PARIISI. Leijonat on tällä hetkellä melkoisessa paikassa.

Alla kun on rökäletappio Ranskalle. Sunnuntaina kisaisännät olivat parempia lukemin 5-1.

Leijonat loi Ranskaa vastaan paljon maalipaikkoja, mutta tulos oli kaikkea muuta kuin mairitteleva.

Nyt edessä on nopea hyppäys seuraavaan peliin, joka on ohjelmassa heti nyt maanantaina.

Pointit Tshekki-peliin:

1. Ettei olisi pientä paniikkia?

– Leijonien leirin käyttäytyminen ennen maanantain Tshekki-peliä oli aavistuksen verran kummallista. Kokoonpanoja pimiteltiin ja päävalmentaja Lauri Marjamäki pysytteli piilossa lehtereillä. Olisiko ketjuja tarvinnut pitää salassa? No ei. Ne kiinnostavat, koska alla on tappiollinen Ranska-peli ja esimerkiksi Jesse Puljujärvi hyppäsi kehiin sunnuntain pelin kolmannessa erässä.

– Noh, Puljujärvi itse suoritti pientä tiedottamista, kun hän kertoi pelaavansa kolmosketjussa maanantaina. On sitten ilmassa pientä paniikkia tai ei, on Leijonat joka tapauksessa todella kovan paikan keskellä.

2. Le Catastrophe?

– Maanantain tappio oli yksi Leijonien historian rumimmista. Maa, joka ei ollut voittanut Suomea aiemmin MM-kisoissa, tulee ja rökittää. Leijonien ei enää auta paljoa hävitä alkulohkon aikana, mikäli se mielii ylipätäänsä jatkoon. Samalla maanantaina ollaan tilanteessa, jossa vastaan asettuu alkulohkon toinen iso ennakkosuosikki, Tshekki. Toiselle siniviivalle asettuu joukkue, jonka pitäisi olla monta astetta Ranskaa kovempi.

– Tähän toinen tappio putkeen huonon suorituksen jälkeen, niin johan on markkinat. Jo nyt kyseenalaistuksia riittää vaikka kuinka paljon, joihin Leijonien olisi vastattava äärimmäisen kovalla suorituksella.

3. Kunnianpalautus?

– Vaikka Leijonat loi paljon maalipaikkoja Ranskaa vastaan, moni asia oli pahasti pielessä. Kaksinkamppailukovuus, tunne, huolellisuus ja kärsivällisyys. Rutkasti asioita, joissa on ison ”step upin” paikka. Tshekkiä vastaan Leijonat joutuu todennäköisesti pelaamaan ainakin osittain altavastaajakiekkoa. Tshekin materiaalin leveys on aivan toista luokkaa kuin Ranskalla, joka taas keskittyi vastaiskupelaamiseen. Ylipäätänsä voitto Tshekistä vaatii erittäin onnistuneen suorituksen. Nyt mitään muuta ei voi edes odottaa. Tai mitään muuta ei voi edes lyödä pöytään.

4. Mitäs nyt, Aho ja Filppula?

– Kaiken kuvastava tapaus Ranska-pelissä oli se, miten 13. hyökkääjän paikalta mukaan tullut Jesse Puljujärvi oli Leijonien paras hyökkääjä kolmannessa erässä. Kaikki kunnia Jesselle, mutta kyllä monen hyökkääjän kohdalla on ollut kova peiliin katsomisen paikka. ”Miten meni niiku noin omasta mielestä?”

– Tämän kysymyksen pystyi esittämään muun muassa Sebastian Aholle ja Valtteri Filppulalle, joiden pitäisi olla johtavia pelaajia tässä joukkueessa. Isoja liidereitä. Valko-Venäjää vastaan Aho oli, mutta Ranska-pelissä 19-vuotias hyökkääjä ajautui karmeisiin kiekonmenetyksiin, jotka maksoivat kovaa hintaan. Juuri näiden kahden pelaajan on astuttava isosti esille tässä vaiheessa. Sama juttu on Mikko Rantasen kohdalla, joka nostettiin Ahon ja Filppulan vierelle Tshekki-peliin. Vaikka Filppulan laidoilla viilettää kaksi nuorta kaveria, ovat he tässä joukkueessa isoja pelaajia. Tai ainakin heidän pitäisi olla.

5. Materiaalietu toiseen suuntaan

– Ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa Leijonat ei ole edes ennakkosuosikki. Tshekillä on jalkeilla parempi joukkue, monella mittarilla. Tshekin maalivahtiosasto pärjää Leijonien vastaavalle, puolustus on parempi kuin Leijonilla ja hyökkäyksessä on sekä kovaa kärkiosaamista (Jakub Voracek, David Pastrnak, Tomas Plekanec ja Jan Kovar) että leveyttä. Jo tämä kaikki kertoo maanantain haasteen kovuudesta.

– Leijonilla oli kovia vaikeuksia Tshekin EHT-turnauksessa isäntämaata vastaan. Eivätkä kehitysaskeleet ole olleet sen jälkeen mitenkään kovin merkittäviä. Nyt niitä pitäisi ottaa.

– Marjamäen luotsaamien joukkojen pitäisi pystyä yltämään Valko-Venäjä-pelin avauspuoliskon tasolle. Silloin Leijonat pelasi pitkään erittäin hyvää jääkiekkoa. Sen jälkeen eteen on tullut huolestuttavia merkkejä.