© Kuva: Juha Tamminen

Painavatko kovat menetykset liikaa Tapparaa? – ”Turha sitä on kiistää”

Tapparalla liigakauden alku tänään on varsin tunteikas.

Historia nimittäin tulee esille vielä, kun kauden 2015-2016 mestaruusviiri nostetaan Hakametsässä kattoon.

– Se on se hetki, milloin tunteet nousevat pintaan, muistellaan menneitä. Mutta muuten on hyvin vähän mietitty historiaa, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola tuumaa SuomiKiekko-sivustolle viime kevään purkamisesta.

– Kyllähän siinä toki pari-kolme viikkoa meni, kun kävi läpi sitä, että mitä edellisellä kaudella on tehnyt. Niin sitä tekee, päättyi se kausi mestaruuteen, hopeaan tai sijaan numero kymmenen. Ottaa hyviä asioita mukaan ja miettii, että missä parantaa.

Joka tapauksessa perjantain pelillä on oma erityislaatuisuutensa.

– Turha sitä on kieltää. Varmasti tiettyjä muistoja ja hetkiä tulee mieleen. Pitää vain valmistautua siihen, että niitä saa tulla, kun se viiri nousee kattoon. Mutta sitten kun se on siellä, niin sitten keskitytään peliin, missä ainoana ratkaisevana asiana on kolme pistettä. Pitää osata valmistautua niin, että ne ovat kaksi erillistä tapahtumaa. Mutta varmasti se (viirin nostaminen) on hieno sellainen, Tapola ennakoi.

– Ja varmasti pelaajat ovat odottaneet tätä. Vaikka CHL:ää on tuossa pelattu, niin Liigan avaus on kuitenkin vielä asia erikseen.

Vaihtuvuutta riittää

Tapparan joukkue on ehtinyt kokea kesän aikana lukuisia, varsin kovia muutoksia. Kevään mestaruuden avainmiehiä on matkannut muualle, tai pidemminkin ottanut askeleita eteenpäin.

Patrik Laine suuntaa NHL:ään, Kristian Kuusela vaihtoi KHL-seura Amuriin, Tomi Karhunen ja Tuukka Mäntylä matkasivat KHL-tulokkaan Kunlunin paitaan, Nick Plastino siirtyi myöskin KHL:ään. Näiden päälle voi vielä lisätä Liigan sisäisiä siirtoja.

Markkinoilta Tappara värväsi varsinkin peräpäähänsä uutta osaamista. Teemu Lassila saapui TPS:stä korvaamaan Karhusta, Otso Rantakari, Valtteri Kemiläinen ja Tapio Sammalkangas puolestaan luovat vaihtoehtoja pakkiosastolla.

– Halusin ennen kaikkea sitä, että nämä runkopelaajat, mitä meillä on tässä ollut, osa vuosia, osa vähän lyhyempään, että he saisivat mahdollisuuden nousta ihan eturiviin. Nyt he saavat sen mahdollisuuden näyttää sitä potentiaalia, että miten paljon sitä on. Mitä pelit ja kausi tuovat tullessaan, niin siihen pitää olla sitten valmis reagoimaan. Mitä se sitten tuokaan eteen, Tapola avaa kesän liikkeitä.

Esimerkiksi Henrik Haapala ja Jere Karjalainen ovat saamassa isot näyttöpaikat aivan Tapparan kärkiketjuista. Kaksikko väläytteli kovasti osaamistaan jo viime kaudella, varsinkin pudotuspeleissä. Nyt sille on tulossa jatkumoa, tai ainakin sitä Tapparan valmennus toivoo.

Kirvesrinnoilla CHL:n eli Mestarien liigan alkulohko meni vielä hieman takkuisissa merkeissä. Se onnistui kuitenkin menemään jatkoon ja kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella SaiPan.

Mutta mitä nuo pelit ovat kertoneet uudesta joukkueesta?

– Sitä, että meillä on innokas ja sitoutunut joukkue. Tietyissä asioissa meillä on vielä matkaa ja vielä tekemistä jäljellä. Esimerkiksi tehokkuudessa ja maalinedustoilla pitää olla parempi mitä ollaan tähän mennessä oltu, Tapola käy läpi, lisäten:

– Mutta tuosta lohkosta jatkoon pääseminen oli kova suoritus ja siinä mielessä ollaan hyvällä tiellä.

Yllätyksien alkutaival?

Mitään radikaalia peli-ilmeen muutosta tai rakenneravistelua Tapparalta on turha odottaa.

– Kyllä se yhtenäinen viisikko on se meidän juttu. Samalla kovuus maalinedustoilla ja maalille meneminen hyökkäyspäässä sekä maalinedustan puolustaminen omissa.

– Tiivis viisikkopuolustaminen, mihin sisältyy taito hyökätä, Tapola perkaa Tapparan pelin tunnusmerkit.

– Uskon myös, että me ollaan monipuolinen joukkue ja uskon, että pystytään sopeutumaan siihen miten vastustaja pelaa. Se on ollut meidän vahvuus viime vuosina ja sitä pyritään edelleen vahvistamaan.

Tappara kuuluu jälleen Liigassa isojen mestarisuosikkien joukkoon. Se ei välttämättä suurin sellainen ole, mutta hieman muista erottuvassa kärkikolmikossa (JYP, HIFK, Tappara) se on mukana.

Se, että pysyykö kannu kirvesrintojen hallussa, on hyvä kysymys. Epäillä voi, mutta täysi tyrmääminen on iso riski.

Iso kysymysmerkki Tapparan kohdalla liittyy siihen, että miten Tapolan mainitsemat runkopelaajat pystyvät ottamaan aiempaa isoa roolia? Se on jännä nähdä alkukauden aikana.

Tapola itse suhtautuu rauhallisesti tulevan kauden ennakointiin. Mutta povauksia seuraavista kuukausista irtoaa.

– Uskon, että yllätyksiä tullaan näkemään sarjataulukossa ennen Karjala-turnausta (marraskuun ensimmäinen viikko). Uskon, että on äärimmäisen tasaista ja joukkueet ovat ihan muutamien pisteiden sisällä.

– Varmasti on muutamia sellaisia joukkueita, jotka ovat ihan siellä kärkitaistossa tai lähellä, joita ei ehkä tällä hetkellä olla osattu sinne ennustaa tai arvioida niin vahvoiksi.

– Siinä mielessä tulee varmasti mielenkiintoinen liigasyksy. Voi olla, että sitten asiat tasaantuvat ja normalisoituvat kun mennään kevättä kohden. Varmasti tämä syksy tulee olemaan yllätyksellinen, Tapola ennustelee.

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!

Comments are closed.