Toronto Maple Leafsin päävalmentaja Mike Babcock on kerännyt kovaa arvostusta kiekkomaailmassa ja NHL:ssä lukuisten vuosien ajan.

Babcock on muun muassa luotsannut Kanadan kahteen peräkkäiseen olympiakultaan. Syksyllä hän oli penkin takana, kun Kanada vei World Cupin nimiinsä.

Valmentajavelho on ollut voittamassa myös Stanley Cupia Detroit Red Wingsin penkin takana.

Nyt Babcockille kävi kuitenkin nolo moka NHL:ssä.

Maple Leafs nimittäin pelasi lähes seitsemän minuuttia alivoimalla siksi, ettei Babcock ollut hereillä.

Kuulostaapa oudolta.

Taustalla oli taklaus, jossa Maple Leafsin puolustaja Roman Polak lensi Columbus Blue Jacketsia vastaan pelatussa ottelussa pihalle.

Polak taklasi selästä Blue Jackets -hyökkääjää Oliver Bjorkstrandia. Tästä seurasi jäähy muodossa 5+10 minuuttia.

Maple Leafs ei kuitenkaan laittanut ketään istumaan jäähypenkille. Taustalla on sääntöpykälä, jossa vaaditaan valmentajilta tarkkuutta.

– Joukkueiden ei tarvitse laittaa pelaajaa jäähyboxiin välittömästi. Sääntöjen kohta 20.3 tekee selväksi sen. On täysin laillista antaa pelaajien olla vaihtopenkillä, kun jäähy alkaa. Pelikatkolla, ennen kuin jäähy loppuu, joukkue voi laittaa jonkun istumaan jäähyaitioon ja tämä pelaaja voi sitten hypätä kehiin jäähyaitiosta, kun jäähy loppuu. Toki tässä voi olla pieni sauma, mutta on olemassa iso syy, miksei kukaan yritä tätä käytännössä koskaan. Jos jäähyn aikana ei ole katkoja ja jäähy loppuu, eikä sinulla ole ketään jäähyaitiossa, olet pulassa. Kun kukaan ei voi tulla jäähyaitiosta ulos, ylivoima käytännössä jatkuu siihen asti, kunnes seuraava pelikatko koittaa. Kukaan ei voi vain hypätä kesken kaiken vaihtopenkiltä mukaan, pelaajan on tultava ulos jäähyaitiosta. Ja mikä pahinta. Tuossa tilanteessa ei voi lyödä pitkää kiekkoa, koska siinä vaiheessa ei voi tehdä vaihtoa, Grantlandissa käytiin läpi.

Maple Leafsissa ei reagoitu ajoissa tähän ja jäähyaitiosta ei hypännyt ketään kentälle viiden minuutin jäähyn päätyttyä.

– Nauroimme tälle penkillä, mutta jos totta puhutaan: se oli täysin minun virheeni. Meillä on minä, kaksi apuvalmentajaa penkillä, kaksi videohuoneessa ja 15 pelaajaa istumassa vaihtopenkillä, emmekä saaneet tuota korjattua oikeaksi. Jos joskus eteen tulee tuollainen tilanne, missä jäähylle ei mene kukaan välittömästi, niin sitä normaalisti laittaa kaverin jossain vaiheessa sinne. Mutta emme tehneet sille mitään, Babcock itse sadatteli toimittajille Columbuksessa pelin jälkeen.

Babcockin onneksi Blue Jackets ei pystynyt käyttämään tilannetta hyödykseen.

– Jos jälkiviisaana miettii; mikäli tuollainen kostautuu, on se ihan karmeaa. Voin kertoa, tuo ei tule toistumaan enää ikinä elinaikanani. En aio enää koskaan odottaa sitä, että milloin laitan kaverin kärsimään. Näin on pakko tehdä, oli siitä sitten mitä tahansa mieltä.

– Noh, meidän alivoimamme oli erittäin hyvää, Babcock löysi asiasta hopeareunuksen.

Asialle Maple Leafsin leirissä voitiin hieman naureskella pelin jälkeen, sillä Leafs otti kamppailusta voiton lukemin 5-2. Kaksi lisäpistettä tekivät hyvää, sillä Maple Leafs käy tällä hetkellä kovaa taistelua viimeisistä pudotuspelipaikoista itäisessä konferenssissa. Voitolla Maple Leafs nousi nyt Atlantic-divisioonassa kolmanneksi ohi Boston Bruinsin.

Ulosajon Blue Jacketsia vastaan saanut Polak joutuu NHL:n kurinpidon kuultavaksi torstaina.