Liigafinaaleissa puhutaan jo pakkovoitosta – miten Tappara lähestyy ”isoa peliä”?

© Kuva: Juha Tamminen

TAMPERE. Ennen liigafinaaleiden alkua Tapparaa pidettiin yleisesti isona ennakkosuosikkina, KalPa taas oli sympaattinen haastaja.

Noh.

Kaksi peliä ja tilanne on KalPalle 2-0.

Molemmat ovat päättyneet vieläpä KalPan 3-2-voittoon.

– Yhden maalin pelejä, mutta silti ne ovat olleet häviöitä kaikki. Ei sillä ole väliä, häviätkö 0-5 vai yhdellä maalilla. Ne pitää kääntää voitoiksi, Tapparan kultakypärä Henrik Haapala mietti SuomiKiekko-sivustolle menneestä.

KalPa on ollut edellä tuloksellisesti, mutta siitä ei ole tullut esille mitään yllättävää. Ainakaan Tapparan päävalmentajan Jussi Tapolan mielestä.

– Kyllä heidän vahvuudet tiedettiin. Heidän luistelu, heidän nopeus. Ylipäätänsä se työ, mitä he ovat tuossa tehneet kolmen vuoden ajan aika lailla samojen pelaajien kanssa. Sen arjen ja ahkeruuden tulos näkyy tällä hetkellä. Nyt he mittaavat potentiaalia ulos tuosta jengistä, Tapola miettii.

Käytännössä Tappara on jo pakkovoiton äärellä lauantaina. 0-3-tilanne olisi varsin karu, kun lauantain jälkeen sarjaa jatketaan maanantaina Kuopiossa.

Mutta eipä Tappara ole ensimmäistä kertaa tiukassa paikassa. Niitä on tullut vastaan viime vuosien aikana.

– Ei tässä kukaan ole maatansa myynyt. Tiedetään se, että seuraava peli on iso peli meille, Tapola myöntää.

– Pitää saada mieli kirkkaaksi ja täysi latinki päälle. Niin kauan kuin joku ei kerro, että nämä pelit ovat ohi, niin sama jatkuu. Niin näissä pudotuspeleissä on tapana käydä, että välillä on tilanne 2-0 ja sitten on 2-2. Välillä on 3-0 ja välillä 2-1. Jokaisessa pelissä pitää vain saada paras irti.

Vaikka KalPasta ei ole tullut sinänsä mitään uutta esille, toi varsinkin Kuopion peli eteen kovia haasteita Tapparan näkökulmasta.

– Varsinkin loppu näytti sen, että heitä vastaan pitää olla äärimmäisen viisas. Jos yrittää koko ajan mennä kiinni, niin sitten tulee vastaiskuja omiin. Vähän sillä tavalla, miten esimerkiksi se heidän 3-1-maali tuli, Tapola hakee esimerkkejä.

– Se on haastavaa peliä, kun viisikossa pitää olla ajoitukset kunnossa ja samalla pitää olla sitä vauhtia. Mutta niin se näissä finaaleissa pitääkin olla, että yksilöt ovat äärimmäisyyksillään. Samoin kuin joukkueet ovat. Tässä mitataan sitä, että kumpi pystyy parantamaan.

Samalla toki esiin astuu myös rasitus. Alla on jo pitkä kausi ja pitkä kevät.

– Osassa väsymys näkyy enemmän ja osassa vähemmän. Nyt luonne alkaa ratkaisemaan, kun väsymystä on varmasti molemmissa joukkueissa. Silloin korostuu se, että kuinka paljon pystyy raapimaan itsestään ja kuinka paljon joukkue saa toisistaan energiaa.

Summa summarum.

Mikä on Tapparan kannalta lauantain teema?

– Ei me pelkäämällä tai kattelemalla tätä sarjaa tulla kääntämään. Pitää olla itse valmis tekemään se työ ja pitää olla itse valmis ottamaan ne aloitteet. Tuoda sitä kautta energiaa tuohon joukkueeseen. Se, että käpertyy itseensä ja murehtii asioita, ei sillä yleensä urheilussa tai missään muuallakaan saa parhaita tuloksia irti, Tapola miettii.

– Niin kuin ”Jugi” (kapteeni Jukka Peltola) sanoi; kaikki mitä on, laitetaan pöydälle. Kyllä se meillä vähän on niin, että se voitto pitää ottaa. Pitää näyttää samalla itsellemme ja kaikille, että meistä on voittamaan noita pelejä, Haapala puolestaan sanelee ennusmerkkejä.

Kolmas finaaliottelu käynnistyy tänään lauantaina kello 17.

Ilari Savonen, Tampere
Twitter: @ilarisavonen