Jos olisit kertonut Tommi Santalalle viime kesänä, että vuoden päästä keskushyökkääjä pelaa KHL:n finaaleissa, olisi pelaaja itse pyöritellyt päätään.

Nyt asiat ovat edenneet kuitenkin siihen pisteeseen, että Santalan ja toisen suomalaisen Oskar Oskalan Metallrug Magnitogorsk kohtaa viikon päästä lauantaina alkavissa KHL:n finaalipeleissä toisen suurseuran SKA Pietarin.

37-vuotiaan Santalan tie finaaleihin on edennyt erikoisten vaiheiden kautta. Konkarihyökkääjä ehti edustaa Sveitsin pääsarjassa Klotenin joukkuetta yli kahdeksan kauden ajan, minkä takia Jokereista ja Suomen maajoukkueestakin tuttu hyökkääjä on jäänyt suomalaisen kiekkoyleisön silmissä pimentoon.

Santala oli varmasti itse ajatellut pelaavansa uransa loppuun Sveitsissä, mutta monien yllätykseksi Magnitogosrkin seurajohto iski silmänsä juuri häneen, kun joukkueeseen etsittiin laadukasta sentteriä Osalan ja Alexandr Seminin väliin.

Santalan kannalta loistavaa on se, että hän vastasi joukkueessa heti huutoon, ja on siitä asti vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa.

Runkosarjassa 14 otteluun hän iski tehot 2+7, mutta pudotuspeleissä pistetili ei ole auennut. Tästä huolimatta Santala pelaa kakkossentterin peliajalla illasta toiseen ja on esimerkiksi voittanut kovalla prosentilla aloituksia joukkueelleen.

Huomionarvoista on myös se, ettei hän ole poistunut pudotuspeleissä kentältä kertaakaan teholukema miinuksella.

Nyt Santalalle koittaa uransa yksi mielenkiintoisimmista käänteistä, kun hän pääsee pelaamaan finaaleita SKA Pietaria vastaan.