KÖLN. Leijonat onnistui etenemään MM-kisoissa välieriin, kun USA kaatui torstaina lukemin 2-0.

Lähtökohtaisesti Suomen piti olla altavastaaja puolivälieräottelussa, mutta toisin kävi. Ennakkosuosikki USA lähti Leijonien kävelyvauhtiin mukaan, eikä se pystynyt murtamaan tiivistä suomalaismuuria keskialueella.

Suomen maalilla ykköstorjujan aseman itselleen lunastanut Harri Säteri pysäytti USA:n yritykset melkeinpä vaivattomasti.

Nyt Suomella vastaan asettuu Ruotsi, jolla on mukana peräti 19 NHL-vahvistusta MM-kisoissa.

Pointit välieräotteluun:

1) Ruotsin hirmupakit

Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson, John Klingberg, Anton Strålman, Alexander Edler ja Jonas Brodin. Ruotsin puolustus on suorastaan World Cup -tasoa, turnauksen ylivoimaisesti laadukkain.

– Tre Kronorilla peli ohjautuu pitkälti peräpään kautta. Kiekollista taitoa on niin älyttömän paljon, että Ruotsi pystyy rytmittämään peliä puolustajiensa kautta. Samalla iso haaste on se, miten Ekman-Larssonit ja kumppanit pystyy pitämään pois maalipaikoilta. Ruotsi kun rakentaa vetopaikkansa poikkeuksellisen kovalla prosentilla nimenomaan viivan kautta.

2) Ruotsin hirmuhyökkääjät

– Jos on Ruotsin puolustus laadukas, niin samaa voi sanoa hyökkäyksestä. On Nicklas Bäckströmiä, huikeaa turnausta pelaavaa William Nylanderia, Gabriel Landeskogia, Victor Raskia ja kumppaneita.

– Ruotsin hyökkäys on hyvin monipuolinen. Kärki on hyvin laadukas, taitoa riittää ja myös rouhijaosastoa löytyy Marcus Krugerin ja Joel Lundqvistin johdolla. Leijonilla riittää haasteita pakkien lisäksi myös hyökkääjäosaston kanssa.

3) Ruotsin Kuningas(?)

– ”Ei kai se mikkään kuningas ole. Eikös sillä paikalla istu ihan muut miehet”, Juhamatti Aaltonen tokaisi, kun häneltä kysyttiin Henrik Lundqvistista. Eli ”Kungenista”. Lundqvist on kuulunut pitkään NHL:n kärkivahtien joukkoon. Tuoreeltaan taso on lähtenyt alamäkeen ja esimerkiksi New York Rangersin kohdalla on alettu pohtia sitä, onko Lundqvistin aika jo ohi ”Isossa Omenassa”?

– Kuningas-asema pysyy ja voi hyvin, mikäli Ruotsi ottaa kultaa näistä kisoista. Muutama helppo maali Suomea vastaan ja johan alkaa pippalot. Lundqvistia auttaa toki se, että edessä on hyvin laadukas puolustus, jossa esimerkiksi Hedman-Strålman -pakkipari on tottunut pysäyttämään kovan luokan NHL-tähtiä.

4) Leijonakuningas

– Leijonien maalilla Harri Säteri on ottanut ykköstorjujan viitan haltuunsa. Asetelma kääntyi Sveitsi-pelissä, missä Joonas Korpisalo otettiin pois maalilta.

– USA:ta vastaan Säteri oli varma ja vakuuttava. Hän uhkui itseluottamusta, joka säteili puolustuspelaamiseen. Ruotsia vastaan haaste on entistä kovempi, joten on jännä nähdä, että miten Säteri tällä kertaa venyy. Melkoinen sankaritarina alkaa olla valmis, jos Säteri torjuu Suomen vielä finaaliin tässä turnauksessa.

5) Ainutlaatuisuus

– Ruotsi on selkeä ennakkosuosikki illan välieräotteluun, mutta se ei poista sitä, millaisen tarinan läpi Suomen joukkue on kulkeutunut jo tähän mennessä.

– Kaksi tappiota putkeen alkulohkon alkuvaiheilla ja epäilyjä riitti. Pakkovoitto, pakkovoitto ja pakkovoitto, puolivälieräpaikka varmistui. Kanadaa vastaan alkulohkon päätösottelussa Leijonat jäi vaisuksi, mutta USA:ta vastaan suoritus oli aivan toista luokkaa.

– Moni Suomen pelaajista on puhunut siitä, miten ainutlaatuinen tilanne Leijonilla on. Vaikeuksien taival, jossa kaikki on mahdollista. Tiivis puolustuspeli, kuuma Säteri ja muutamasta vastahyökkäyksestä kiekkoa reppuun. Prosentit eivät toki ole Suomen puolella, mutta kuten päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi, kyse on yhdestä 60 minuutin pelistä. Eikä se ole edes klisee, vaan totuus. Paras seitsemästä sarjassa Ruotsi olisi aivan varmasti parempi, mutta että yhdessä pelisää…