HELSINKI. Jokereilla 60 ottelua kestänyt runkosarja on nyt pelattu.

Pudotuspelipaikan kohtaloa se sai jännittää aivan loppumetreille asti. HK Sotshin torstain häviö Pietarissa varmisti sen, ettei Sotshi voi enää nousta Jokereiden ohi kahdeksanneksi. Näin Jokerit jatkaa varmuudella kevään peleihin, vaikka Sotshilla on vielä yksi ottelu jäljellä.

Runkosarjan aikana Jokereilla on ollut jos jonkinlaisia haasteita. Moni avainpelaajaksi kaavailtu ei ole tai ei pystynyt kantamaan sitä roolia, mitä heille suunniteltiin.

Ja sitten tuli vaikeuksia.

Mutta myös positiivisia yllätyksiä on mahtunut mukaan.

Yksi heistä on Marko Anttila, joka siirtyi Jokereihin kesällä vietettyään sitä ennen pari edellistä kautta Ruotsissa Örebron riveissä.

Anttilasta Jokerit kaavaili roolipelaajaa ja laituria, joka voisi antaa tulitukea esimerkiksi kolmos- ja nelosketjuista.

31-vuotiaan hyökkääjän otteet ovat keränneet paljon kehuja varsinkin talven aikana. Vahvoja suorituksia on arvostettu myös organisaation sisällä, mistä osoitus oli jatkosopimuksen tarjoaminen. Sen Anttila allekirjoitti tammikuun alussa ja hän jatkaa Jokereissa seuraavan kahden kauden ajan.

– Olen saanut pelata omilla vahvuuksillani ja olen pystynyt tuottamaan sitä peliä, mitä pitääkin. Totta kai, aina löytyy parannettavaa. Alkukausi oli vähän tahmea ja siellä oli muutamia sykkiä hetkiä. Tuli huonompi peli siellä täällä, mutta pääsääntöisesti voi olla tyytyväinen. Tuo antaa virtaa kevääseen, Anttila miettii SuomiKiekko-sivustolle.

Lempäälän jätin tapaus on mielenkiintoinen. Hyvät otteet voi allekirjoittaa, eikä mitään häneltä pois. Isokokoinen laitahyökkääjä on esiintynyt edukseen kulmapeleissä, tuonut sopivasti fyysisyyttä ja nakuttanut pisteitä kaiken ohessa.

Ei edes riitä, jos sanoo Anttilan täyttäneen oman roolinsa.

– Jos ennen kauden alkua joku olisi sanonut, että Marko Anttila on tämän joukkueen tärkeimpiä pelaajia, niin puoli Suomea olisi nauranut. Mutta nyt kun katsotaan, niin Anttila on pelannut sensaatiomaisen kauden ja hän on yksi Jokereiden parhaimmista hyökkääjistä, Viasatille Jokereiden otteluita selostava Antti Mäkinen miettii, jatkaen perään isosta kuvasta:

– Tuo toki kertoo enemmän joukkueesta kuin Anttilasta.

Jokereilla moni hyökkääjä on alisuorittanut. Tai toisin ilmaistuna: moni ei ole lunastanut niitä odotuksia, mitä heidän hartioille on soviteltu.

Tämän kaiken keskellä Anttila on päässyt iskemään.

Runkosarjan loppuvaiheilla häntä istuteltiin monissa peleissä aivan kärkiketjuihin tuomaan herättelyä muille.

Ihon alle keväällä

Ennen pudotuspelien alkua Anttila teki välitilinpäätöksen kaudestaan.

– Runkosarjan ensimmäiset 6-7 peliä olivat henkilökohtaisesti vaikeita. Okei, ne kaikki pelattiin vieraissa ja olihan se myös joukkueelle kova rutistus. Mutta sen jälkeen peli lähti nousujohteisesti etenemään. Sehän näissä kausissa on kuitenkin se tarkoitus, että lopussa tulevat ne huippusuoritukset.

– Ei missään nimessä riitä vielä tämä taso. Nyt yritetään pelata ne parhaat pelit.

203-senttinen Anttila on kerännyt suosiota fanien keskuudessa kovilla taklauksilla. Hän ei välttele keväälle tyypillisiä kahinoita ja asetelmien hakua.

– Tulee sieltä sitten kuka tahansa vastaan, niin sitä yrittää päästä ihon alle. Tykkään siitä hommasta ja yritän sitäkin kautta auttaa joukkuetta. Pitää vain oman pään kylmänä ja yrittää saada vastustajat kiehumaan.

KHL:n otteluohjelma eroaa merkittävästi esimerkiksi Liigan vastaavasta. Kun Liigassa joukkueilla on pääsääntöisesti jäljellä vielä noin 10 runkosarjaottelua, aloitetaan KHL:ssä jo nyt pudotuspelit.

Yksi esimerkki eroavaisuuksista on se, että kun Liigassa 1. pudotuspelikierros (säälipleijarit) tahkotaan paras kolmesta -systeemillä, on siinä samalla paikalla KHL:ssä paras seitsemästä -sarja. KHL:ssä kun on olemassa kaksi eri konferenssia, minkä myötä mukaan tulee puolivälierien, välierien ja finaaleiden lisäksi vielä konferenssivoittajien sarja. Tämä osaselittää sen, miksi KHL:ssä pudotuspelit aloitetaan aikaisemmin.

Jokerit lähtee kevään peleihin allaan neljä voittoa viimeisistä viidestä kamppailusta.

Mutta vaikka viime aikoina se on napsinut voittoja, on suorituksissa ollut edelleen mukana kaudelta tuttuja vivahteita.

Hallintaa, hyviä jaksoja, mutta jossain vaiheessa otteen lipsuminen käsistä. Tämä samainen ilmiö tuli vastaan Jokereiden molemmissa kotiotteluissa tällä viikolla.

– Vähän niin kuin kausi pienoiskoossa. Hyvää pelaamista ja sitten välillä taas virheitä. Tiedetään se, että miten me pystytään pelaamaan ja tiedetään se, että miten me voidaan voittaa noita isompia, Anttila miettii.

Jokereilla ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle vastaan asettuu joko TsSKA tai SKA. Näitä vastaan Jokereiden rekordi tältä kaudelta on ollut varsin hyvä.

– Se antaa itseluottamusta, Anttila myöntää.

– Tiedetään se, että miten niitä vastaan kannattaa pelata. Jos oltaisiin hävitty kaikki keskinäiset, niin se olisi sitten vähän eri lähtökohta. Nyt kaikilla on vahva luotto siihen, että pystytään hoitamaan homma kotiin. Helppoa siitä ei tule, mutta eihän sitä kukaan pyydäkään.