Leijonilla MM-kisaurakka lähti liikkeelle voitolla, kun perjantaina Valko-Venäjä jäi jalkoihin lukemin 3-2.

Hyvän alun jälkeen Leijonien ote kirposi pahasti ja Valko-Venäjä nousi yhtäkkiä rinnalle. Näin ensimmäisestä pelistä jäi käteen sekä hyvää että huonoa.

Millaiset ovat lähtökohdat, kun Leijonat saa sunnuntaina vastaansa kisojen toisen isäntämaan Ranskan?

Pointit:

1) Kokeillaan ja näytetään

– Leijonilta ei nähty ketjumuutoksia Valko-Venäjä-pelin jälkeisissä harjoituksissa, vaan samat viisikot olivat koossa. Ainoastaan kapteenin Lasse Kukkosen pelaaminen on epävarmaa sunnuntaina. Kukkonen sai kolhun perjantaina, eikä hän ”pystynyt harjoittelemaan” lauantaina.

– Päävalmentaja Lauri Marjamäki haluaa antaa aikaa nykyisille ketjuille. Pitää huomioida kuitenkin se, että melkein kaikilla vitjoilla Valko-Venäjä-peli oli ensimmäinen yhteinen kokemus. Muutokset ovat kuitenkin hyvin lähellä, jos homma ei lähde toimimaan. Esimerkiksi Jesse Puljujärvi kolkuttelee aivan kokoonpanon rajoilla, odottaen omaa vuoroaan.

2) 30 minuuttia? 40? 50? 20? 15? 60?

– Perjantaina Leijonista jäi hyvä kuva ottelun ensimmäisen puoliskon aikana. Toki, Valko-Venäjä oli melkoisen hukassa, mutta Suomen kiekollinen peli oli laadukasta ja hyvärytmistä. Suomi voitti päätykiekkoja, pystyi luomaan jatkotilanteita jatkotilanteiden perään. Mutta. Ote karkasi käsistä kummallisella tavalla.

– Heti kun kiekolliseen peliin tuli huolimattomuutta, alkoi Valko-Venäjä päästä paremmin ja paremmin peliin kiinni. Leijonilla viisikot repeilivät, mikä toi painetta omaan päätyyn. Kärsivällisyys unohtui. Toki, ei se ollut mikään yllätys, ettei Leijonat saanut heti kisojen alkuun vahvaa 60 minuutin suoritusta. Esimerkiksi kiekollisessa pelissä Valko-Venäjä-pelin alku oli iso askel eteenpäin Tshekin EHT-turnauksen suorituksiin nähden. Mutta Ranskaa vastaan on jännä nähdä se, että millainen lukema nyt täräytetään pöytään? 40 minuutin vahva suoritus? Vai jopa vähemmän kuin perjantaina?

3) Kisaisännät ja erikoinen ohjelma

– Kisojen toisena isäntämaana toimiva Ranska on erikoisen vaiheen keskellä viikonloppuna. Ranska kun pelasi ensin lauantaina iltaottelun Norjaa vastaan ja alle 24 tunnin sisään vastaan tulee Suomi. Tällä kertaa ohjelma ei mennyt isäntien osalta ihan nappiin. Aiemmin kun tapana on ollut se, että turnausisäntien ohjelma on koottu kasaan vähintäänkin järkevästi. Ylipäätänsä Pariisissa MM-turnaus on alkanut erikoisesti, sillä kisaisännät eivät edes pelanneet avauspäivänä.

4) Le virtuose ja kumppanit

– Ranskan riveistä löytyy useampi NHL-vahvistus ja esimerkiksi joukkueen kärkiosasto on vähintäänkin kohtalaisen hyvä. Suositussa ranskalaisessa urheilulehdessä L’Equipessa tähtiä esitelttiin termeillä: ”Le virtuose” (Stephane Da Costa), ”Le Sniper” (Yohann Auvitu) ja ”La pile électrique” (Antoine Roussel). Mielenkiintoisia kuvauksia pariisilaisille lukijoille, joista monella ei ole varmasti mitään käsitystä siitä, että meneillään ovat jääkiekon MM-kisat. Toisaalta osa nimityksistä osuu varsin hyvin napakymppiin.

– Esimerkiksi KHL:ssä viilettävä Da Costa osaa olla parhaimmillaan melkoinen virtuoosi ja todella vaarallinen pelaaja. Roussel taas on sähäkkä ärsyttäjä, joka osaa vieläpä pelata. Auvitu taas tunnetaan hyvin Suomessa, toki ei välttämättä nyt aivan tarkkalaukojana. Näiden nimien päälle on vielä Pierre-Edouard Bellemarea, Damien Fleuryä ja vanhaa kunnon Cristobal Huetia. Ranskalla on hyviä yksilöitä, jotka osaavat rokottaa Suomea kiekollisen pelin virheistä.

– Toki Ranskan turnaus alkoi pahalla takaiskulla, kun Norja oli sitä parempi lukemin 3-2. Tämä ei tuonut hyviä uutisia puolivälieräpaikkaa tavoitteleville kisaisännille.

5) Vaalipäivä

– Perjantaina Valko-Venäjä-ottelun alussa 15000 katsojan Accor Hotels Arenan lehtereillä riitti tyhjiä paikkoja aivan poskettomasti, eikä tunnelma noussut kovin korkealle. Sunnuntaina oma jännite tulee Ranskan presidentin vaalien toisesta kierroksesta, jonka tulos ratkeaa illalla. Jäävätkö paikalliset seuraamaan tilanteen kehittymistä vai nähdäänkö nyt Suomen pelissä jopa jo hieman meininkiä lehtereillä?

Sunnuntain ottelu alkaa Suomen aikaan kello 17:15.