Jussi Tapolalta kovat ylistykset KalPan ykköstähdestä: ”On – selvästi on”

© Kuva: Juha Tamminen

TAMPERE. Liigafinaaleiden avauksessa KalPa pystyi hakemaan voiton, kun kuopiolaisryhmä oli Tapparaa parempi lukemin 3-2.

Jos Tapparan näkökulmasta miettii, KalPan tiistain voitto rakentui muutamista eri teemoista.

Näitä kirvesrintojen päävalmentaja Jussi Tapola perkasi keskiviikkona SuomiKiekko-sivustolle.

A) Ei riittävän hyvää viisikkopeliä

– Toki siellä oli paljon semmoisia hyviä hetkiä, missä pystyttiin toteuttamaan sitä. Oltiin lähellä toisia, yksilöt kamppailivat ja luistelivat hyvin. Sitten oli liikaa niitä hetkiä, joissa oltiin vähän ympäriinsä. Oli hetkiä, joissa kolme tai neljä pelasi viisikkopeliä, mutta eivät kaikki viisi.

B) Erikoistilanteet

– Niihin se peli ratkesi kuitenkin. KalPa teki käytännössä kaksi ylivoimamaalia, me ei tehty yhtään. Noissa on kyse kuitenkin niistä samoista metreistä. Ollaan siellä työpaikalla, mutta juuri yksi maila tai yhdessä tilanteessa sijoittuminen jää vajaaksi. Se sitten mahdollistaa KalPan helpon pääsyn alueelle. Niitä metrejä pitää pystyä parantamaan.

C) Eero Kilpeläinen

– Kyllähän Kilpeläinen on osoittanut koko kauden ajan sen, että hän on huippumaalivahti ja hän on huippuvireessä. Häntä vastaan niitä paikkoja tarvitsee varmaan tuottaa enemmän kuin montaa muuta maalivahtia vastaan. Siihen meidän pitää olla valmis ja meidän pitää tiedostaa se, että ei tässä mitään maalikarkeloita tule, koska KalPa puolustaa hyvin ja heillä on vielä huippuveskari. Se on tavallaan se lähtökohta, mistä pitää lähteä pelaamaan.

Niin, Kilpeläinen. KalPan ykköstähti.

Voidaan puhua siitä, että KalPa oli aktiivinen ja pystyi haastamaan Tapparaa. Mutta todellisuudessa Kilpeläisen lukuisat isot torjunnat pitivät huolen siitä, ettei Tapparan miekka ollut tarpeeksi terävä.

Tapparalla on ollut vastassa hyviä maalivahteja kevään aikana. Ilveksen Antti Lehtonen oli kuuma veskari puolivälierissä, eikä HIFK:n kaksikko Kevin LankinenNiklas Bäckström nyt mitenkään heikko ollut.

Asiaan voi heittää tiukan näkemyksen: Kilpeläinen on ylivoimaisesti kovin haaste, mikä Tapparalla on ollut tähän mennessä.

Vai onko?

– Mun nähdäkseni on, Tapola myötäilee.

– Selvästi on, näistä vastustajista. Hänellä ei ole selkeitä puutteita pelaamisessa, mitä ehkä noista muista pystyttiin kaivamaan esille, Tapola miettii.

Se on kova tunnustus. Mutta myös kova pointti koko sarjassa.

Taas sitä potentiaalin kaivamista

Oma leima avausottelulle tuli kyseenalaisista tuomariratkaisuista.

– Kyllä se tietysti aina tunteita herättää, kun on vähän epäselvyyttä siitä, että mistä tulee jäähyjä ja mistä ei. Ne ovat niitä kakkosia, jotka siellä tulevat ja menevät.

– Mutta tietysti se (Henrik) Haapalan läpiajo, missä häntä koukattiin… se oli sellainen selkeä, mikä totta kai herätti tunteita siellä aitiossa. Jos ei tuollaisesta tule rankkaria tai vähintään kakkosta, niin… eihän sitä pelaajat ymmärrä. He miettivät, että eivätkö tuomarit noita tilanteita näe?

Vaikka epäselvät tilanteet veivät keskittymistä hieman kolmanteen osapuoleen, oli samalla fakta se, että mikäli Tappara jauhaa samalla tavalla omaa peliään, tulee se jatkossa voittamaan pelejä enemmän säännöllisesti kuin epäsäännöllisesti. On vaikea uskoa, että Kilpeläinen venyisi joka ilta aivan käsittämättömiin suorituksiin.

– Ei meidän tarvitse strategian osalta muuttaa mitään. Meidän pitää vain toteuttaa sitä paremmin. Saada yksilöt löytämään potentiaalinsa ja löytämään sen seuraavan askeleen. Jokaisen pitää ymmärtää se, että nyt ei riitä se sama, mikä riitti välierissä tai puolivälierissä. Vaan nyt pitää ottaa se seuraava askel.

– Se on sitä kehittymistä ja sitä, että nyt pitää pelata niitä kauden parhaita pelejä. Eikä niin, että ollaan kaukana siitä parhaasta tasosta. Tai että oltaisiin vain lähellä sitä. Kohtalainen ja hyvä ei riitä – nyt pitää olla erinomainen, Tapola painottaa ääntä korottaen.

Sarjan toinen ottelu on ohjelmassa Kuopiossa. Olosuhteista on riittänyt keskustelua, sillä nyt siirrytään Tampereen kapeasta kaukalosta Kuopion jääpalloradalle.

Miten tuo näkyy valmentajan näkökulmasta?

– Luistelutyöskentelyn rooli korostuu entisestään tai vielä enemmän. Miten pystyy ottamaan KalPan vahvuuksia pois. Heidän päätypeliä, takakiertoa ja hyökkäyspeliä. Se vaatii vielä enemmän sitä, että kiekottomien pitää tehdä luistelutyötä ja ottaa niitä etäisyyksiä pois. Se on vaativaa peliä ja se on se syy, minkä takia KalPa on ollut vahva kotikaukalossa, Tapola pohtii.

Esimerkiksi puolivälierissä Pelicansilla oli huomattavia vaikeuksia päästä KalPaan kiinni Kuopiossa. Samoin JYPillä välierissä.

Luisteluvoimainen joukkue kun osaa käyttää tilan hyödykseen.

– Jos jättää aukkoja, niin he pystyvät rullaamaan sitä omaa peliään. Vaihtavat tuoreita pelaajia koko ajan sisään. Se peli on sitten sitä. Vaikka he eivät välttämättä maalipaikkoja pysty luomaan niin hirveästi, niin itse on sen keskellä, eikä sitä omaa hyökkäyspeliä saa aikaiseksi.

– Siihen pitää olla valmis. Sitä luistelutyötä on tehtävä, jotta meinaa pärjätä KalPaa vastaan, Tapola puhuu torstain lähtökohdasta.

Kyseinen kamppailu alkaa Kuopiossa kello 18.30.

Ilari Savonen, Tampere
Twitter: @ilarisavonen