PARIISI. Leijonien kannalta MM-kisojen alla iso juttu on ollut NHL-lupauksen Jesse Puljujärven kokoonpanon ulkopuolella oleminen.

Puljujärvi ei ole ollut neljässä pelaavassa ketjussa yhdessä toisen hyökkääjän Tomi Sallisen kanssa.

Vaikka Leijonien valmennuksesta ei vielä annettu vahvistusta, Puljujärvi, Sallinen, Joni Ortio sekä todennäköisesti Joonas Järvinen jäävät alussa ilman kisapassin leimausta.

Erityisesti Puljujärven asemasta ja tilasta on herännyt kysymysmerkkejä. Puljujärvi kun tuli suoranaisella erikoisluvalla Edmonton Oilersin organisaatiosta mukaan MM-kisoihin.

Mutta miten Puljujärvi on ottanut vastaan ”katsomokomennuksen”?

– Totta kai kaikki haluavat pelata. Jesse on ottanut tuon tilanteen äärimmäisen hyvin. Hän on treenannut vähän ylimääräistä tuossa. Oikeastaan tuossa on kyseä vähän samasta tilanteesta kuin (Mikko) Rantasella kohdalla viime vuonna. Silloin kun kongi käy, niin pitää olla valmis. Jessen luisteluvoimaa ja osaamista tarvitaan tässä turnauksessa vielä paljon. Pitää muistaa, että pelataan kuuteen päivään neljä peliä. Katsotaan onko Jesse vielä huomenna kokoonpanossa vai missä vaiheessa, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki jätti kysymyksen auki.

Marjamäki sai joka tapauksessa selitellä ratkaisua, mikä voi monen silmään näyttää kummalliselta.

– Pääasia, että saatiin Jesse tuolta AHL:stä mukaan ja hän sai kolme kovaa peliä tuossa alle. Sopeutuminen ottaa aina oman aikansa, mutta tosiasia on se, että Jesse on ollut aika yksin tuolla rapakon takana. Jesse kaipaa myös valmennusta. Mutta sen voi sanoa, Jesseä tarvitaan vielä isosti tässä turnauksessa.

– Tietenkin pitää koputtaa puuta, mutta parit kisat mukana olleena: kyllä tässä kaikkia tarvitaan, Marjamäki vakuutteli.

Leijona-luotsi ei paljoa korvia hätkäytellyt sille mahdollisuudelle, että Edmontonin suunnalta tulee piakkoin kyselyä Puljujärven asemasta.

– Heh, no se on (Jere) Lehtisen tehtäviä sitten. Ei mulla ole sellaiseen aikaa. Mun tarkoitus on pistää paras kokoonpano jalkeille joka peliin, Marjamäki kuittasi.

Puljujärvi-kysymysten sun muiden keskellä Leijonat on valmistautunut kohti perjantain kisa-arvausta, josta vastassa on Valko-Venäjä.

Keskiviikkona Leijonat harjoitteli vielä pääareenalla, mutta torstaina matka taittui harjoitushallin puolelle.

Järjestelyissä on näkynyt vielä hieman.. keskeneräisyys tai enemmänkin se, ettei nyt olla aivan kaikista suurimpien kiekkokulttuurien keskellä.

– Kyllähän tässä vähän näkee, että onko vuonna 1956 ollut viimeksi kisat, Marjamäki naurahti.

– Vähän on vaiheessa, mutta täytyy sanoa, että (Riku) Koivunen ja (Aki) Berg tekivät kovan työn, kun he rakensivat meille kopin tuonne. Oli porat ja kaikki käytössä. On nyt omat loossit sun muut käytössä.

– Iso krediitti heille siitä, että meillä on huippuolosuhteet. Kyllähän meidän kopilta sellaiset 1,5 minuuttia kävelee jäälle. Pitää ajoissa lähteä, ettei tule joukkuerangaistusta, Marjamäki hymähti olosuhde-esimerkeistä.

Muuten Pariisi ei ole tuonut suuria vaikeuksia eteen.

– Kaikki majoitukset, ruuat sun muut ovat vimpan päälle. Englannin kieli ei ole kaikilla niin vahvaa, mutta pitää opiskella ranskaa.

Perjantain avausvastustaja Valko-Venäjä ei ole mitenkään kaikista helpoimmasta päästä, vaikka joku voisi mieltää maan edelleen ”pienten” joukkoon.

– KHL-ammattilaisia joukkue täynnä. He puolustavat vahvasti keskustaa ja ovat hyvä vastaiskujoukkue. Siellä on äärimmäisen kovaa yksilötaitoa Kostitsynin veljesten johdolla. Jäähyttömyys ja 1-1 -puolustaminen on tärkeää perjantaina. Mutta myös sellainen oikea-aikainen hyökkäysrytmi, että päästään jatkopeleille sinne päätyyn. He puolustavat tosi vahvasti vielä omaa maalinedustaa kaiken päälle. Sitten on taitavia ja nopeita vastaiskuja rytmittäviä taitureita.

Leijonien ja Valko-Venäjän välinen ottelu alkaa perjantaina Suomen aikaan kello 17:15.