Viisi pointtia: Suomi-Sveitsi – Matematiikasta laatuvääntöön

© Kuva: Ilari Isotalo

PARIISI. Sunnuntaina MM-kisoissa Suomen joukkue saa vastaansa Sveitsin.

Lähtökohdat ovat erittäin kutkuttavat.

Sveitsi onnistui tekemään yllätyksen lauantaina, kun se kaatoi Kanadan jatkoajalla.

Tämä meinasi sitä, että panokset sunnuntain ottelussa ovat järkyttävän suuret.

Pointtien pariin:

1) Matematiikkaa ja panoksia

– Leijonilla tappiot Ranskalle ja Tshekille tiesivät sitä, että alkulohkon loppumatka on pakkovoittoja täynnä. Sloveniaa ja Norjaa vastaan ne tulivat. Norja-otteluun tuotti kuitenkin pienen harmituksen, kun Anders Martinsen tasoitti aivan loppuhetkillä. Jatkoajalla Markus Hännikäisen läpiajomaali toi Leijonille pienen helpotuksen.

– Sveitsin jatkoaikavoitto Kanadasta meinasi käytännössä sitä, että Leijonien on otettava kolme pistettä mukaansa sunnuntain ottelusta. Muuten tilanne on käytännössä täysin toisista riippuva ja pahasti pois Leijonien käsistä. Norja on yhden pisteen päässä ja sillä on vielä ohjelmassa peli Valko-Venäjää vastaan. Sveitsi ja Tshekki kohtaavat keskenään ja niin edelleen.

– ”Kyllähän me kaikki matematiikkaa osaamme, mutta ainoa mihin voimme vaikuttaa, on valmistautuminen ja itse suoritus”, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi aamujäillä ennen Sveitsi-ottelua. On kuitenkin aivan varmaa, että asetelmat pyörivät jokaisella päässä. Niitä on vaikea olla miettimättä.

2) Vaarallisuus esille

– Aina voi puhua siitä, että millaisella asenteella Kanada pelaa minäkin päivänä MM-kisoissa, mutta lauantain suoritus oli joka tapauksessa kova temppu Sveitsiltä. Moni kun ei yksinkertaisesti tule voittamaan Kanadaa turnauksen loppuvaiheilla. Toki, mukana oli helposti tullut 2-2-maali, mutta jatkoajalla Sveitsi otti runnomalla voiton itselleen.

– Päävalmentaja Marjamäen mukaan Sveitsissä on paljon samaa kuin Norjassa, sillä eroituksella, että nyt vastaan tulee luisteluvoimaisempi joukkue. Mikä on täysin totta. Vastaan tulee myös laadukkaampi joukkue, sillä Sveitsillä on heittää kovia pelaajia myös muualle kuin ykkösketjuun.

– Mukana on monia MM-kisatasolta tuttuja kasvoja (Andres Ambühl, Damien Brunner, Denis Hollenstein, Reto Suri, Raphael Díaz ja Dean Kukan). Näiden rinnalle on tullut nuorta osaamista (Denis Malgin) ja maalilta löytyy laadukas ykkösveskari, Jonas Hiller. Osaamista Sveitsillä on, eikä sen nippua voi vähätellä yhtään mitenkään.

– Sunnuntain ottelusta voi odottaa erittäin laadukasta jääkiekko-ottelua. Sveitsi ei täysin makaa viidellä miehellä keskialueella, vaan se pyrkii hanakasti kääntämään peliä ja iskemään nopeasti vastaan. Pelin tempo on tuskin mitään hidasta kävelyä.

3) Lupaava suunta – vai miten uhkakuvien kanssa?

– Vaikka Leijonat menetti jälleen johtoasemansa Norja-ottelussa, näkyi lauantaina paljon lupaavia asioita. Leijonien peli on parantunut jatkuvalla syötöllä ja nyt esimerkiksi Norjaa vastaan kaksinkamppailupelaaminen oli erittäin vahvaa. Puolustuspelissä virheitä ei liikaa tipu. Toki Norjan 2-2-tasoitusmaalissa, aloitustappion jälkeen, Joonas Korpisalon nokan edessä oli Norjan 3-1-ylivoimatilanne.

– Marjamäki puhui lauantain pelin jälkeen siitä, miten joukkueessa on hieman ahdistuneisuutta pakkovoittojen keskellä. Ilmapiiri on ollut positiivinen ainoastaan pukukopin sisällä. Tähän mennessä Leijonat on kuitenkin selviytynyt ehjin nahoin kahdesta isosta haasteesta. Millainen henkinen tila on Sveitsiä vastaan? Löytyykö joukkueesta rauhallisuutta mahdollisten vaikeuksien keskellä? Löytyykö otteisiin rentoutta ja näkyykö se esimerkiksi positiivisesti maalinteon tehokkuudessa?

4) Puljujärvi out, Aaltonen in

– Ketjujen saralla Leijonat tekee yhden muutoksen, kun Miro Aaltonen hyppää sisään ja Jesse Puljujärvi jää pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle. Puljujärvi oli hyvä Ranska-ottelussa, jossa hän pääsi irti. Sen jälkeen? Aika hiljaista.

– Ratkaisu voi jollekin näyttää yllättävältä, mutta nyt Marjamäki ja valmennusjohto haluavat katsoa sen, pystyykö Aaltonen tuomaan maalintekovoimaa, mitä häneltä nähtiin EHT-otteluissa tällä kaudella. Joonas Kemppaisen johtamasta kakkosketjusta kun ei ole tullut oikein tehoja turnauksen aikana.

5) Kukkonen muutakin kuin maskotti?

– Sunnuntaina aamujäillä Lasse Kukkonen viiletti lähes täysin normaalisti jäällä, varoen suurempaa laukomista. Kukkonen on ollut tähän mennessä vaihtopenkillä Slovenia- ja Norja-peleissä, eikä hän ole pelannut sekuntiakaan.

– Miten nyt? Joko joukkueen kapteeni pääsee näyttämään esimerkkiä myös kaukalon puolelle? Kukkosen tilanne on ollut sinänsä mielenkiintoinen, sillä ilman häntä Leijonat hävisi kaksi ottelua. Hänen kanssaan? Pelkkiä voittoja. Kukkonen on suuri henkinen johtaja, tukinoja, joka rauhoittaa varmasti myös päävalmentaja Marjamäkeä. Pelillisesti Kukkonen on iso palanen varsinkin alivoimalla. Sveitsillä on paljon yksilötaitoa ylivoimalle. Tähän Kärppä-soturin panosta kaivataan.

Ilari Savonen, Pariisi
Twitter: @ilarisavonen