Pelicansin laitahyökkääjä Vili Sopanen lienee tällä hetkellä Liigan kuumin pelaaja.

Pitkänhuiskea Sopanen on yltänyt pisteille kahdeksassa ottelussa peräkkäin. Tuolle ajanjaksolle mukaan mahtuu peräti kaksi hattutemppua. Tehopisteitä putken aikana on syntynyt 10+8=18.

Sopanen on pelannut kuluvalla kaudella 32 ottelua saldolla 19+20=39. Hänen pistekeskiarvonsa 1,22 on koko Liigan paras. Pistepörssissä Sopanen on noussut jo neljänneksi.

– Olen pelannut viime aikoina siten miten pelaan, kun olen terveenä ja asiallisessa kunnossa. Ei siinä ole mitään erikoista. Se on mulle ihan normaalia lätkää. Mulla on ollut hyviä jätkiä ympärillä ja se helpottaa omaakin tekemistä, Sopanen tuumi otteistaan SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Pinnat eivät ole itselle mikään yllätys. Olen näyttänyt aiemmin itselleni, että osaan pelaa lätkää.

Sopanen on vain kahden osuman päässä yhden kauden maaliennätyksestään ja kolmen pisteen päässä piste-ennätyksestään. Sopanen hakee röyhkeästi kiekollisena omia ratkaisuja. Isokokoinen ja käsistään taitava pelaaja osaa suojata kiekkoa taitavasti.

– Nyt ei ole mitään vaivaa, mikä jarruttaisi menoa. Pinnat eivät ole itselle mikään yllätys. Olen näyttänyt aiemmin itselleni, että osaan pelaa lätkää, Sopanen totesi.

Paluu huipulle loukkaantumisten jälkeen

Sopasen otteita seuratessa saattaa unohtua, että pelaajalla on takanaan vaikeita loukkaantumisia. Joulukuun alussa vuonna 2014 Sopanen törmäsi harjoituksissa joukkuetoveriinsa. Vakava päävamma piti miehen poissa Pelicansin pelipaidasta liki vuoden.

Kuntouduttuaan Sopanen pelasi viime kauden lopun liki piste per peli -tahtia. Kuluvalla sesongilla hän iski 11 ensimmäiseen peliin kymmenen tehopistettä, kunnes loukkaantui jälleen. Tällä kertaa ottelutauko kesti noin seitsemän viikkoa.

Pelicansin paras pistemies myöntää, että vastoinkäymiset ovat ottaneet koville.

– Ei ole helppoa tulla takaisin. Vammojen jälkeen ei välttämättä ole niin hyvässä kunnossa voisi olla.

Vammat ovat opettaneet nöyryyttä. Menen peli kerrallaan eteenpäin enkä mieti asioita liian pitkälle

Fyysisten haasteiden lisäksi myös henkiset voimavarat joutuvat koetukselle.

– Jos jotakin hyvää pitää hakea, niin ainakin vammat ovat opettaneet nöyryyttä. Menen peli kerrallaan eteenpäin enkä mieti asioita liian pitkälle. Se on tullut esille kaikista konkreettisimmin, Sopanen selvitti.

Sopasen pelaamiseen vammahistoria ei ole vaikuttanut. Hän ei kaihda kaksinkamppailuita tai ahtaita välejä. Pikemminkin voi aistia, että hän nauttii pelaamisesta täysin palkein.

Pelicans kevään musta hevonen?

Lahtelaispoppoo on pelannut tähän mennessä hyvän, jopa ennakkoarvioita vahvemman kauden. Pussinokat ovat toistaiseksi kiinni viimeisessä suorassa playoff-paikassa eli kuudennessa sijassa.

– Olemme saaneet pelattua hyvät asemat. Nyt edessä on paljon vieraspelejä kotijakson jälkeen. Pitää keksiä keinot, millä saadaan voittoja. Yritetään pitää asemat ja otetaan enemmänkin vastaan, jos tarjotaan, Sopanen suunnitteli runkosarjan loppua.

Pelicansin terveystilanne on tällä hetkellä hyvä, kun jossain vaiheessa joukkue kärsi akuutista pelaajapulasta.

Olemme saaneet jätkät kuntoon ja päästy pelaamaan parhaalla kokoonpanolla. En lupaa mitään, mutta tästä voi tulla vielä hyvä juttu.

– Olemme saaneet jätkät kuntoon ja päästy pelaamaan parhaalla kokoonpanolla. En lupaa mitään, mutta tästä voi tulla vielä hyvä juttu, Sopanen heitti.

Tiistai-iltana Pelicans vierailee Hämeenlinnassa vahvasti esiintyneen HPK:n vieraana. Taulukossa HPK on viisi pistettä lahtelaisten edellä, joten voitto olisi vierailijalle arvokas.

Entäpä Sopasen pisteputki, saako se jatkoa?

– Kaikki putket katkeavat joskus. Ei ole ennätys hakusessa, tehdään se mitä pystytään, Sopanen hymähti.