkyys

– Ruotsi-otteluun Leijonat lähti täysin oikealla asenteella, eli ryhmittämään keskialueelle tiiviin puolustusrintaman. Tästä Ruotsilla oli omalta osaltaan vaikeuksia päästä läpi, vaikka heillä olikin jalkeilla hyvin peliä rytmittäviä pakkeja. Ongelmaksi tulivat enemmän kiekollisen pelin virheet, jotka toivat Ruotsille paikkoja. Samalla Leijonat sortui myös turhiin hyökkäyspään jäähyihin.

– Näihin ei ole varaa myöskään Venäjää vastaan. Ilmiö on ollut erikoinen, koska muuten joukkueesta on kummunnut ilmoille lujaa henkistä voimaa. Huolimattomuusvirheitä on sattunut niin jäähyissä kuin itse kiekollisessa pelissä. Muuten esimerkiksi puolustaminen on ollut hyvin laadukasta.

3) Korpisalo

– Leijonien maalilla Joonas Korpisalo saa mahdollisuuden Venäjää vastaan, kun hän astelee tolppien väliin. Korpisalo menetti ykköstorjujan asemansa alkulohkossa Sveitsi-pelissä, missä hänet vaihdettiin pois maalilta.

Harri Säteri ei ole ollut missään nimessä huono yhdessäkään pelissä. Ruotsi teki hänen taakseen monta upeaa maalia, joissa Säterillä ei ollut paljoa kissaa sanottavana. Korpisalo taas uhkuu aivan varmasti kovia näyttöhaluja. Hän haluaa osoittaa sen, että hän pystyy olemaan iso pelaaja tälle joukkueelle. Eli olemaan sitä, mitä hän oli Pariisissa kisojen alkuvaiheilla.

4) Joko nyt, Juhamatti?

– Leijonien hyökkääjän Juhamatti Aaltosen kohdalla maalittomien pelien määrää on pitänyt laskea jo kohtuullisen tovin ajan. Aaltonen ei osunut Liigan pudotuspeleissä, eikä ole osunut nytkään MM-kisoissa. Tämä ei kuitenkaan meinaa sitä, etteikö Aaltonen olisi pelannut esimerkiksi varsin hyvin MM-turnauksessa. Hän on ollut osallisena viimeisimmissä maaleissa jatkuvalla syötöllä.

– Osuma pronssiottelussa saisi aikaan pienen helpotuksen. Kauden loppuvaihe on ollut vaikea Aaltoselle ja nyt hän kaipaa sille pientä positiivista puhuria.

5) Vähätelläkö vaiko ei

– Venäjän joukkue oli samaan tapaan hyvin pettynyt lauantaina, kun välieräottelusta ei tullut voittoa. Joka kerralla MM-kisoissa Venäjä lähtee tavoittelemaan kultaa, eikä Oleg Znaroksin nippu saanut niitä nyt mukaan.

– Viime kevään MM-kisoissa Venäjä oli hyvin vahva pronssiottelussa, joten on turha lähteä väittämään sitä, etteikö vastustaja ottaisi sunnuntain iltapäiväpeliä tosissaan. Toki, Venäjä pelasi viime keväänä kotiyleisön edessä, mutta myös kyseisessä leirissä on varmasti näyttöhaluja vielä jäljellä. On vaikea uskoa, että Venäjä haluaisi hirveästi hävitä Suomelle missään peleissä tai tapahtumissa. Kunnianhimo on kuitenkin niin kovaa luokkaa.

Ilari Savonen, Köln
Twitter: @ilarisavonen